(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Seniorisumisessa on pyrkimyksenä järjestää niin, että jokainen asukas voi elää täyttä elämää kotoisassa ympäristössä.

Senioritalo

Senioriasunnot

Kokonaan yksityistä toimintaa. Kunnilla ei ole senioriasuntoja. Ovat tavallisten asuntojen ja palveluasuntojen välimuoto. Asunnot on rakennettu esteettömiksi ja niihin asennetaan asukkaan tarpeen mukaan turvaja tukilaitteita. Asukkaalta edellytetään vähintään 55–65 vuoden ikää.

Senioritalo

Senioritalot ja -asunnot ovat kokonaan yksityisiä ja niitä sekä myydään että vuokrataan. Taloissa ei yleensä ole tarjolla palveluita eikä henkilökuntaa paikalla. Asukas voi ostaa palveluita ulkopuolisilta palveluiden tarjoajilta.

Kunnallinen palvelutalo

Kunnat tarjoavat palveluasumista pääsääntöisesti vain niille asukkaille, joilla on ympärivuorokautinen hoitotarve. Asukkaaksi pääsevä ei kykene enää selviytymään kotonaan kotihoidon palveluiden tuella. Hoitomaksu määräytyy annettavan hoidon mukaan. Asiakas maksaa lisäksi vuokran, ruuan ja kunnan määräämän perusmaksun.

Yksityinen palvelutalo

Yksityiset palvelutalot ovat liiketoimintaa ja ne valitsevat itse asiakkaansa. Hoito kartoitetaan yleensä lääkärinlausunnon perusteella. Henkilökunta on paikalla vain päiväsaikaan, joten asukkaiden halutaan olevan varsin omatoimisia. Asumis- ja hoitokustannukset määräytyvät asunnon koon ja sovittujen palveluiden perusteella.

Yksityisiä palvelutaloasuntoja on sekä vuokrattavana että myynnissä. Vuokraosuuteen voi hakea Kelan asumistukea ja osan palvelumaksuista voi laittaa kotitalousvähennyksenä verotukseen. Omistusasuntoja välittävät kiinteistövälittäjät.

Hoivakoti

Asukas saa ympärivuorokautista hoitoa. Hoivakodissa järjestetään erilaista virkistys- ja viriketoimintaa. Ovat yksityistä liiketoimintaa ja hoitomaksu määräytyy samoilla periaatteilla kuin yksityisissä palvelutaloissa.

Vanhainkoti

Vanhainkoti-sanaa pidetään vanhanaikaisena eikä tämän päivän vanhusten hoitoa kuvaavana. Mutta edelleen kuitenkin esimerkiksi Tampereella toimii 1886 perustettu Koukkuniemen vanhainkoti, jonka 12 rakennuksessa on 31 osastoa. Vanhainkoti tarjoaa pitkäaikaishoitoa ja päiväkeskustoimintaa.

Viva 9/2012

Teksti: Raisa Koivusalo
Kuvat: Colourbox

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X