Sijoitusasunnon ostaminen ja asunnon vuokraaminen kiinnostaisi – Mitä pitää ottaa huomioon?

Mitä asuntoon sijoittamisesta pitää tietää, ja mitkä ovat vuokraamisen yleisimmät vaaran paikat?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mitä asuntoon sijoittamisesta pitää tietää, ja mitkä ovat vuokraamisen yleisimmät vaaran paikat?
(Päivitetty: )
Teksti: Tarja Salo

Korot ovat olleet matalalla jo pitkään, eikä pankissa saa rahoilleen juuri minkäänlaista tuottoa. Vaihtoehtoja pitää siis hakea muualta, ja asuntosijoittaminen on yksi vaihtoehto.

Asuntosijoittamisessa periaate on, että omaa pääomaa pitää olla riittävästi ja vakuuksien pitää olla kunnossa.

Valitse sijoitusasunto tarkasti

Kun ryhdyt etsimään sijoitusasuntoa, kohde pitää valita huolella. Tämä onkin hankala asia.

Hyvillä paikoilla olevat asunnot ovat kalliita, eikä asunnoista saa välttämättä riittävän hyvää vuokratuloa. Vuokrattavaksi ostettava asunto pitää hankkia alueelta, jonka tuntee ainakin kohtuullisen hyvin.

Ja kun ostaa asuntoa, pitää perehtyä talon menneisyyteen, velkoihin ja korjaussuunnitelmiin.

Asuntojen hinnat ovat syklisiä eli hinnat voivat laskea, mutta aikanaan ne myös nousevat. Kärsivällisyyttä siis.

Hyvä neuvo on myös, että osta yksi asunto kerrallaan, älä ahnehdi. Katso, miten vuokraaminen sujuu. Muissa Pohjoismaissa asuntojen hinnat ovat jo laskeneet, ja niin voi käydä Suomessakin.

Problematiikka uudisrakentamisen asunnoissa

Muuttovoittoalueilla rakennetaan paljon uusia asuntoja. Jos aiot ostaa vuokrattavaksi tarkoitetun asunnon uudiskohteesta, ole tarkkana rahoituksen kanssa.

Nordean Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Tom Miller kertoo, että uuden asunnon voi ostaa vain jopa 20 prosentilla asunnon hinnasta. Loput 80 prosenttia jää taloyhtiölle sinun asuntoosi kohdistuvana velkana.

Jos asunto maksaa vaikka 200 000 euroa, maksat vain 40 000 euroa, ja 160 000 euroa maksetaan kuukausittain pääoma(rahoitus)vastikkeessa.

Usein tämän pääomavastikkeen voi vähentää verotuksessa vuokratuloista. Voit saada taloyhtiölainasta jopa viisi vuotta lyhennysvapaata eli maksat vain korot. Ja sitten viiden vuoden päästä kuukausimenot voivat tuplaantua, siihen pitää varautua.

On aika vaikea ajatella asioita viiden vuoden päähän, mutta näin pitää ehdottomasti tehdä. Ole siis tarkkana, jos lähdet tällaiseen asuntokauppaan.

Onkin ehdotettu, että taloyhtiölainojen yläraja nostettaisiin 50 prosenttiin uuden asunnon hinnasta.

Varaudu yllättäviin haasteisiin ja vuokralaisen puuttumiseen

On vuokralle ostettu asunto uusi tai vanha, yllättäviin menoihin pitää varautua. Maksuista pitää selvitä, vaikkei vuokralaista olisikaan vuoteen tai kahteen.

Omasta pankista saat ohjeita, mitä pitää tehdä, ettei joudu vaikeuksiin. Jos asiakas ei pysty maksamaan lainaa takaisin, se on pankille huonoa bisnestä.

Asiantuntijoina toimitusjohtaja Tom Miller Nordea Kiinnitysluottopankista, toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva Suomen Vuokranantajat ry:stä ja hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola Vuokraturvasta.

Juttu on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 8/18.

X