(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Nykyaikainen valvontakamera on hyvin varustettu, monitaitoinen ja tehokkaasti toimiva vahtikoira.

Pari napin painallusta yhdistää älykännykän tai tietokoneen valvontakameraan. Kuvasta näkee, aiheuttiko myräkkä tuhoja mökillä, kuka soittaa kerrostalon ovisummeria tai miten lemmikki pärjää kotona. Kamera torjuu myös ilkivaltaa ja rikoksia, ja sen kuvatallenteet auttavat saamaan pahantekijän kiinni.

Nykyaikainen valvontakamera tarvitsee vain sähkövirtaa ja yhteyden internetiin. Edullisia jokamiehen kameroita kutsutaan myös ip- ja verkkokameroiksi. Niitä myyvät muun muassa tietokone- ja elektroniikkaliikkeet.

Käyttötarkoitus vaikuttaa valintaan

Mieti käyttötarkoitus. Valvontakameralla voi seurata vaikkapa lintulautaa, lemmikin aitausta, kodin tai mökin pihaa, sisääntulotietä tai sisätiloja. Kuva kertoo, kaatuiko puita tai pitääkö mökin pihalle tilata auraus.

Kamera huomaa luvattomilla asioilla liikkujat, joita tosin pelätään useimmiten turhaan. Todellisuudessa mökkipihan filmitähtiä ovat jänis, kettu ja peura. Monesti valpas naapuri on parempi kuin kamera. Käyttökelpoinen verkkokamera maksaa sata euroa tai enemmän. Pakkasta ja sadetta kestävä ulkokamera on kalliimpi. Paristoilla toimiva niin sanottu riistakamera maksaa 100–300 euroa.

Kameran mikrofoni kertoo tapahtumista kuvan ulkopuolella, esimerkiksi liikutaanko mökissä. Ovipuhelimena toimivaan kameraan tarvitaan lisäksi kaiutin.

Laadukas kuva maksaa enemmän. Mieti, mihin kameran sijoitat ja millainen alue sen pitäisi kattaa. Tyypillisen valvontakameran kuvan tarkkuus on vain 640×480 pistettä. Kasvoja tai auton rekisterinumeroa ei tunnista kovin kaukaa. Tarkkuudeltaan edullisen näppäilykameran veroinen valvontakamera maksaa yli 300 euroa. Tarkemman kuvan siirtoon tarvitaan nopeampi nettiyhteys.

Hyvillä kameroilla varustetuilla malleilla näkee jopa hämärässä

Hyvä kamera näkee hämärässä, jopa pilkkopimeässä. Säädettävä optinen suurennos eli zoomi poimii etäisetkin yksityiskohdat. Kääntyväpäinen zoomikamera maksaa satoja euroja. Se toisaalta korvaa monta tavallista kameraa.

Nokkela kamera valvoo automaattisesti. Keitä valvottavalla alueella liikkui eilen? Tallentava kamera säilöö kuvat ja videot omaan muistiinsa tai erilliseen tallentimeen.

Tallennin maksaa satoja euroja. Kameran toimituspakettiin sisältyy usein ohjelma, joka valjastaa kotitietokoneen tallentimeksi. Fiksu kamera tai tallennusohjelma huomaa, jos kuvassa näkyy liikettä. Tapahtumasta saa ilmoituksen teksti- tai kuvaviestinä tai sähköpostina. Muistitilaa ja katselijan vaivoja säästyy, kun videokuvaa tallentuu vain liikettä havaittaessa.

Vältä virhehälytyksien mahdollisuuksia

Kuvaan perustuva liikkeen ilmaisu tuottaa vääriä hälytyksiä joskus riesaksi asti. Joihinkin kameroihin sisältyy luotettavampi, niin sanottu pir-liikeilmaisin tai ilmaisimen saa lisävarusteena. Estä vahingot valvonnalla. Monipuolinen kamera on osa valvontajärjestelmää, jonka anturit havaitsevat vesivahingon, jäätymisvaaran, tulipalon ja varkaan. Suurilta vahingoilta vältytään, kun korjaus- ja torjuntatoimiin päästään ripeästi.

Laitteiden sähkönsaanti turvataan akuilla. Selvitä riittävän nopeiden nettiyhteyksien ja asennuspalveluiden hinta, saatavuus ja toimivuus ennen ostopäätöstä. Esimerkiksi liikeilmaisinta totteleva ulkovalo lisää turvallisuutta.

Puoliksi leikkimielisen jokamieskameran osaa asentaa itse, kun tuntee tekniikan perusteet. Vaadi selkeä asennusohje. Osaavalta myyjältä saa hyvät vinkit. Avuksi voi värvätä taitavan sukulaisen, digitalkkarin tai ammattiasentajan.

