Teksti:
Tarja Hurme

Lauantai tietysti, kertoo Veikkauksen tänään julkistama tutkimus. Me suomalaiset olemme onnellisimmillamme lauantaina kello 18–21. Television tai elokuvien katselu kotona, tekemätön rentoutuminen ja puolison kanssa oleilu maistuvat niin naisille kuin miehille. Itse pidän myös perjantai-illoista, kun viikko väsyttää, edessä on vapaata, eikä ole sisäistä pakkoa olla sosiaalinen kuten nuorena. Lauantai-aamuna olen jo toipunut. Lauantain aikatauluttomuus elvyttää oloa entisestään.

Tutkimuksessa pengottiin myös kansalaisten lapsuuden lauantaimuistoja. Omissani 60-luvulta ei ole kultareunuksia. Liikaa ärhentelyä perheessä, kun limppari ei ollut talon ainoa juoma. Kouluakin käytiin. Ja saunassa torstaisin, hätäisesti. Siksi onkin onnellista huomata, että lapsenlapset elävät mukavampia lauantai-iltoja kuin mummi aikoinaan. Perheellä on klassinen lauantaivuoro kerrostaloyhtiön saunassa kello seitsemän. Lauantaiherkkuja, elokuvia, pelaamista. Syntyy hyviä muistoja.

Naiset ovat miehiä tyytyväisempiä läpi lauantain, vaikka kotitöitä piisaa. Miesten lauantaissa korostuvat oma aika ja harrastukset. Lienenkin nyt ruuhkavuosista päästyäni miehistynyt, kun vietän entistä enemmän omaehtoista lauantaita, usein kuntoilemalla.

18–44-vuotiaat haluavat herkutella telkkarin äärellä. Sitä vanhemmilla takavuosien lauantaikarkkipussi on vaihtunut mietoihin alkoholijuomiin ja pitkään nukkumisen nautinto – saunomiseksi. Nuoria vievät lauantaisin netti, liikunta ja harrastukset. Yleisellä elämänkokemuksella voisi arvella, että tuo on myös parinmuodostuksen kulta-aikaa eikä se kumppani kotisohvalta löydy. Ennen kuin se on löytynyt muualta.

Tulevaisuuden lauantai on kuulemma kotoilua ja enenevää laiskottelua. Sekavassa maailmassa halu piiloutua kotiin lisääntyy. Mieli ehkä muuttuu, jos nousukausi yllättää.

Monille lauantaissa pahinta on sen loppuminen. Mitä suomalaisessa työelämässä pitää muuttaa, että maanantaikin maistuisi?

X