Turun isku on terroristijärjestöille huonoa propagandaa

Asiantuntijoista viranomaisten ja tavallisten ihmisten tehokas reagointi Turun puukkoiskuun lähettää terroritekoja hautoville voimakkaan viestin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Turun Kauppatorin laidalle tuotiin lauantaina kukkia ja kynttilöitä veitsi-iskun uhrien muistoksi.

Asiantuntijoista viranomaisten ja tavallisten ihmisten tehokas reagointi Turun puukkoiskuun lähettää terroritekoja hautoville voimakkaan viestin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Matti Rämö

Terrorismin tavoitteena on kylvää pelkoa ja syventää vastakkainasetteluja. Iskujen nostattamat reaktiot vaikuttavat osaltaan siihen, kuinka suuri menestys isku terroristeille on.

”Terroristeilla on mahdollisuus valjastaa vastakkainasettelujen lisääntyminen hyödykseen”, terrorismia Helsingin yliopistossa tutkiva Leena Malkki sanoo.

Turvapaikanhakijana Suomeen tullut 18-vuotias marokkolainen Abderrahman Mechkah puukotti perjantaina Turun keskustassa kymmentä ihmistä. Kohteena olivat erityisesti naiset. Kaksi heistä kuoli vammoihinsa. Keskusrikospoliisi epäilee kaikkiaan kuutta marokkolaista miestä iskun valmisteluun osallistumisesta.

Poliisi tutkii tapauksia terrorismirikoksina ‒ ensi kertaa Suomessa. Poliisin ideologisiksi sanomat motiivit tarkentuvat tutkinnan edetessä. Asiantuntijat epäilevät niiden liittyvän ääri-islamistiseen jihadismiin.

Suojelupoliisi ei muuta Turun tapahtumien takia uhka-arviotaan. Supon mukaan terrori-uhka on Suomessa kohonnut ja maassa on noin 350 terrorismin torjunnan kohdehenkilöä.

Malkki ei usko Turun tapahtumien välttämättä rohkaisevan riskiryhmään kuuluvia.

”Poliisin ja sivullisten nopea reagointi ei varmasti jäänyt huomaamatta mahdollisia iskuja suunnittelevilta”, Malkki sanoo.

Puukkomiestä hidasti henkensä uhalla joukko eri ikäisiä ja erilaisista etnisistä taustoista tulevia suomalaisia. Poliisi ehti paikalle minuuteissa ja pysäytti tekijän ampumalla reiteen.

Tekijän jäätyä henkiin iskua seuraa harvinainen oikeudenkäynti.

”Se tulee pidentämään iskun jättämää muistijälkeä, mutta myös vahvistaa Suomen asemaa oikeusvaltiona.”

Yhtenäisyyttä korostavat reaktiot murtavat terrorismia

Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Irak-ohjelmajohtaja Hussein al-Taeesta Turun iskuista aluksi piirtynyt tarina ei palvele terroristeja.

”Jos vahvistuu, että iskuissa on kyse terrorismista, terroristien saalis on propagandamielessä laiha”, al-Taee sanoo.

”Terroristeille logiikalla ei ole väliä, vaan koko maailmankuva perustuu vastakkainasetteluihin. Mitä helpompaa heidän on luoda kuvaa siitä, että kaikki ovat heitä vastaan, sitä helpompaa heidän on toimia. Turun iskut ovat nostanee vastakkainasettelujen sijaan Suomessa lähinnä yhtenäisyyttä korostavia reaktioita. Terroristijärjestöt eivät olekaan juuri huomioineet Turun tapahtumia propagandassaan.”

Al-Taee jatkaa:

”Mitä enemmän poliisien ja tapahtumaan rohkeasti puuttuneiden tavallisten ihmiset merkitys korostuu iskuista muodostuvassa media-tarinassa, sitä vaikeampi terroristien on sitä hyödyntää omassa viestinnässään. Kun mielikuva iskun torjuneestä yhtenäisestä yhteiskunnasta voimistuu, terrorismiin vetoa tuntevien on yhä vaikeampi puhua siitä edessä omissa porukoissaan.”

Turun tapahtumien seurauksena poliisin valtuuksia lisäävän tiedustelulain nopealle hyväksymiselle on osoitettu tukea ympäri poliittista karttaa.

”Suomalaisviranomaisten mahdollisuudet kerätä tiedustelutietoa ovat suppeammat kuin monissa muissa Länsi-Euroopan maissa. Tämä vaikuttaa merkittävästi terrorismin torjunnan kannalta keskeiseen poliisityöhön”, Malkki sanoo.

Lue myös:

Turku terrori-iskun jälkeen: ”Toivottavasti päättäjät osaa tehdä hyviä päätöksiä”

Pariisi terrori-iskun jälkeen: ”Järkyttävät tapahtumat tuovat esiin myös ihmisten parhaita puolia”

Isisin ”tarinaterrorismi” aktivoi syrjäytyneitä ja katkeroituneita – Miten iskujen uutta aaltoa voidaan torjua?

Miksi Hartwall Arena eristettiin ajoteistä järeillä betoniporsailla?

 

 

X