Sopupelijärjestäjä Perumal sai käännytyspäätöksen Unkariin

Maailman tunnetuimpiin ottelutulosten järjestäjiin kuuluvan Wilson Raj Perumalin erikoinen vierailu Suomeen vaikuttaa saaneen päätöksensä. Maahanmuuttovirasto päätti 9. kesäkuuta käännyttää Perumalin Unkariin. Samalla maahanmuuttovirasto määräsi tälle samalla viiden vuoden maahantulokiellon Suomeen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Wilson Raj Perumal Rovaniemen käräjäoikeudessa 22. kesäkuuta 2011. Kuva: Kaisa Sirén/ Lehtikuva

Maailman tunnetuimpiin ottelutulosten järjestäjiin kuuluvan Wilson Raj Perumalin erikoinen vierailu Suomeen vaikuttaa saaneen päätöksensä. Maahanmuuttovirasto päätti 9. kesäkuuta käännyttää Perumalin Unkariin. Samalla maahanmuuttovirasto määräsi tälle samalla viiden vuoden maahantulokiellon Suomeen.
Teksti:
Matti Rämö

Tiedot käyvät ilmi Helsingin käräjäoikeuden asiakirjoista, jotka liittyvät Perumalin säilöönoton jatkamista 19. kesäkuuta käsitelleeseen istuntoon. Papereissa kerrotaan, että Perumalin käännytys on määrä panna täytäntöön 23. kesäkuuta.

Helsingin käräjäoikeuden pakkokeinokansliasta vahvistetaan Seuralle, että Perumalin säilöönotto on päättynyt aamulla 24. kesäkuuta.

Selitys päivän viivästykselle löytyy käräjäoikeuden papereista: …Unkarista oli tullut tieto, ettei se ota säilöönotettua vastaan suunniteltuna päivänä 23.6 2014, mistä syystä matka pyritään järjestämään seuraavalle päivälle.   

Näiden tietojen perusteella Perumalin lähtö Unkariin vaikuttaa selvältä. Poliisi ei kuitenkaan voi virallisesti vahvistaa käännytyksen toimeenpanoa, koska käännytyksen toimeenpanoa koskevat paperit on määrätty salassa pidettäviksi.

Maahanmuuttopoliisista kuitenkin linjataan yleisellä tasolla, että poliisilla velvoite pistää maasta poistamista koskevat päätökset täytäntöön, kun mahdolliset päätöksistä tulleet valitukset on käsitelty.

Perumalin säilöönottoa koskevien Helsingin käräjäoikeuden asiakirjojen mukaan hän on itse halunnut palata Unkariin, jossa hänellä on kertomansa mukaan avovaimo ja kaksi tänä vuonna syntynyttä lasta.

Perumal sai Suomessa Veikkausliigan sopupeleihin liittyvän kahden vuoden ehdottoman vankeustuomion heinäkuussa 2011. Kesästä 2012 lähtien hän on ollut Unkarissa kotiarestissa ja auttanut paikallista poliisia manipuloitujen ottelujen tutkimisessa.

Perumal palasi Suomeen Unkarista tänä keväänä 16. huhtikuuta, jolloin poliisi otti hänet kiinni Singaporen kansainvälisen etsintäkuulutuksen nojalla.

Suomeen väärällä passilla matkustanut Perumal sai 28.toukokuuta kolmen kuukauden ehdollisen vankeustuomion väärennöksistä ja valtionrajarikoksista.

Maahanmuuttovirasto päätti 13.toukokuuta käännyttää Perumalin Singaporeen tai Unkariin. Lopullisen käännytyspäätöksen tekemistä viivästytti se, että Perumalin oleskelulupa Unkarissa ehti välillä vanhentua. Unkarin halukkuutta ottaa Perumal vastaan tiedusteltiin uudelleen.

Perumalin alun perin etsintäkuuluttaneet singaporelaisviranomaiset vaativat tätä luovutettavaksi. Luovutus kuitenkin tyssäsi kun singaporelaiset eivät esittäneet luovutuspyyntöä 30 päivän määräajassa. Suomella ja Singaporella ei ole luovutussopimusta.

Seuraavaksi Singaporelaiset vaativat Perumalin karkottamista. Maahanmuuttovirasto kuitenkin päätti palauttaa hänet Unkariin.

Perumalin säilöönotosta tehtiin päätökset  9.5. Vantaan käräjäoikeudessa ja 22.5. sekä 5.6. Helsingin käräjäoikeudessa. Vasta neljäs käsittely ratkaisi käännytyksen määränpään.

Perumal odotti asioidensa käsittelyä ainakin Vantaan vankilassa ja säilöönottoyksikössä Helsingin Metsälässä.

X