(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Tulostin on tarpeellinen kodinkone ja kotitietokoneen tärkein lisälaite.

Tulostamme paperille verkosta tilatut lento-, matka-, elokuva-, teatteri- ja konserttiliput. Käyttöohje luetaan mieluiten paperista. Piirongille halutaan aitoja valokuvia. Asiakirjoista ja itsestään tuhoutuvista tositteista tarvitaan paperikopiot.

Mieti, kuinka paljon tulostat, millaisia aineistoja ja miltä laitteilta.

Yleensä monitoimitulostin on järkevin. Se tulostaa, kopioi ja skannaa eli muuntaa aineistot bittimuotoon. Kotikopio on yleensä halvempi kuin kirjastossa otettu.

Lasertulostin tuottaa kestävät tulosteet rivakasti. Värilaserit ovat kalliimpia ja kookkaampia kuin kodeissa suositut mustesuihkulaitteet.  Mustesuihkulaitteella voi tulostaa kauniita valokuvia, joiden laatuun lasertulostimet eivät yllä.

Kokeile tulostimen tärkeimmät ominaisuudet liikkeessä. Ota mukaan valokuva ja valokuvatiedosto koeaineistoksi.

Satunnaiseen tulosteluun ja kopiointiin voi riittää 50 euron peruslaite. Sadan euron hintainen on nopeampi, sitä on helpompi käyttää ja tulosteen saa halutessaan paperin molemmille puolille. Valokuvakopiot ovat laadukkaampia ja musteet halvempia.

Selvitä mustepatruunoiden määrä, hinta ja riittoisuus. Ensiasennuspatruunoissa on usein niukasti mustetta. Riittoisa patruunasarja voi maksaa enemmän kuin laite.

Tulosta sylimikroista, tableteista ja puhelimista langattomasti (wlan eli wifi). Varmista yhteensopivuus: esimerkiksi  WindowsPhone ei kelpaa kaikille tulostimille. Tavallinen tietokone kytketään yleensä johdolla (usb). Sisältyykö johto hintaan? Johtoyhteys on helpompi asentaa kuin langaton.

Monitaitoinen

Tekniikan maailman testin 19/15 voittaja Epson XP-635 tulostaa kauniit valokuvat ja valokuvakopiot. Hyödyntää paperin molemmin puolin. Hyvä paperikasetti ja skanneri. Selkeä. Kompakti koko. 130 e.

Kaksi patruunaa

Luotettava ja selkeä HP ENVY 5540 tulostaa terävät asiakirjat paperin kahta puolta. Hätävaraksi riittää yksi edullinen mustepatruuna.  Hyvä paperikasetti. Android, iOS, Windows Phone. 100 e.

Kauniit tulosteet

Terävät asiakirjat, valokuvat ja laadukkaat kopiot tulostaa Canon PIXMA MG6850. Neljä tähteä TM testissä 19/15. Kookas. Ei pölyltä paperit suojaavaa kasettia. 120 e.

Kotitoimistoon

Monisivuisia asiakirjoja tulostava arvostaa Brother DCP-J4120DW:n nopeutta ja pölyltä suojaavaa paperikasettia. Mahtuu kirjahyllyyn. Kaksipuoleinen tulostus. 100 e.

Edullinen

Harvakseltaan asiakirjoja tulostavalle ja kopioivalle sopii HP Deskjet 3632. Väreille yhdistelmäpatruuna. Johto ja langaton yhteys. Pölyltä suojaava paperikasetti puuttuu. 49 e.

Mustavalkoista

Jos et tarvitse kopiokonetta etkä väritulosteita, hanki tulostimeksi vikkelä ja luotettava mustavalkolaser. Tulostuspäät eivät kuivu. Säästät käyttökuluissa. Samsung SL-M2026. 70 e.

Koti-insinöörin suositukset

  • Erillinen patruuna kullekin värille säästää paljon tulostavan kuluja. Harvoin tulostavalle sopivat yhdistelmäpatruunat, joiden mukana vaihtuu koko tulostuspää.
  • Useimpiin HP- ja Epson-merkkisiin laitteisiin voi lähettää tulosteen sähköpostilla. Tulostus toimii melkein mistä vain laitteesta.
  • Hienouksien käyttöönotto kysyy osaamista. Pyydä tarvittaessa avuksi osaava sukulainen tai digitalkkari (katso Viva 8/2013).

Edullisia ostoksia vaivatta

Säästä aikaa ja rahaa. Löydä sopivin imuri, tiskikone, liesi, kodinkone, puhelin, televisio, tietokone ja melkeinpä mikä vain härpäke edulliseen hintaan. Koti-insinöörin suosikkipalvelu Hintaopas.fi kokoaa Suomen verkkokaupat ja niiden tarjonnan. Miten tulimme ennen toimeen ilman tätä?

Teksti: Vesa Ylä-Jääski
Kuvat: 123RF ja valmistajat

Viva 2/2016.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X