(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Liikunta edistää terveyttä, auttaa pitämään painon kurissa ja antaa hyvää mieltä. Sykemittari innostaa ja opastaa sekä kuntoilijaa että laihduttajaa.

Kevätaurinko herättää sohvaperunan liikkeelle. Liian rankan treenin aiheuttama lihassärky ja väsymys kuitenkin tappavat liikunnan ilon alkuunsa. Liikunnan laji ja teho kannattaa valita omien mieltymysten, oman kunnon ja terveydentilan mukaan. Aloita kävelyllä tai muulla liikunnalla, jonka aikana vähän hengästyt, mutta pystyt silti puhumaan. Sykemittari auttaa kuntoilemaan sopivalla teholla. Mittari neuvoo hölläämään, jos syke nousee liian korkeaksi. Piippaus havahduttaa, jos vauhti hidastuu laiskaksi. Laihduttaja näkee kulutetut kalorit. Jotkin mittarit laskevat, kuinka iso osa kulutuksesta on rasvaa.

Sykemittarilla voi määritellä itselleen sopivan kuntoilutahdin

Syketaso valitaan tavoitteen mukaan. Treenaus maltillisella syketasolla kuluttaa kaloreita. Rankempi harjoittelu ja korkeampi syketaso puolestaan kohottavat kestävyyskuntoa. Sykemittarin ranteeseen tuleva, rannekellon näköinen osa näyttää sykkeen, ajan ja muita harjoitteluun liittyviä tietoja. Rannekkeessa on laitemallin mukaan vaihteleva määrä toimintoja ja painikkeita. Rinnan ympärille tuleva joustava sykevyö rekisteröi sydämen lyönnit. Vyö lähettää syketiedot langattomasti rannekkeeseen.

Harjoittelupäiväkirja helpottaa kunnon kohentumisen seuraamista

Muiden kuin kaikkein yksinkertaisimpien mittareiden tiedot voi siirtää tietokoneeseen tai valmistajan nettipalveluun. Tietokoneohjelma on elektroninen harjoittelupäiväkirja. Hienoimmat ohjelmat analysoivat tuloksia ja ohjaavat kuntoilijaa kuin henkilökohtainen valmentaja.

Sykemittareilla on laaja hintahaitari

Suosituimmat sykemittarit maksavat noin 70–200 euroa, huippumallit lisävarusteineen yli 500 euroa. Tunnettuja merkkejä ovat esimerkiksi Garmin sekä kotimaiset Polar ja Suunto. Muun muassa Nike valmistaa juoksuharrastajien rannekkeita.

Halvimmatkin mittarit näyttävät sydämen syketiheyden, ja niihin voi asettaa sykkeen tavoitellun ala- ja ylärajan. Useimpien näyttöön saa halutessaan kalorikulutuksen. Edullinen mittari käy esimerkiksi laihduttajalle tai peruskuntoilijalle.

150–300 eurolla saa monipuolisen mittarin, jonka ominaisuuksista on iloa ja hyötyä sekä aloittelevalle että kokeneelle. Fiksu mittari esimerkiksi muistuttaa harjoituspäivästä. Se myös varoittaa liiasta rasituksesta ja neuvoo, milloin on hyvä levätä. Gps-vastaanotin ja karttapalvelu näyttävät harjoittelureitit kartalla. Tossuun tuleva anturi parantaa juoksun mittaustarkkuutta. Gps- ja tossuanturi ovat yleensä lisävarusteita. Ne maksavat 70–150 euroa.

Opastusta oikean sykemittarin valintaan

Tutustu aluksi tarjontaan kaikessa rauhassa asiantuntevan myyjän opastuksella. Muun muassa Kuluttaja-lehti ja Tekniikan Maailma julkaisevat hyviä testejä. Mieti, mikä on sykemittarin käyttötarkoitus ja millainen kuntoilija mittarin käyttäjä on.

Hienouksista hyötyy vain, jos niihin malttaa paneutua. Lukemattomat, käyttäjälleen liian monimutkaiset sykemittarit unohtuvat muutaman kokeilun jälkeen pöytälaatikkoon. Tekniset hienoudet saattavat toisaalta innostaa tekniikasta kiinnostuneen liikkumaan sohvalta.

