Saudiarabialainen Rahaf pakeni perhettään ja maataan – Mahdollisuus pakoon on vain harvoilla saudinaisilla holhousjärjestelmän vuoksi

Saudi-Arabia parantaa naisten asemaa, mutta takamatka muuhun maailmaan on pitkä. Perheensä pahoinpitelemäksi joutunut Rahaf ei jaksanut odottaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Saudi-Arabia parantaa naisten asemaa, mutta takamatka muuhun maailmaan on pitkä. Perheensä pahoinpitelemäksi joutunut Rahaf ei jaksanut odottaa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen

Kanadasta turvapaikan saanut 18-vuotias saudiarabialainen Rahaf Mohammed al-Qunun sanoo ABC:n haastattelussa toivovansa, että hänen tarinansa rohkaisee muitakin saudinaisia pyrkimään vapauteen.

Vapauteen pyrki myös näyttävästi Arabiemiraateista keväällä 2018 Dubain emiirisuvun prinsessan Latifa, jonka pakoyritys suomalaisen Tiina Jauhiaisen kanssa kuitenkin epäonnistui.

Maailmanlaajuinen huomio tuo painetta kuningashuoneelle

Rahaf Mohammed Al-Qunun pakeni perheeltään ollessaan matkalla Kuwaitissa, mistä hän pystyi yksin ostamaan lennon Thaimaahan. Saudi-Arabian holhousjärjestelmän vuoksi hän ei olisi naisena voinut ostaa lentolippua ulkomaille ilman holhoojan lupaa.

Harva saudinainen on kuitenkaan siinä asemassa, että pääsisi perheen mukana toiseen maahan, josta olisi mahdollista ostaa matkalippu eteenpäin.

”Suurin osa elää sellaisissa umpioissa, joissa pako ei ole mahdollinen”, muistuttaa Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola.

Juusola näkee Rahafin kaltaisten, maailmanlaajuista huomiota saavuttaneiden tapausten vaikutuksen kahtalaisena. Toisaalta se luo Saudi-Arabian kuningashuoneelle todellista painetta uudistuksiin, mutta samalla se voi vaikeuttaa niiden ihmisten elämää Saudi-Arabiassa, jotka hakevat muutosta.

”Siellä voi kuri myös tiukentua, otetaan puhelimet pois ja niin edelleen.”

Tuomareilla suuri valta – Saudi-Arabian oikeusjärjestelmä on standardisoimaton

Naisten asema on kohentunut Saudi-Arabiassa parin vuoden sisällä muun muassa siten, että saudinaiset ovat saaneet oikeuden ajaa autoa ja perustaa yrityksiä.

Hannu Juusola toteaa, että naisten asema on maassa ollut kuitenkin niin huono ja on edelleen, että uudistuksia on pidettävä varsin vaatimattomina.

Järjestelmästä on nyttemmin paljastunut myös yksittäisiä, hyvin kummallisia piirteitä. Samoihin aikoihin al-Qununin pakenemisen kanssa Saudi-Arabiasta levisi uutinen, jonka mukaan tuomioistuinten on jatkossa ilmoitettava saudinaisille tekstiviestillä heidän omasta avioerostaan. Uudistuksen ansiosta naiset voivat huolehtia esimerkiksi oikeudestaan elatusapuun.

Uutinen oli länsimaisesta näkökulmasta suorastaan absurdi.

Hannu Juusolan mukaan vastaavia kummallisuuksia löytynee Saudi-Arabian laista ja käytännöistä ”pilvien pimein”, koska on epäselvää, mihin kaikkeen holhousjärjestelmä lopulta ulottuu.

”Osittain tämä johtuu siitä, että lainsäädäntö ei ole tarkkaa eikä sitä välttämättä noudateta. Kolmas hyvin tärkeä aspekti on se, että Saudi-Arabian oikeusjärjestelmä on keskittämätön ja standardisoimaton. Kunkin tuomarin autonomia on poikkeuksellisen suuri. Tämä tekee järjestelmästä hyvin arvaamattoman.”

Modernia ilman demokratiaa – holhousjärjestelmä määrää naisille miespuolisen holhoojan

Saudi-Arabian holhousjärjestelmän mukaisesti jokaisella saudinaisella on oltava miespuolinen holhooja, joka voi olla isä, aviomies tai muu sukulaismies, jopa oma poika.

Samanlaisia holhousjärjestelmiä on Hannu Juusolan mukaan muissakin muslimimaissa, mutta käytännöt ovat vapaampia ja holhous voi päättyä esimerkiksi täysi-ikäisenä – täysi-ikäisyyden määritelmä voi tosin olla erilainen kuin meillä.

Saudi-Arabiassa holhous ei pääty missään iässä vaan jatkuu läpi elämän. Se mahdollistaa paitsi monenlaiset kiellot myös naisten kaltoin kohtelun ilman rangaistuksia; Kanadaan paennut Rahaf Mohammed al-Qununkin on kertonut joutuneensa perheensä miesten pahoinpitelemäksi.

Al-Qunun sanoi ABC:lle toivovansa, että hänen pakonsa toimisi muutosvoimana holhouslakeja vastaan.

Hannu Juusola toteaa, että Saudi-Arabian kuningashuoneen on ratkaistava vaikea yhtälö: miten pitää kiinni omasta vallasta ja uudistaa valtiota ilman, että modernisointi johtaa myös demokratisoitumiseen ja vallan menetykseen.

Samalla pitäisi varmistaa, ettei voimakas konservatiivinen väestönosa aseta kuningashuoneen asemaa kyseenalaiseksi.

”Kuningashuoneessa pelätään, että jos tehdään liian radikaalejamuutoksia, tapahtuu al-Qaida-tyyppistä liikehdintää, jolle on pohjaa.”

Ihmisoikeustilanne otsikoissa

Uutisointi Saudi-Arabian ihmisoikeustilanteesta on kiihtynyt sen jälkeen, kun toimittaja Jamal Khashoggi murhattiin Saudi-Arabian Istanbulin konsulaatissa lokakuussa.

Paitsi että teko oli julma ja pöyristyttävä, se oli Juusolan mukaan Saudi-Arabialta myös todellista tyhmyyttä, sillä se käänsi monessa länsimaassa suhtautumisen öljymahtiin kriittiseksi.

”Saudi-Arabiahan on tähän asti ollut länsimaiden liittolainen ja päässyt kauhean helpolla.”

X