”Siedä ystäviltäsi totuuksia, voit paremmin” – Nämä reality checkers -tyypit ovat kullanarvoisia

”Jokaiselle tekee hyvää kuulla runsaasti ansaittuja kehuja, pyyteetöntä kannustusta ja välillä myös ansaittua kritiikkiäkin”, kirjoittaa Seuran toimituspäällikkö Petri Korhonen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Jokaiselle tekee hyvää kuulla runsaasti ansaittuja kehuja, pyyteetöntä kannustusta ja välillä myös ansaittua kritiikkiäkin", kirjoittaa Seuran toimituspäällikkö Petri Korhonen.
(Päivitetty: )
Teksti: Petri Korhonen

”Ystävä, joka pitää sinusta niin paljon, että uskaltaa väittää sinulle vastaan, on tärkeämpi kuin tuhat lipojaa.”

Tähän lauseeseen havahduin eräässä työpaikkakeskustelussa. Johtamistaitojakin opettanut puhuja korosti, miten arvokkaita meille ovat ”maan pinnalle palauttavat ystävät”, englanniksi reality checkers. Nämä ovat kullanarvoisia varsinkin silloin, kun menestymme ja porskutamme.

Vastaanväittäjillä hän ei tarkoittanut sellaisia ihmisiä, jotka kinaavat tuttujensa kanssa lämpimikseen, väheksyvät tai painavat näitä. Jokaisella meistä on tällaisiakin kavereita, ja välillä heitä on hankala jaksaa.

Puhujan tarkoittamat ystävät uskaltavat estää meitä tekemästä tyhmyyksiä. He naljailevat lempeästi päähänpinttymistämme, ja hidastavat meidän ajautumistamme johonkin itselietsottuun hurmokseen, itsesääliin tai ahdistukseen. Tällainen rehellinen ystävä osaa ilman ilkeilyntarvetta sanoa vilpittömästi ”Olen huolissani sinusta” tai ”Noin ei kannata tehdä”. Vaikkemme juuri sillä hetkellä todennäköisesti haluaisi sitä kuulla.

Jos poistamme lähipiiristämme kaikki realistiset ja pimeitä puoliamme näkevät ihmiset, ja jätämme jäljelle vain ne jotka mielistelevät meitä, lopputulos ei ole kaunista katseltavaa. Pelkkien kehujen kuuleminen tekee meidät omahyväisiksi. Lopulta painumme yhä syvemmälle omaan mielikuvitusmaailmaamme, jossa olemme itse erinomaisia ja vastaanväittäjät vähintäänkin pahoja. (Erään suurvallan presidentti on kuulemma hyvä esimerkki tällaisesta ihmisestä.)

Nykyisenä sosiaalisen median aikana on hyvin helppoa ympäröidä itsensä vain samanmielisillä ”kavereilla” ja upota verkkoliehittelijöiden kuplaan. Epämieluisia totuuksia laukovalle saa mykistyksen ja puhe-eston yhdellä hiiren klikkauksella. Se on ehkä suurimpia virheitä, joita voimme itsellemme tehdä.

Jokaiselle tekee hyvää kuulla runsaasti ansaittuja kehuja, pyyteetöntä kannustusta ja välillä myös ansaittua kritiikkiäkin. Jälkimmäinen ei tunnu kivalta, mutta ilman sitä todellisuudentajumme hämärtyy. Joten pidetään kiinni niistä suorapuheisistakin ystävistä: he saavat meidät voimaan paremmin.

X