Valokuvien ja videoiden tallentaminen: Perheen aarteet biteiksi

Jaa artikkeliLähetä vinkki
(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Arvokkaat valokuvat ja kotivideot tuhoutuvat itsestään, jos niitä ei ajoissa muunna säilyvään muotoon. Näillä Koti-insinöörin vinkeillä saat arvokkaat muistot säilymään vuosiksi eteenpäin!

Vanhat valokuvat biteiksi

Auringonvalo, ilmansaasteet, kosteus ja varomaton käsittely ovat perinteisten tallenteiden kuten valokuvien ja videoiden vihollisia. Sen sijaan bitit säilyvät muuttumattomina, periaatteessa jopa ikuisesti.

Digitaaliset eli bittimuotoon muunnetut aineistot on helppo kopioida. Teetä bittivalokuvista edulliset paperivalokuvat tai kokoa tietokoneella upeat kuvakirjat hää- ja merkkipäivälahjoiksi. Bittiaineistoja voi katsella ja kuunnella vaikkapa televisiosta, tietokoneesta, tablettilaitteesta ja kännykästä.

Valokuvien skannaus

Tietokoneeseen liitettävä laadukas skanneri maksaa noin 200–300 euroa. Se muuntaa bittimuotoon valokuvat, albumisivut, diat ja negatiivit mahdollisimman tarkasti. Vaihtoehto skannerille on hyvä digitaalikamera. Aseta albumi tasaisesti valaistulle alustalle. Jalusta vähentää tärähdyksen vaaraa. Näppää kuva koko albuminsivusta, niin valokuvia ei tarvitse irrottaa, ja saat mukaan tekstit nimineen ja vuosilukuineen.

Kannattaa myös palata Vivan 11/2013 vinkkeihin, joissa annan neuvoja kuvien haalistuneiden värien, naarmujen ja muiden virheiden parantelemiseksi.

Skannauksen ja kopioinnin voi teettää valokuvaliikkeessä. Voit asioida myös netin kautta ja postitse. Kinokokoisen dian skannaus maksaa 0,35–1,2 euroa kappaleelta, 36 kuvan kinofilmin negatiivien skannaus 25–60 euroa ja työtunti kuvien parantelua noin 50–75 euroa.

Äänilevyt ja c-kasettien tallenteet voi muuntaa biteiksi kotikonstein. Yhdistä toistinlaite tietokoneeseen johdolla (niin sanottu linjalähtö äänikortin linjatuloon). Äänitä ja tallenna ilmaisohjelmilla cd- tai dvd-levyyn. Tietokoneen sisälle tai usb-liittimeen kytkettävä äänikortti maksaa muutamia kymmeniä euroja.

Biteiksi kohtuuhintaan – Tietomuuntamo.fi

Tietomuuntamo

Tietomuuntamo.fi muuntaa bittimuotoon diat, negatiivit sekä video- ja äänikasetit. Skannauksen tallennuslaadun voi valita ja aineiston saa halutessaan usb-kiintolevyyn. Toimitusajat voisivat olla lyhyemmät.

Palveleva valokuvaliike

Vanhat valokuvat

Kuva kuvasta -kopio maksaa liikkeessä 4–5 euroa. Ammattilainen loihtii jopa pahoin kärsineestä valokuvasta piirongin kaunistuksen. Kysy korjailutyöstä tarjous. Väliversion saa tarkistettavaksi sähköpostilla.

Etevä ja vikkelä – Epson Perfection V600 Photo

Skanneri

Epson Perfection V600 Photo skannaa napin painalluksella paperivalokuvan tai neljä kehystettyä diaa tai 12 kinokoon negatiiviruutua. Laite häivyttää automaattisesti vanhojen kuvien naarmut ja pölyhiukkaset. Hinta noin 300 euroa.

Kotivideot bittimuotoon – Magix Video Saver

Video Saver

Vhs- ja Hi8-videokasetit kuluvat käytössä ja huonolla tuurilla vioittunut nauhuri pilaa kasetin. Miten kauan nauhureita ja varaosia on saatavana? Siispä muunna arvokkaat kotivideot ajoissa esimerkiksi dvd-levyiksi, joita voi katsella dvd-soittimilla ja tietokoneilla.

Magix Video Saver sisältää tietokoneen usb-liittimeen yhdistettävän lisälaitteen johtoineen sekä tietokoneohjelman. Niiden avulla kotivideo tallennetaan aluksi bittimuodossa tietokoneen kiintolevyyn. Lisäksi tarvitset toimivan videonauhurin.

Bittimuotoinen video tallentuu muutamalla hiiren näpsäytyksellä dvd-levyyn tai usb-muistiin. Videot voi yhtä helposti lähettää Youtube-videopalveluun. Muunnosohjelma on suomenkielinen ja selkeä mutta ohjeet vieraskieliset. Hinta n. 60 euroa. ohjelma on suomenkielinen ja selkeä mutta ohjeet vieraskieliset. Hinta n. 60 euroa.

Digiajan levysoitin – Sony PS-LX300USB

Levysoitin

Teksisi mieli fiilistellä iki-ihanien vinyylilevyjen kanssa, mutta toimiva levysoitin puuttuu. Täysautomaattisessa Sony PS-LX300USB-levysoittimessa on usb-liitin digitaalista tallennusta varten. Hinta vajaat 200 euroa.

Ilmaiset äänitysohjelmat – WavePad-äänitysohjelma

Windowsin Ääninauhuri tallentaa äänet tietokoneen kiintolevyyn ja MediaPlayer ”polttaa” ääni-cd-levyn. Verkosta ilmaiseksi ladattavassa WavePad-äänitysohjelmassa on monipuolisemmat säädöt osaajan tarpeisiin.

Päivitä Widows XP

Windows

Jos tietokoneesi perusohjelmisto eli käyttöjärjestelmä on Windows XP, vaara joutua viruksen tai haittaohjelman uhriksi kasvaa jatkuvasti. Windows XP:hen ei 8.4. jälkeen saa tietoturva-aukkoja paikkaavia korjauksia. Päivitä nykyiseen tietokoneeseen Windowsin versio 8.1, 7 tai Vista tai hanki uusi tietokone. Lisätietoja www.microsoft.fi ja www.cert.fi.

Koti-insinöörin vinkit

  • Etsi internetistä ja vertaile palveluntarjoajien erikokoisten tilauserien hintoja – niissä on isoja eroja. Joskus käsittely, muistivälineet ja postitus maksavat enemmän kuin skannaus ja tallennus.
  • Negatiivit on edullisinta skannauttaa liuskoittain ja diat kasetteihin koottuina.
  • Halkaisijaltaan 8 senttimetrin kaitafilmikelan digitointi äänen kera maksaa kymmenisen euroa.

Lue lisää Vivasta 4/14!

Teksti: Vesa Yli-Jääski
Kuvat: Colourbox, Tietomuuntamo ja valmistajat

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X