Ronski Paskà, hedelmäinen Persevero ja kolme muuta hävyttömän hyvää herkkulahjaa ystävälle, jolla on jo kaikkea

Suomen kieltä moititaan vaikeaksi, mutta kulinarismin maailmassa se taipuu notkeasti niin ranskaa, espanjaa kuin italiaakin puhuvaan suuhun, Lähempi tarkastelu saattaa kuitenkin yllättää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomen kieltä moititaan vaikeaksi, mutta kulinarismin maailmassa se taipuu notkeasti niin ranskaa, espanjaa kuin italiaakin puhuvaan suuhun, Lähempi tarkastelu saattaa kuitenkin yllättää.
Teksti:
Miikka Järvinen

Suomalainen Ink Tank -julkaisu on Seuran selvityksen perusteella saattanut syyllistyä valeuutisten levittämiseen artikkelissaan 13 things that will never ever be sold in Finland.

Humoristiseksi tarkoitetun tekstin huolestuttavin väite on, että artikkelissa mainittuja 13:a hävyttömästi nimettyä kulutushyödykettä ei saisi Suomesta.

Kyseisen kyseenalaisen väitteen Seura onnistui osoittamaan paikkansapitämättömäksi 2-3 tuotteen kohdalla. Tarkka määrä riippuu vaihtoehtoisten faktojen tarkkuusvaatimuksesta. Kyseessä voi raskauttavien asianhaarojen vallitessa olla rajatapaus tai pahimmillaan valeuutinen – It can be fake news! Ok?

Persevero

Jos annat Perseverolle pikkusormen, se vie koko käden. Ranskalaisen viinivalmistaja Château La Grace Fonrazaden punaviini nimeltä Persevero Saint-Émilion Grand Cru on saanut alan harrastajilta erinomaiset arvostelut.

Vivino-sovelluksen 31 miljoonasta käyttäjästä 81 on arvioinut Perseveron arvosanalla 4,3/5.

Perseveroa kuvaillaan mehuisaksi ja hedelmäiseksi, jossa on miellyttävää kuivuutta. Sitä suositellaan naudanlihan kyytipojaksi.

© Ruutukaappaus / Vivino

Kusi

Perulainen alkoholitehdas Qollqe tuottaa perinteisiä eteläamerikkalaista pisco-brandya. Piscon tuotemerkkejä valmistajalla on useita, ja yksi niistä on Kusi.

Ketšuan kielen sanasta pisqu eli pieni lintu nimensä saanut juoma tislataan brandyjen tapaan viinirypäleiden käytetystä mehusta.

Chilessä pisco jaetaan eri luokkiin väkevyyden perusteella. Pisco Especialissa alkoholia on 35 prosenttia ja Pisco Reservadossa 38–40 prosenttia. Gran Pisco sisältää alkoholia vähintään 43 prosenttia.

Perussa luokittelua ei alkoholipitoisuuden mukaan ei harrasteta, vaan piscon vahvuus vaihtelee 42 ja 43 prosentin välillä.

Tunnetuimpia piscosta valmistettavia drinkkejä on pisco sour, johon tulee piscon lisäksi munanvalkuaista, limettimehua, sokerilientä ja pari tippaa angosturaa. Suomalaisen Alkon valikoimista löytyy erilaisia piscoja. Kusi ei valitettavasti valikoimiin kuulu.

Kusi on väriltään kirkasta ja sen alkoholipitoisuus on 41 prosenttia.

© Ruutukaappaus / Qollqe

Runcata

Italialainen Soave Superiore -viini Docata & Runcata on sosiaalisen median kestohitti. Kyseisen tuotteen saatavuudesta Ink Tankin väite liikkuu jossain totuuden ja valheen rajamailla.

Suomalaisen Alkon valikoimista tuotetta ei löydy, joten tämän väitteen joudumme hyväksymään vähintään puolittaiseksi totuudeksi. Kotimaisen monopoliliikkeen tarjonnasta kuitenkin löytyy Soave Superiore -tuote nimeltä Vigneto Runcata.

Kuivan, hapokkaan, keltaluumuisen, klementiinisen, kevyen greippisen, tomaatinlehtisen, mantelisen ja kevyen kukkaisen Vigneto Runcatan litrahinta on pitkäripaisessa hulppeat 33,05 euroa.

