Rakennusalan työpaikat lisääntyivät mutta työttömyys kasvoi – mikä tämän selittää?
Uudellamaalla on 1 100 työtöntä Rakennusliiton jäsentä.
Rakennusyritysten edunvalvoja Rakennusteollisuus RT povaa tuoreessa suhdannekatsauksessaan alalle ensi vuodeksi kahden prosentin ”kitukasvua”. Kasvun vetureina toimivat korjausrakentaminen ja uudisrakentaminen kasvukeskuksissa.
”Puolet suomalaisesta rakentamisesta tapahtuu Uudellamaalla, ja siellä syntyy noin kolmannes rakentamisen tuottamasta arvonlisäyksestä”, Rakennusteollisuuden työmarkkinajohtaja Tapio Kari sanoo.
ELY-keskuksen mukaan rakennusalan avoimet työpaikat lisääntyivät Uudellamaalla 52,9 prosenttia vuosina 2014–2015, mutta samalla alan työttömyys kasvoi 7,9 prosenttia. Miten ristiriita on mahdollinen?
Virolaisten virta
Suomessa työskentelee 20 000– 30 000 ulkomaalaista rakentajaa. Heistä puolet on Virosta.
”Suomessa ei olla niin halukkaita liikkumaan työn perässä. Virolaiset ovat merkittäviä kilpailijoita Uudenmaan työmailla”, Tapio Kari sanoo.
Työn perässä muuttamisen kynnys tunnetaan myös Rakennusliitossa.
”Asuminen kalleus vaikeuttaa Uudellemaalle muuttamista. Raskas keikkatyö ei houkuta varsinkaan perheellisiä”, Rakennusliiton tiedotuspäällikkö Heikki Korhonen sanoo.
Tosin Uudellamaallakin on parhaillaan 1 100 työtöntä Rakennusliiton jäsentä.
Korhonen epäilee TE-keskuksen lukuja: ”Osa paikoista lienee vuokrafirmojen hommia. Ne hakevat jatkuvasti väkeä, mutta pestit voivat olla vain päivien mittaisia.”
Harmaan talouden kitkemiseksi kehitetyn veronumerojärjestelmän ja tilaajavastuulain arvioidaan toimineen.
”Uudellamaalla ei ole tutkinnassa isoja rakennusalan harmaan talouden juttuja”, poliisitarkastaja Tarmo Lamminaho Poliisihallituksesta kertoo.
”Veronumerojärjestelmä on ollut menestys”, myös Korhonen arvioi.
Väheneekö työttömyys?
Valuvatko Uudenmaan rakennusalan kasvun hedelmät jatkossa Viroon? Eivät välttämättä, uskovat asiantuntijat.
”Jos Viron oma rakentaminen lisääntyy, sieltä on yhä vaikeampi houkutella tekijöitä tänne”, Kari sanoo.
Uudenmaan ELY-keskuksen tutkijan Jouni Nupposen mukaan rakennusalan ulkomaalaisten kasvuvauhti on tasaantunut, ja Uudellamaalla tilanteen odotetaan vakiintuvan.
”Mikäli näin käy ja alalla odotettu kasvu realisoituu ensi vuonna, on varovasti odotettavissa, että alan työllisyystilanne Uudellamaalla ensi vuonna parantuu”, Nupponen arvioi.