Tie joulupukin luo käy hiihtäen – Ennen matkaa tarvitset kuitenkin rajavyöhykeluvan

Merkitty matkailupalvelureitti on noin 20 kilometriä, ja matkan varrella voi levätä tai yöpyä autiotuvissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Merkitty matkailupalvelureitti on noin 20 kilometriä, ja matkan varrella voi levätä tai yöpyä autiotuvissa.
(Päivitetty: )
Teksti: Ville Vanhala

Joulupukin luo päästäkseen ei tarvitse lentävää rekeä, sinne voi hiihtää. Korvatunturille haluavan pitää vain ottaa oikea reitti, joka lähtee Kemihaarasta Savukoskelta.

Merkitty matkailupalvelureitti on noin 20 kilometriä, ja matkan varrella voi levätä tai yöpyä autiotupa Rakitsanojan kammissa tai Vieriharjun autiotuvassa, jonka yhteydessä on myös sauna.

Korvatunturille luvan kanssa

Tunturille ei kuitenkaan kannata suksia, jos ei kunnon vaellusvarusteiden lisäksi huolehdi lupa-asioita kuntoon.

”Korvatunturi sijaitsee rajavyöhykealueella, joten tunturin juurelle hiihdettäessä tai tunturille noustessa tarvitaan rajavartiolaitokselta haettava rajavyöhykelupa”, opastaa Nina Raasakka Saariselän palvelupiste Kiehisestä.

Osa Urho Kekkosen kansallispuistoa

Korvatunturi kuuluu Inarin, Savukosken ja Sodankylän alueilla sijaitsevaan noin 2 700 neliökilometrin laajuiseen Urho Kekkosen kansallispuistoon. Laajasta puistosta löytyy noin 250 kilometriä merkittyä latuverkostoa.

”Erämaavaellukset talviaikana merkittyjen reittien ulkopuolella vaativat jo kokemusta ja erätaitoja”, Nina Raasakka muistuttaa.

Hän kertoo, että yöpymiseen tarkoitetut erämaatuvat sijaitsevat noin päivämatkan päässä toisistaan eli suojaa pakkaselta ei ole tarjolla jokaisen kukkulan takana.

Jos lupien hankkiminen ei innosta, Urho Kekkosen kansallispuistossa voi käydä tutustumassa nyt joulukuussa siihen liitettyyn uuteen luontokohteeseen, Suomun Villen harjualueeseen, joka sijaitsee Suomujoen varressa.

X