Tervemenoa hiihtolomalle: Lumivyöryt todennäköisiä Lapissa

Lumimassat voivat lähteä liikkeelle myös Suomen tunturirinteillä. Kuolonuhreiltakaan ei ole vältytty.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lapissa on riittävän jyrkkiä luonnonrinteitä lumivyöryille. Yksikin laskettelija voi laittaa lumimassat liikkeelle.

Lumimassat voivat lähteä liikkeelle myös Suomen tunturirinteillä. Kuolonuhreiltakaan ei ole vältytty.
(Päivitetty: )
Teksti:
Aino Loikkanen

Useilla Lapin tuntureilla on nyt lumivyöryvaara.

Ilmatieteen laitoksen meteorologin Niina Puttosen mukaan vyöryjen riski on myös ensi viikolla alkavalla hiihtolomaviikolla.

”Jos lunta ei tule hirveästi lisää, ennuste pysynee kolmostasolla useimpien rinteiden osalta.”

Vyöryjen todennäköisyyttä arvioidaan asteikolla 1–5. Kolmostasolla luonnolliset vyöryt ovat mahdollisia ja ihmisen aiheuttamat todennäköisiä.

Ihmisen aiheuttamana vyöry voi lähteä liikkeelle, kun kerrostuneen rinteen pintaan kohdistuu lisäkuormitusta. Tähän voi riittää vain yhden laskettelijan paino.

Ilmatieteen laitoksen ennuste laaditaan Kilpisjärvelle, Ounas-Pallakselle, Ylläs-Leville, Saariselälle, Luosto-Pyhälle ja Rukalle.

Ennusteet koskevat tuntureiden luonnonrinteitä. Laskettelukeskusten hoidetuissa rinteissä vyöryjä ei voi tapahtua, mutta hoitamattomilla off-piste-rinteillä on syytä olla tarkkana.

Lumen määrä, lämpötilan nousu ja kovat tuulet lisäävät vyöryjen mahdollisuutta. Mitä kevyempää lumi on, sitä huonommin se pakkautuu ja lähtee vyörymään. Hiihtolomaviikon alustavat ennusteet lupaavat Puttosen mukaan ilman viilentymistä, eikä sankkoja lumisateita ole näköpiirissä.

Uhreja Suomessakin

Viime vuosikymmeninä Suomessa on lehtitietojen mukaan kuollut kaksi ihmistä.

Edellinen tapaus on vuodelta 2000 Kuusamon Konttaisenvaaralla. Onnettomuuteen joutuneet 26- ja 32-vuotiaat olivat laskettelemassa luonnonrinteessä, kun lumimassat lähtivät liikkeelle rinteen puolivälissä. Menehtynyt 32-vuotias laskija hautautui lumeen. Toinen laskija onnistui pysyttelemään osin vyöryn päällä, mutta loukkasi päänsä ja jalkansa.

Myös vuonna 1998 laskija jäi vyöryn alle ja menehtyi. Kolmen laskijan porukka oli Utsjoen Nuvvuksen Ailigastunturin luonnonrinteellä, kun jyrkästä kohdasta lohjennut kymmenen metriä leveä lumimassa vei mukanaan yhden laskijan ja tämä hautautui lumeen.

Tiedossa on myös läheltä piti -tilanteita. Ainakin Kolarissa vuonna 2013 laskija kulkeutui vyöryn mukana jonkin matkaa, mutta ei jäänyt massojen alle.

Vuonna 2005 hiihtämässä ollut nainen kulkeutui liikkeelle lähteneen lumilaatan päällä jopa 200 metriä.

 

Lue lisää: Kotimaan hiihtokeskuksista löytyy tekemistä jokaiselle

Aiheesta muualla: Ilmatieteen laitoksen lumivyöryennuste

X