Yle vakautti taloutensa Yle-verolla – samalla bonukset kasvoivat
Päällikkökaarti sai keskimäärin 3000, johtajat 10 000 ja toimitusjohtaja liki 20 000 kannustuksen.
Vuoden 2013 alusta voimaan tullut Yle-vero paitsi turvasi Yleisradion talouden myös antoi mahdollisuuden jakaa aikaisempaa enemmän kuukausipalkkojen päälle maksettavia lisäbonuksia. Jaettavaa olikin nyt 150 000 euroa edellisvuotista enemmän. Yleisradio maksoi osalle henkilöstöään viime vuoden saavutuksista yhteensä 2 650 000 euron kannustuspalkkiot. Se vastaa yli 18 000 yleverovelvollisen vuotuista maksua.
Keskivertotyöntekijään verrattuna yhtiön johtajistoa kannustettiin kymmenkertaisesti. 12 johtajaa palkittiin ylimääräisellä 123 000 euron tulospalkkiolla. Henkeä kohden se tekee vajaat 10 000 euroa vuotuisen palkan päälle. Lisäksi Ylen 130-päinen alempi päällikkötaso kuittasi yhteensä vajaan puolen miljoonan bonuspotin. Yhtä päällikköä kohden kannustus oli keskimäärin runsaat 3 000 euroa.
Bonuksen määrän perusteella eniten tulosta Ylelle takoi yhtiön toimitusjohtaja Lauri Kivinen. Hän sai suurimman yksittäisen kannustuspalkkion eli 19 000 euroa. Summa yksistään vastaa 130 yleverotetun vuotuista maksua.
Muiden suuryritysten toimitusjohtajiin verrattuna bonus on toki vaatimaton, mutta Yle onkin poikkeuksellinen yhtiö, jonka käsi on suoraan kansalaisten taskussa.
Tullessaan tehtäväänsä toukokuussa 2010 Kivisen kuukausipalkka nostettiin aiemmasta 16 500 euron tasosta 25 000 euroon. Toissa vuonna Kivinen tienasi Ylestä noin 400 000 euroa.
Yle ei julkista Kivistä lukuun ottamatta muiden johtajiensa henkilökohtaisia palkkiota, linjaa Ylen HR-päällikkö Sami Toiviainen.
Palkitsemisen perusteena on se, että yhtiön talouden pitää olla kunnossa ja strategioiden tuottaa ”yhteiskunnallista arvoa”. Yhtiön hallitus on katsonut, että palkkiot voidaan maksaa, koska täyttyneiden kriteereiden mukaan johtajat ovat saaneet palkatuksi töihin media-alan parasta osaamista ja koska Ylellä on riittävästi asiakkaita ja nämä ovat tyytyväisiä.
Yksityisen media-alan talousahdingon aikana myös Yle joutuu ensi vuonna tinkimään tuloistaan.
Vielä tälle vuodelle tuli veroon automaattinen viiden prosentin indeksikorotus, mutta maaliskuussa eduskuntaryhmien puheenjohtajat sopivat, että ensi vuoden korotus jäädytetään. Ylen hallituksen mukaan jäädytys vaikeuttaa riippumatonta tiedonvälitystä maassa.