Suomi esillä Frankfurtin kirjamessuilla

Suomen kirjallisuus on ensi viikon ajan näyttävästi esillä maailman suurimmilla kirjamessuilla Frankfurtissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuva: Jukka Lehtinen

Suomen kirjallisuus on ensi viikon ajan näyttävästi esillä maailman suurimmilla kirjamessuilla Frankfurtissa.
Teksti:
Hannu Teider

Suomi on Frankfurtin kirjamessujen (7.–12.10.) teemamaa tunnuksella Finnland. Cool. Kirjamessuilla nähdään ja kuullaan noin 60 suomalaiskirjailijaa ja 70 suomalaista asiantuntijaa.

Tunnetuimmista suomalaiskirjailijoista Frankfurtissa esiintyvät muun muassa Sofi Oksanen, Tuomas Kyrö, Riikka Pulkkinen, Katja Kettu, Leena Lehtolainen, Juha Itkonen, Kjell Westö ja Mauri Kunnas.

Suomella on tiistaista sunnuntaihin varattuna kaikkiaan 140 ohjelmanumeroa.

Neljän miljoonan projekti

Frankfurtiin on tulossa ensi viikoksi jopa 175 000 kirjallisuuden asiantuntijaa noin sadasta maasta eri puolilta maailmaa. Yleisömääräksi ennustetaan 300 000.

Suomi on jo viiden vuoden ajan valmistautunut kirjallisuuden kaikkien aikojen suurimpaan vientiponnistukseensa. Neljän miljoonan euron kustannukset on jaettu tasan julkisen puolen ja yksityisrahoituksen kesken. Kyse on Suomen ensimmäisestä kulttuurivientihankkeesta, jossa kustannukset on näin tasattu.

Suomen kirjallisuus levittäytyy messuilla  Finnland. Cool.  -sloganin alla poikkeuksellisen laajalti.

Ennätysmäärä kustantajia

Suomella on messuilla myös perinteinen yleisen kirjallisuuden kustantajien osasto, johon osallistuu ennätykselliset 37 kustantajaa. Ensi kerran mukana ovat myös oppimateriaalikustantajat.

Books of Finland -kirjanäyttelyssä on noin 700 suomalaisen kirjallisuuden käännöstä ja Suomea käsittelevää teosta eri puolilta maailmaa.

Messualueen keskusaukiolla on Helsingin kaupunki esillä Hallo Helsinki -hankkeellaan. Mukana menossa on Muumein koristeltu lasten kirjastobussi.

Finnland. Cool. -paviljonki vihitään käyttöön messujen avajaispäivänä, tiistaina 7. lokakuuta. Paviljongin vihkii kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen, ja tilaisuudessa esiintyy tango-orkesteri Unto.

 

X