Seuran pääkirjoitus: Kyllä poika lukee, kun kirjat löytyvät kännykästä

Kyllä poikakin lukee, kun löydetään oikeanlaiset keinot lukemisen innostamiseen. Sähköinen lukeminen saattaakin olla avain poikien lukemislukkoon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Poika lukee

Kyllä poikakin lukee, kun löydetään oikeanlaiset keinot lukemisen innostamiseen. Sähköinen lukeminen saattaakin olla avain poikien lukemislukkoon.
(Päivitetty: )
Teksti:
Tarja Hurme

”Tylsää”, lausahti ekaluokkalainen tehostetun painokkaasti, kun upouusi peliväline kännykkä oli pistetty päivälevolle. Minulla oli tarjolla vakiovastaukseni: ”Otahan kirja. Kun lukee kirjaa, ei ole koskaan tylsää.” Tälle pikku pelimiehelle kirjatkin onneksi maistuvat. Yläasteiässä lukuhaasteita voi silti ilmetä. Seikkailu, rikokset, fantasia ja scifi uppoavat kyllä lukuintoisiin poikiin, mutta eivät kaikkiin. Yhä isompi osa ei lue kuin lyhyitä nettipätkiä. Riittääkö se maailmankuvan rakennukseksi?

Lukutaito on laajempi ilmiö kuin kansainvälinen Pisa-tutkimus huomaa eikä liity vain kirjoihin. On myös sellaista lukutaitoa kuin ammattikoulun pojilla, joista kerromme tuoreen Seuran jutussa. He, toisin kuin moni kirjafriikki, ymmärtävät ja osaavat analysoida räpin sanoituksia, jopa itsensäkin yllättäen. Sen sijaan lukemisesta vieraantunutta murrosikäistä poikaa tökkii kirja, joka ei kosketa omaa elämää, sen karujakin puolia.

Pisan lisäksi tarvitaan kansallinen lukemistutkimus lukutaidon ja -innon moninaisuutta arvioimaan. Kumma kyllä sellainen ei ole mahtunut Suomi100 -juhlahankkeiden joukkoon.

Moni pitää mobiililaitetta uhkana lukutaidolle. Mahdollisuushan se on ja haaste niin kustantajille kuin palveluntarjoajille: älypuhelimesta pitää löytyä helposti monipuolista luettavaa. Kun pojat pääsivät Elisan Word-hankkeessa ideoimaan innostavaa lukemissovellusta uusinta teknologiaa hyödyntäen, suosikiksi nousi kännykästä löytyvä sähkökirjakirjasto! Englantilaisen lukutaitojärjestön tutkimuksessa sähkökirjan helppo saatavuus lähes tuplasi lukemismyönteisten poikien määrän.

Sähköinen lukeminen saattaakin olla avain poikien lukemislukkoon. Lukukeskuksen neljäsluokkalaisten parissa tekemä tutkimus osoittaa, että juuri huonolukuiset pojat innostuivat padilta luetusta sähkökirjasta. Nuorten ammattiin opiskelevien miesten lukemista taas motivoi kirjoista keskusteleminen, eivät kirjalliset tehtävät, kertoo Lukukeskuksen toinen tutkimus.

Keskustelutaito on kirsikka tämän kakun päällä.

X