Tuomari tuomiolla

Kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg reissasi asiakkaidensa laskuun. Matka jatkuu käräjille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seurue majoittui Karlovy Varyssa loistohotelli Grandhotel Puppiin. Kuva: Ari Heinonen /Kuvaryhmä SKOY.

Kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg reissasi asiakkaidensa laskuun. Matka jatkuu käräjille.
Teksti:
Ari Korvola

Iloinen miesseurue asettui asumaan tšekkiläiseen loistohotelliin huhtikuun lopulla kolme vuotta sitten. Kylpyläkaupunki Karlovy Varyn hulppea Grandhotel Pupp lisäsi matkalaisten mielihyvää myös siksi, että siellä oli edellisvuonna filmattu vauhdikas kohtaus elokuvaan Casino Royale.

Nyt oltiin siis James Bondin jalanjäljissä.

Seurueeseen kuului suomalaisia rakentajia ja rakennuttajia, NCC:n ja VVO:n johtajia, Nuorisosäätiön edustaja sekä RAY:n hallituksen puheenjohtaja Jukka Vihriälä.

Golfia pelaavan seminaariseurueen lakimiesjäsen oli Kuluttajariitalautakunnan päätoiminen puheenjohtaja, oikeustieteen tohtori Pauli Ståhlberg.

Hänen matkakustannuksistaan ja ylöspidosta huolehtivat VVO:n luottokorteilla johtajat Olli Salakka ja Eero Saastamoinen.

Ei kannattanut tehdä numeroa

Kuluttajariitalautakunta on maan hallituksen asettama ja ylläpitämä puolueeton oikeussuojaelin. Nimensä mukaisesti se ratkoo kuluttajariitoja.

Pari vuotta ennen Karlovy Varyn kylpylämatkaa se oli saanut toimialakseen myös vuokra- ja asumisoikeusriitojen ratkaisemisen.

Kuluttajariitalautakunta ratkookin vuosittain useita kymmeniä asumiseen liittyviä erimielisyyksiä. Varsin usein toisena osapuolena on ollut VVO.

Seurue ymmärsikin, että tästä syystä Suomen ensimmäisen presidentin pojanpojanpojan kestimatkasta ei kannattanut numeroa tehdä.

Tuomarin esteellisyys

Asia tuli kuitenkin esille keskusrikospoliisin Nuorisosäätiö-tutkinnassa. Tämän jälkeen sekä oikeuskansleri että eduskunnan oikeusasiamies kehottivat poliisia tutkimaan asiaa.

Nyt esitutkinnan päätyttyä kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi on päättänyt nostaa syytteen sekä Ståhlbergia että VVO:n johtajia vastaan.

”Ensisijaisesti syyte on lahjuksen vastaanottamisesta ja isäntien kohdalla taas lahjuksen antamisesta. Ståhlberghan toimii työssään virkamiehenä virkavastuulla, ja häntä koskevat tuomarin esteellisyyssäännökset”, Tamminiemi toteaa.

Jo toinen Bond-matka

Lisää kiusallisuutta loistavan virkamiesuran tehneen Ståhlbergin tilanteeseen tuo esitutkinnassa selvinnyt tieto siitä, että Tšekkiin tehty Bond-matka oli lajissaan jo toinen.

Runsaat kaksi vuotta aiemmin hän oli matkaillut Saksan Hampuriin Suomen Asumisoikeus Oy:n eli Asokotien laskuun. Yhteensä näiden matkojen arvo kestityksineen on noin 3 000 euroa.

”Rangaistusasteikko on sakosta kahteen vuotta vankeutta. Nyt esitän sakkorangaistusta”, kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi kertoo.

Ståhlbergin työnantaja oikeusministeriö joutuu harkitsemaan omalta osaltaan, voiko Ståhlberg jatkaa nykyisessä toimessaan.

Ståhlberg itse ei halua kommentoida asiaa.

 

Juttu on julkaistu alun perin Seurassa 12/2012.

X