Häiriköt järjestyksee n. Kulunvalvonta ja korttilukot ovat tehokkaita keinoja estää ilkivaltaa ja varkauksia taloyhtiössä. Pihan ja yhteisten tilojen valvontaan sopivasta 3–4 kameran järjestelmästä on varauduttava maksamaan noin 2 500 euroa tai enemmän.

Järjestelmä kannattaa tilata alan ammattilaisilta. Isossa taloyhtiössä kulut ovat asukasta kohden kohtuulliset. Keskustele valvonnasta isännöitsijän kanssa tai ota asia esille yhtiökokouksessa. Muista, että salakatselu on kiellettyä. Kuvaamiseen tarvitaan asukkaiden lupa. Kameraa ei saa suunnata esimerkiksi pukuhuoneeseen tai naapurin pihaan.

Miten voi estää rikoksen

Suomi on muuhun maailmaan verrattuna turvallinen maa. Voimme estää rikoksia hyvinkin yksinkertaisin menetelmin. Kolmen osatekijän pitää toteutua, jotta omaisuusrikos toteutuu:

1. On motivoitunut rikoksentekijä.
2. On tilaisuus.
3. Valvonta puuttuu.

Yhdenkin osatekijän puuttuminen estää rikoksen syntymisen. Huolellisuus, tilojen suunnittelu, kunnollinen lukitus ja esimerkiksi elektroninen valvonta, omaisuuden merkitseminen ja omaisuuden dokumentointi vaikkapa valokuvaamalla ovat hyviä keinoja. Arvokkaan omaisuuden suojaus kannattaa suunnitella luotettavan turva-asiantuntijan kanssa jo ennen menetyksiä.

Pertti Kaleva, rikosylikonstaapeli, evp

Millaiset laitteet kodin valvontaan?

Poimin pikkuapulaisiin esimerkeiksi viisi eri tarpeisiin sopivaa valvontatuotetta ja kameraa. Tuotteissa on tukku hyödyllisiä ominaisuuksia, ja ne ovat tarjonnan keskitasoa helpompia ottaa käyttöön.

Valvontapaketti operaattorilta

Selkeys ja vaivattomuus ovat Elisa Vahti -palvelun vahvuudet. Keskusyksiköstä, langattomista antureista ja kameroista kootaan tarpeiden mukainen valvontajärjestelmä kotiin tai mökille. Vahti huomaa vesivahingon, alhaisen sisälämpötilan, oven avauksen ja liikkeen. Kiinteisiin kuukausimaksuihin pitää sitoutua pitkäksi aikaa. Kameroiden tarkkuus on vaatimaton, ja tallennustilaa videoille saisi olla enemmän. Hinnat lähtevät noin 15 eurosta kuukaudessa. Lisätietoja Elisalta.

Tarkka verkkokamera

Laadukas kamera vastaa useaa tavallista kameraa. Logitech Alert 750 -kamerat tallentavat teräväpiirtoista videokuvaa omaan muistiinsa, tietokoneeseen tai valmistajan nettipalveluun. Kuvan tarkkuus on 960×720 pistettä. Sisäkäyttöön sopiva malli maksaa tallennusohjelmineen noin 330 euroa ja säätä kestävä ulkomalli noin 370 euroa.

Säänkestävä kamera pihalle tai ruokintapaikalle

Niin sanottu riistakamera kestää sadetta ja pakkasta, ja se toimii vailla verkkovirtaa paristojen voimalla. SG550M Scout Guard -riistakamera herää liikettä havaittuaan. Se tallentaa muistiinsa videota tai tarkkoja valokuvia jopa pilkkopimeässä. Havainnosta saa kuva- tai tekstiviestin kännykkään. Kamera maksaa noin 250 euroa.

Sisäkamera

Sisätiloihin tarkoitettu kamera ei pidä kosteudesta eikä pakkasesta. Sen voi suunnata pihalle ikkunan läpi. D-Link DCS-932L -kamera kytkeytyy laajakaistapäätteeseen langattomasti tai kaapelilla. Kameraan saa helposti yhteyden internetin kautta tietokoneella tai älykännykällä. Kuvan tarkkuus on 640×480 pistettä. Kamera maksaa vajaat 120 euroa. Gsm-vahti Monipuolinen valvontakamera Tuta-B2 sopii sisätiloihin mökille, asuntovaunuun ja veneeseen. Kamera näkee jopa pilkkopimeässä. Pir-ilmaisimen havaitsema liike, sähkökatko ja liian alhainen lämpötila tuottavat varoituksen tekstiviestinä. Kameraan voi liittää muun muassa langattomia ovikytkimiä sekä savu- ja palovaroittimia. Laite toimii akun ansiosta 12 tuntia vailla verkkovirtaa. Tuta- B2 maksaa noin 180 euroa ja langaton lämpötila-anturi noin 45 euroa. Lisäksi tarvitaan gsm-liittymä. Lisätietoja on Microdatalta.

Lue lisää Vivasta 4/2012!

Teksti: Vesa Ylä-Jääski
Kuva: Colourbox

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X