Pohditko jo eläkkeelle jäämistä? Varaudu elämänmuutoksen ja keskity iloa tuottaviin asioihin: ”Elä omaa elämääsi, älä toisten – opettele sanomaan ei”

Ritva Karila-Hietala ryhtyi pohtimaan jo ennalta, millainen elämänmuutos eläkkeelle jääminen olisikaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ritva Karila-Hietala halusi eläkkeelle, koska ei halunnut olla työpaikkansa vanhin.

Ritva Karila-Hietala ryhtyi pohtimaan jo ennalta, millainen elämänmuutos eläkkeelle jääminen olisikaan.
(Päivitetty: )
Teksti: Ulla Janhonen

Psykoterapeutti Ritva Karila-Hietala, 63, teki päätöksen eläkkeelle jäämisestä vuosi sitten. Ajatusta vauhdittivat lastenlapset, joita hän haluaa hoitaa silloin tällöin.

Hän ei myöskään halunnut olla työpaikan vanhin.

”Aloin edustaa työyhteisössä jo jonkinlaista historiaa. Omat isovanhempani olivat syntyneet 1800-luvun loppupuolella, mutta suuri osa työtovereistani on syntynyt 1990-luvulla”, Ritva Karila-Hietala sanoo.

Hän huomasi, että sietokyky muutoksiin ei enää ollut enää niin hyvä kuin aikaisemmin.

Miten eläkkeelle jääminen muuttaa arkea?

Vaikka Ritva lähtee eläkkeelle, se ei tarkoita, että hän ei tee mitään. Lastensa perheiden auttamisen lisäksi hän alkaa tehdä vapaaehtoistyötä kouluttajana.

Hän myös jatkaa päätoimittajana ammattilehdessä, joka ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

Ritvalla on omakohtaistakin tuntumaa siihen, miltä lähitulevaisuudessa häämöttäviin eläkepäiviin kannattaa suhtautua. Hän jää eläkkeelle asiantuntijatehtävistä Suomen Mielenterveysseurasta.

Juttu on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 9/2018.

Tiedätkö, kuinka suuri on keskimääräinen eläke Suomessa?

Viime vuonna työeläkkeelle jäi yli 75 000 ihmistä ja vanhuuseläkkeelle 57 000 henkilöä. Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi 18 600 henkilöä.

Keskimääräinen eläke oli 1 656 euroa kuukaudessa. Miesten keskieläke oli 1 875 euroa kuukaudessa, ja naisten 1 476 euroa eli viidenneksen vähemmän. Vain Utsjoella naiset saivat keskimäärin suurempia eläkkeitä kuin miehet.

Suuri osa eläkkeistä on pieniä, sillä 40 prosentilla eläkeläisistä eläke jäi alle 1 250 euron kuukaudessa. Heistä suurin osa oli naisia. Yli 3 000 euron eläkettä saa 7 prosenttia eläkkeensaajista. Heistä enemmistö on miehiä.

Suurimmat eläkkeet maksettiin Kauniaisissa ja pienimmät eläkkeet Isojoella.

 

X