Kiinnitä huomiota rannekkeen näyttöön ja painikkeisiin sekä käyttömukavuuteen ja käytön helppouteen. Onko käyttöohje selkeä? Saako näyttöön kätevästi juuri sen lukeman, jonka haluat? Erottuuko lukema hyvin myös hämärässä? Nappuloita ei saa olla liikaa, ja toimintalogiikan pitää olla selkeä. Toimivatko painikkeet ja kosketusnäyttö sormikkaat kädessä?

Joidenkin mittareiden näyttö kirkastuu nappia painamatta, kun rannekkeen tuo rinnan lähelle. Kierrosajan tallennus näyttöä napauttamalla on sekin kätevä ominaisuus. Kuntosaliharrastaja arvostaa mittaria, jonka syketiedon saa harjoituslaitteen näyttöön. Lukemat eivät saa hyppiä vieressä huhkijan näyttöön.

Aktiivinen kuntoilija hyötyy intervalliohjelmista ja omalle lajille, esimerkiksi pyöräilylle, tarkoitetuista harjoitusohjelmista ja ominaisuuksista. Juoksija seuraa kierrosaikoja. Kehittynyt mittari auttaa jopa oppimaan paremman juoksutekniikan. Uinnin harrastajan mittarin pitää toimia myös vedessä. Vedenpitävyys on perusvaatimus, harrastaa uintia tai ei.

Tekniikalla enemmän iloa harjoitteluun

Polar FT7 – Laite joka lähtöön

Haluatko harjoittelun ensisijaisesti polttavan rasvaa vai kohottavan kestävyyskuntoa? Polar FT7 neuvoo oikean tehon. Mittarin älykäs tietokone tunnistaa kehosi päivittäisen kuntotilan sykkeestä ja sen vaihtelusta. Mittari säätää sykerajat tilanteen mukaan. Näyttöön saa harjoituksen aikana kulutetut kalorit. Noin 110 e. Tiedonsiirtoyksikkö, jolla harjoitustiedot saa tietokoneeseen, noin 50 e.

Suunto M5 – Oma tsemppari

Miten pitkään ja millä teholla kulloinkin kannattaisi treenata? Suunto M5 neuvoo kuin oma valmentaja. Mittari sisältää kuntotestin ja valmiit ohjelmat kunnonkohotukseen ja painonhallintaan. Lisää ohjelmia voi ladata tietokoneesta. Mittari neuvoo myös lepopäivät. Sykevyö on yhteensopiva monien kuntosalilaitteiden kanssa. Harjoitustiedot voi tallentaa nettipalveluun. Noin 175 e. Lisävarusteet, tossu-, polkupyörä- ja gps-anturit noin 75–130 e.

Omron Walking Style III – Askeleita ottamaan!

Asiantuntijoiden mukaan 10 000 askelta päivässä vähentää kroonisten sairauksien riskiä. Omron Walking Style III laskee päivän aikana otetut askeleet, matkan pituuden sekä energian kulutuksen kaloreina ja poltettuna rasvana. Noin 50 e.

Apple iPod nano – Musiikkia lenkillä

Lenkin aikana on mukava kuunnella musiikkia. Apple iPod nano -soittimessa on myös askelmittari, joka laskee askeleet ja kulutetut kalorit. Noin 150 e.

Nuance Dragon Dictation  – Näppärä apu

Puhelimella on kömpelöä näppäillä tekstejä. Nuance Dragon Dictation -sovellus muuntaa suomenkielisen puheen tekstiksi. Tekstiviestit, sähköpostit ja sosiaalisen median päivitykset tallentuvat vikkelästi. Dragon Search puolestaan on puheen ymmärtävä hakusovellus. Sovellukset toimivat Apple iPhone, iPad, ja iPod Touch -laitteissa. Ne voi ladata ilmaiseksi Apple App Storesta.

Lue lisää Vivasta 3/2012!

Teksti: Vesa Ylä-Jääski
Kuvat: Colourbox

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X