Viimeisten saksalaisminkkien nahat ovat hollantilaisessa pakastimessa - katso, missä tarhaus on jo kielletty

Eläinoikeusjärjestöt iloitsevat turkistarhauksen loppumisesta Saksassa. Tarhaajajärjestön mielestä ilo voi olla ennenaikainen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Eläinoikeusjärjestöt iloitsevat turkistarhauksen loppumisesta Saksassa. Tarhaajajärjestön mielestä ilo voi olla ennenaikainen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen

Oikeutta eläimille -järjestö uutisoi maanantaina, että Saksan viimeinen minkkitarha on lopettanut ja tilan eläimet on myyty Suomeen. Helsingin Sanomat kertoi torstaina, ettei edes turkistarhaajien liitossa tiedetä, mihin minkit on tuotu.

Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton viestintäjohtaja Olli-Pekka Nissinen sanoo nyt selvittäneensä, että viimeisetkin saksalaisminkit on laitettu nahoiksi, jotka odottavat myyntiä hollantilaisessa pakastimessa. Tieto on peräisin huutokauppayhtiö Saga Fursin edustajalta.

Nissinen arvelee väärinkäsityksen syntyneen saksalaislehtien uutisoinnista.

”Ymmärsin itsekin ensin niin, että minkkejä olisi myyty myös elävinä”, Nissinen sanoo.

Nissisen mukaan nahat ovat tulossa myyntiin suomalaiselle huutokauppayhtiöön, mikä lienee jossain kohti käsitetty väärin.

Nissisen mukaan ei ole kirkossa kuulutettu, että tarhaus olisi nyt kokonaan Saksassa lopetetettu.

”Saksassa on ollut neljä minkkitilaa, ja minulla on se käsitys, että ne pitävät vain välivuotta ja katsovat, vieläkö ala elpyy.”

Saksassa on annettu siirtymäaikaa vuoteen 2022, jonka jälkeen turkiseläinten kasvatus ahtaissa verkkopohjahäkeissä on kielletty.

Virossa kielto ei mennyt läpi

Turkistarhauksen loppuminen Saksassa on tarhaajien näkökulmasta pieni uutinen, sillä Saksa ei ole alan suurmaita. Tarhaus on kuitenkin päätetty kieltää useissa merkittävissä kasvattajamaissa, kuten Hollannissa ja Norjassa.

Oikeutta eläimille -järjestön mukaan turkistarhaus on joko jo kielletty tai päätetty kieltää myös ainakin Belgiassa, Bosnia-Herzegovinassa, Iso-Britanniassa, Itävallassa, Kroatiassa, Luxemburgissa, Makedoniassa, Sloveniassa ja Tsekissä. Näissä maissa turkistarhoja on kuitenkin ollut vain vähän.

”Virossa kieltoa esitettiin viime vuoden lopulla, mutta se ei mennyt läpi. Siellä on tosin vain yksi merkittävä turkistarha ja senkin omistaa suomalainen”, kertoo viestintä- ja kampanjavastaava Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -järjestöstä.

Lisäksi Puolassa on tehty esitys turkistarhauksen kieltämisestä. Puola tuottaa yli kuusi miljoonaa minkinnahkaa vuodessa, ja se on Euroopan toiseksi suurin minkintuottajamaa. Suurin on Tanska, jossa taas kettujen tarhaaminen on kielletty. Myös Ruotsista kettutarhaus on loppunut lainsäädännön tiukentumisen vuoksi.

”Useassa maassa on päädytty siihen, että eläinten kasvatusta turkiksia varten ei kielletä sinänsä, mutta toiminnalle asetetaan huomattavasti Suomea tiukemmat eläinsuojeluvaatimukset. Tämä on käytännössä johtanut turkistarhauksen loppumiseen esimerkiksi Sveitsissä”, Muurimaa sanoo.

Suomen noin 760 turkistilalla tuotetaan vuosittain sekä ketun- että minkinnahkoja noin 1,8 miljoonaa, kun koko maailmassa tuotetaan 12 miljoonaa ketun- ja 50 miljoonaa minkinnahkaa.

Suomella on lisäksi EU:n myöntämä poikkeuslupa supien tarhaukseen.

 

X