Ravintolan viinilistalla tämä tuote voi olla haastava anniskeltava, ainakin jos asiakkaana on itsensä estottomaan tilaan tissuttanut herraseurue.

Maksavan asiakkaan sutkautuksia ei tietenkään kannata tyrmätä suoralla rystylyönnillä, vaan jos pokka pitää, voi vastapalloon heittää hienostuneen suosituksen pienimmästä annoskoosta.

K: ”Miltäs viinilistamme vaikuttaa? Mihin herkulliseen vaihtoehtoon herrat päätyivät?”

V: ”Runcataan”!

K: ”Loistava valinta! Varmaan 12 senttiä riittää?”

Crapula

© Ruutukaappaus / Alko

Suomalaisen viinikulttuurin erottaa Välimeren maiden vastaavasta se, että jos alkoholia määrällisesti juodaan etelässä saman verran (tai paikka paikoin jopa enemmän), päihtymykseen ja dagen efteriin asti homma ei yleensä lipeä.

On silkkaa fake newsia väittää, etteikö suomalaisesta Alkosta saisi Crapulaa hankittua.

Monastrell- ja Syrah- rypäleestä valmistettua espanjalaista punaviiniä nimitään kaupataan meikäläisessä handelissa hintaan 16,43 euroa per litra.

Crapula on täyteläinen, tanniininen, tumman kirsikkainen, karhunvatukkainen, mustapippurinen, hennon lakritsinen ja kevyen tamminen.

Paskà

© Ruutukaappaus

Toisin kuin Ink Tank väittää, suomalaisissa kahvipuodeissa ei tuoksahda pelkkä Juhla Mokka tai Presidentti, vaan ärjy napolilainen espresso nimeltä Paská, jota meillä päin myyvät esimerkiksi kahvi-hipstereiden suosimat Crema.fi ja Kaffe Centralen.

Paskàssa on vahva, aromikas ja jopa ronski maku. Siinä on täyteläinen ja runsas crema, mikä johtuu robustapapujen suuresta määrästä. Voimakasta ensivaikutelmaa seuraa yllättävä pehmeä makeus, joten Paskàsta saa erinomaisen pohjan maitokahveille.

Paská sisältää arviolta 80 prosenttia Robustaa ja 20 prosenttia Arabicaa. Tämäkin tieto saattaa olla valeuutinen, sillä suomalaisen jälleenmyyjän mukaan Paská oli aikaisemmin sataprosenttisesti Robustaa, vaikka paketissa mainostettiin Arabicaa.

Arabicaa tai ei, Paská on aina Paskáa paketoinnista huolimatta.

Ink Tank kommentoi

Artikkelin 13 things that will never ever be sold in Finland kirjoittanut Joel Willans yllättyi positiivisesti kuultuaan, että osa hänen esiin nostamistaan tuotteista on sittenkin saatavissa Suomesta.

Joel Willans on kirjoittanut jatkoa some-hitiksi muodostuneelle teokselleen 101 Very Finnish Problems. © Gummerus

 

”Olin sekä helpottunut että hämilläni siitä, että nämä 2,5 tuotetta sittenkin löytyvät Suomalaisten kauppojen hyllyistä. Helpottunut olen siitä, että tämä viimeistään todistaa sen, etteivät suomalaiset halua tinkiä päivittäisestä 12 kahvikupillisestaan, vaikka paketin kyljessä kerrottaisiin sen sisältävän Paskàa,” Willans sanoo.

”Hämilläni taas olen siitä, että vaikka viinipullon kyljessä kuinka selkokielisesti kerrotaan, että tulet viettämään iltasi yksin kalsarikännejä vetäen ja aamulla on paha olo, punkku käy silti kaupaksi. Kyllä tämä maailma on hullu ja ihmeellinen paikka,” Willans jatkaa.

Brittiläissyntyinen Willans on sisältömarkkinointitoimisto Ink Tank Median ja verkkojulkaisu InkTank.fi:n perustaja, joka on asunut 16 vuotta Suomessa. Hän on julkaissut kaksi kirjaa suomalaisuudesta, ja miltä meidän sielunelämämme näyttää ulkomaalaisen silmin. Some-hitiksi muodostunut 101 Very Finnish Problems ilmestyi 2017 ja More Very Finnish Problems 2018 (Gummerus)

X