Tällainen yhtiö teki perussuomalaisten väkivaltaisen vaalivideon – Meriittilistalla elokuva avustusretkestä Nepaliin ja tuotanto iranilaistaustaiselle pizzayrittäjälle

Perussuomalaisten vaalivideossa lyödään mies asfalttiin. Seura selvitti, millainen tuotantoyhtiö filmasi kohutun videon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Perussuomalaisten vaalivideolla päättäjän autonkuljettaja lyödään asvalttiin.

Perussuomalaisten vaalivideossa lyödään mies asfalttiin. Seura selvitti, millainen tuotantoyhtiö filmasi kohutun videon.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Heinonen

Viime keskiviikkona 20. maaliskuuta perussuomalaiset julkaisi väkivaltaa ja sen uhkaa tihkuvan vaalivideon, jossa maan turmeltuneille johtajille koittaa ”tilinteon hetki”.

Video on saavuttanut lähes 230 000 katselukertaa ja aiheuttanut ison kohun.

Kuusiminuuttisessa tarinassa kansalaisten ärtymys vallankäyttäjiä kohtaan purkautuu synkäksi energiaksi, ja saa hirviön muodon. Hirviö vaeltaa läpi metsien pääkaupunkiin ja löytää ”maan johtajat” limusiinista, jossa nämä juhlivat naisten kanssa ja heittelevät seteleitä ympäriinsä.

Kun kuljettaja lähtee autosta tauolle, hirviö iskee tämän maahan. Kuski jää makaamaan liikkumattomana asfaltiin, ilmekään ei värähdä hänen kasvoillaan.

Hirviö kaappaa limusiinin, ja ajaa sen tyhjälle, pimeälle laiturille. Osa johtajan seurueesta onnistuu pakenemaan, mutta yksi jää satimeen. Hän rukoilee uhkaavalta hirviöltä pelosta täristen armoa – ja lupaa lopulta ”tehdä miehen työn”, eli erota ja lähteä maanpakoon.

Rinnastettu 1930-luvun muilutuksiin

Videota on paheksuttu sen väkivaltaisuudesta.

Tarinan kehyskertomuksesssa esiintyvän perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan kyse on fiktiosta eikä video kannusta väkivaltaan.

Joka tapauksessa toista samankaltaista vaalivideota ei ole Suomessa ennen nähty. Sen voi kokea vihaa pursuavana synkistelynä. Tai hirtehisenä satiirina, perussuomalaisten kielellä ”läppänä”. Tai näiden yhdistelmänä.

Moni ei ole pitänyt sitä läheskään niin harmittomana kuin Halla-aho.

”Perussuomalaisten vaalivideon sisältämän väkivallan kaltaista kampanjointia ei Suomen poliittisessa historiassa ole koettu sitten 1930-luvun poliittisten muilutusten”, politiikan toimittaja Lauri Nurmi kirjoitti Iltalehdessä.

Tekijänä hämeenlinnalainen yhtiö

Videosta näkee, että se on ammattilaisten työtä. Kuvauspäiviä on ollut useita eikä jälkituotannossakaan ole säästelty.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sanoi Ilta-Sanomissa, että videon tekijät eivät ole halunneet nimiään julkisuuteen.

Kyse ei ole kuitenkaan valtakunnansalaisuudesta, sillä hämeenlinnalainen tuotantoyhtiö Cinepic esittelee Facebook-sivullaan otoksia videon kuvauksista.

Näissä making of -kuvissa esiintyvät niin hirviö kuin mies, joka menetti korruptoituneiden poliitikkojen takia työpaikkansa ja kotinsa.

Cinepicin kotisivuilta ilmenee, että yhtiö on tuottanut toisenlaisiakin sisältöjä.

Apua nepalilaisen turvakodin naisille

Cinepicin toiminnan rungon näyttäisivät muodostavan isoille mainoselokuvayhtiöille alihankintana tehdyt ilmakuvaukset. Yhtiön tekemää kuvaa on päätynyt muun muassa Sotkan, Pirkan ja OP:n mainoksiin.

Cinepic on tuottanut mainosfilmejä itsekin, esimerkiksi valokuvaustarvikkeista tunnetulle Rajala Pro Shopille.

© Kuvakaappaus Abbas Pizzan mainoksesta

Yhtiön asiakkaisiin lukeutuu myös Abbas Pizza, iranilaistaustaisen Abbas Nourzad Abkenarin yritys. Cinepecin tekemä video näyttää, kuinka syntyy Abbasin perunamuusin varaan rakentuva ”Karjala”-pizza.

Cinepicin tuottajan ja ohjaajan Timo Peltokankaan ehkä suurin työ on ollut joukkorahoituksen turvin tehty dokumenttielokuva Autolla Nepaliin, jossa viisi suomalaista ajoi 20 000 kilometriä auttamaan kathmandulaisen turvakodin naisia.

Yle Areena on näyttänyt elokuvan. Mahdollisuutta sen esittämiseen on tarjottu myös kouluille, samoin kuin elokuvan oppimateriaaleja, joiden teemoja ovat globaali vastuu ja hyvän tekeminen.

 

 

X