Video: Piritta Hagman esittelee Afrikkaan suunnitellun äitiyspakkauksen – mukana taskulamppu ja synnytysvälineet

Finnish Baby Aid Kit on kehitysmaihin muokattu versio äitiyspakkauksesta. World Vision vie ensimmäiset 1 000 pakkausta Keniaan ensi syksynä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Piritta Hagman esittelee Afrikkaan vietävää äitiyspakkausta. Jokainen yksityiskohta on harkittu viimeistä piirtoa myöten - vesitiivis pakkauslaatikko toimii vauvan pesusoikkona.

Finnish Baby Aid Kit on kehitysmaihin muokattu versio äitiyspakkauksesta. World Vision vie ensimmäiset 1 000 pakkausta Keniaan ensi syksynä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Miikka Järvinen

Kehitysmaiden korkean imeväiskuolleisuuden kimppuun käydään konstilla, josta Suomessa on 80 vuoden kokemus.

”Suomessa on tapahtunut ihme, joka voi tapahtua muuallakin. Kun meillä lähdettiin pohtimaan äitiyspakkauksen tarvetta 80 vuotta sitten, olimme köyhä kansa, Euroopan köyhimpiä. Meillä oli massiivinen lapsikuolleisuus. Nyt tilanne on aivan toinen”, kertoo kehitysyhteistyöjärjestö World Visionin toiminnanjohtaja Tiina Antturi.

Vuoden mittaisen suunnittelun tuloksena syntyi Finnish Baby Aid Kit – kehitysmaiden vastasyntyneiden ja heidän äitiensä tarpeisiin suunniteltu versio suomalaisesta äitiyspakkauksesta.

Trooppisiin ja karuihin olosuhteisiin räätälöidyssä pakkauksessa on paljon tuttua vaatteista kestovaippoihin ja hygieniatarvikkeisiin.

Esimerkiksi kantoliina ja nyöreillä kiinnitettävät kietaisunutut sopivat erinomaisen hyvin kehitysmaiden olosuhteisiin, koska niiden korjaamiseen ei tarvita nappeja tai vetoketjuja, joita ei välttämättä ole saatavilla.

Mukana synnytysvälineet

Mukana on useita erikoisvarusteita, joita Suomen äitiyspakkauksesta ei löydy. Synnytysvalmentaja ja doula Piritta Hagman esittelee niistä tärkeimmät seuraavalla videolla:

 

Ensimmäiset pakkaukset pakolaisleirille

Piritta Hagman on ollut World Visionin mukana Keniassa tutustumassa paikallisten äitien elämään.

”Tapasin äidin, joka oli synnyttänyt kolmannen lapsensa. Hän oli kävellyt synnytyssairaalaan kolme tuntia yksin, koska halusi päästä nimenomaan klinikalle synnyttämään. Me länsimaiden äidit olemme aivan eri asemassa, meidän terveyttämme seurataan koko raskauden ajan. Näillä äideillä ei sitä mahdollisuutta ole”, Hagman kertoo.

Ensimmäiset World Visionin äitiyspakkaukset tullaan toimittamaan luoteis-Keniassa sijaitsevalla Turkanan alueella. Pilottiprojektissa puolet pakkauksista jaetaan Kakuman pakolaisleirillä, jolla on 170 000 asukasta ja toinen puolikas leirin lähiympäristön asukkaille.

Turkanan alueen äitien haastaviin olosuhteisiin vaikuttaa läheisen Etelä-Sudanin katastrofaalinen kuivuus, jota monet ovat paenneet Kakuman pakolaisleirille.

Leiriä ympäröivä maaseutu on köyhää ja karua, ja monet äidit synnyttävät lapsensa kotona, puutteellisissa ja likaisissa olosuhteissa. Kaikki äidit eivät edes halua sairaalaan synnyttämään.

Lapsiterveys vientituotteena

Äitiyspakkauksen yksi tarkoitus on houkutella äitejä terveydenhuollon piiriin, hieman kuten Suomessakin tehtiin 80 vuotta sitten.

”Samalla tavallahan me Suomessakin synnytettiin saunojen ja kamareiden perukoilla likaisille lakanoille. Tällainen ei Suomessa ole ollut todellisuutta enää pitkään aikaan. Tämä muutos on saatu aikaan Suomessa, niin miksei me voitaisi tehdä sitä jossain muuallakin”, Antturi sanoo.

Hänen henkilökohtainen Finnish Baby Aid Kit -suosikkinsa on Suomessa arkisen tavallinen muovifrotee.

”Kosteussuoja toisella puolella ja pehmeä alusta toisella puolella. Mehän tiedämme, että vauva joskus vuotaa erilaisista paikoista, mutta miksi häntä pitäisi hoitaa likaisessa maassa. Meillä oli Keniassa mukana iso kassillinen tuotenäytteitä ja juuri tämä aiheutti äideissä ihastusta. Näinkin yksinkertainen asia”, Antturi jatkaa.

Yhdessä World Visionin kanssa pakkauksen suunnitelleen Logonet Oy:n kehitysjohtaja Mika Roini muistuttaa jokaisen yksityiskohdan olevan tarkkaan harkittu – pakkaukseen käytettyä muovilaatikkoa myöten.

”Pahvilaatikko vettyy pilalle jos sen asettaa kosteaa maata vasten. Tämä muovilaatikko on vesitiivis. Kun tuotteet on purettu, sitä voi käyttää vauvan pesusoikkona. Kansi sulkeutuu tiiviisti, joten siinä voi säilyttää ruokaa tai muita tarvikkeita, jotka pysyvät kuivina ja ötököiltä suojassa”, Rouvinen lisää.

Tulevaisuudessa World Visionin suunnitelmissa on viedä äitiyspakkauksia Ruandaan, Ugandaan ja Kambodžaan, joissa järjestöllä on kehitysyhteistyöhankkeita.

Lisää aiheesta:

Seura pakolaisleirillä: Kenia uhkaa somalialaisia pakkopalautuksella – ”Auttakaa meitä täällä, emme pääse Välimeren yli Eurooppaan.”

Ruoka-avun väärinkäyttö kuriin Keniassa – Pakolaisleirien ruokakupongit sim-korteille

Afrikka edellä – Suomi perässä: Mobiilimaksamisessa Kenialla on meihin 10 vuoden etumatka

Piritta Hagman juontaa Toisenlaiset äidit -sarjaa

X