Terveyskeskukset tarvitsevat lisää lääkäreitä

Taloustaantuman seurauksena suomalaiset käyvät entistä harvemmin yksityislääkärillä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lääkäri Jarmo Lappalainen työssään Juvan terveys- keskuksessa syyskuussa 2009.

Taloustaantuman seurauksena suomalaiset käyvät entistä harvemmin yksityislääkärillä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Toivonen

1 Yksityissektori kuihtuu. Lääkärissäkäynnit yksityissektorilla vähenivät vuonna 2014 ja niiden käyttö on edelleen laskussa. Julkisten terveyspalveluiden käyttö on vastaavasti lisääntynyt. Tiedot käyvät ilmi Kansaneläkelaitoksen (Kela) tilastoista.

”Tilanteessa ei ole suurta dramatiikkaa, mutta muutos on merkittävä”, Kelan tutkimusprofessori Hennamari Mikkola sanoo.

 

2 Suuntana terveyskeskukset. Lisääntyvä työttömyys on vähentänyt työterveyspalveluiden tarvetta. Seurauksena työterveyshuoltoa tarjoavien yksityisten lääkäriasemien kuten Attendon, Terveystalon, Mehiläisen, Diacorin ja Dextran lääkärientarve on vähentynyt. Yksityisen sektorin kuihtuminen on ajanut lääkäreitä julkisiin virkoihin.

”Kunnallinen terveydenhuolto eli terveyskeskukset tarvitsevat lisää lääkäreitä. Tätä tukee myös Lääkäriliiton tuore tutkimus, jonka mukaan terveyskeskusten lääkäripula on hellittämässä, eivätkä ne enää tarvitse lääkärifirmojen tarjoamaa vuokratyövoimaa, kuten ennen”, Mikkola sanoo.

 

3 Huoli terveydestä. Yksityisen terveyssektorin supistuminen on suoraa seurausta Suomen taloustilanteen heikentymisestä. Käynnit yksityislääkäreillä vähenivät myös 1990-luvun talouslaman aikaan.

”Suomalaiset jättävät väliin esimerkiksi yksityisellä gynekologilla ja silmälääkärillä käynnin. Ne ovat kalliita palveluita, ja jonot julkisella sektorilla puolestaan pitkiä. Ilmiö on huolestuttava sekä kansanterveydellisesti että yksilötasolla. Osa vaivoista jää hoitamatta.”

 

4 Apupojan rooli. Muutosta kehitystrendiin ei ole näkyvissä, sillä merkittävää taloustilanteen paranemista ei ole odotettavissa.

”Hallituksen sote-uudistus satsaa julkiseen terveydenhuoltoon. Yksityissektorilla on siinä vain apupojan rooli. Yksityssektorin hiipuessa veronmaksajat kantavat julkissektorista entistä suuremman taakan.”

 

5 Luottamus kasvaa. Mikkolan mukaan tilastomuutos todistaa, että suomalaiset joka tapauksessa luottavat julkiseen terveydenhuoltoon jopa entistä vahvemmin. Yhteiskunnan verorahoilla tarjoamia terveyspalveluita arvostetaan ja niitä tarvitaan.

X