Yllättävä muutos kylmähyllyllä: maito säilyy jopa päiviä pidempään kuin ennen – mutta mistä se johtuu?

Maito säilyy käyttökelpoisena entistä pidempään - mistä se johtuu?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Fresh white milk in glass jar with flower on blue wooden background

Maito säilyy käyttökelpoisena entistä pidempään - mistä se johtuu?
(Päivitetty: )
Teksti:
Marja-Terttu Yli-Sirniö

Näppituntumalta maidon säilyvyysaika on pidentynyt. Onko näin ja jos on, niin mistä se johtuu?

Perusmaidon säilyvyysaika on nykyään yhdeksän päivää, kerrotaan Arlalta ja Valiolta. Vielä muutama vuosi sitten säilyvyysaika oli pari päivää lyhyempi.

Pisin myyntiaika on K-kaupoissa myytävillä Pirkka-maidoilla. Pirkka luomumaitojen toimittaja on Juustoportti. Luomumaitojen parasta ennen -päiväys leimataan peräti 19 vuorokauden päähän pakkauspäivästä.

Miten maidon säilyvyyttä on parannettu?

Maidon säilyvyysaikaa parantaa ennen kaikkea parantunut tuotantohygienia, esimerkiksi raakamaidon mikrobiologinen laatu, pakkauslinjan hygieniataso, säilytyslämpötila ja pakkausmateriaalit.

”Lisäksi lainsäädännössä laskettiin helposti pilaantuvien elintarvikkeiden, kuten maidon ja kerman, säilytyslämpötilaa +8 asteesta +6 asteeseen vuonna 2007”, sanoo tuotekehitysjohtaja Tiina Hämäläinen Valiolta.

Pirkka-maitojen pitkää säilyvyysaikaa selittää muun muassa se, että maito käsitellään meijerissä uusimmalla tekniikalla. Maito pastöroidaan 72 asteessa ja pakataan ultrapuhtaalla linjalla. Esimerkiksi luomumaitoon ei lisätä mitään säilyvyyden parantamiseksi, vaan se on sataprosenttisesti suomalaista luomumaitoa.

Onko maidon säilyvyysaikaa mahdollista vielä pidentää?

Jo nykyään on käytössä lämpökäsittelymentelmiä, esimerkiksi pastörointi korkeammassa lämpötilassa, jonka avulla maito säilyy avaamattomana kylmässä jopa kuukauden. Toinen vaihoehto on UHT-iskukuumennus, jolla voidaan poistaa maidosta kaikki mikrobit ja niiden itiöt, ja tuote säilyy huoneenlämmössä avaamattomana useamman kuukauden.

Tulevaisuudessa erilaiset teknologiat kehittyvät, joten maidon säilyvyys todennäköisesti vielä parantuu nykyisestä.

Suomalainen kuluttaja on kuitenkin tottunut ostamaan maitonsa kylmäkaapista ja nauttimaan sen tuoreena, joten säilyvyyden runsaalle pidentämiselle ei ainakaan toistaiseksi ole tarvetta, Tiina Hämäläinen muistuttaa.

Mutta olipa kokonaissäilyvyysaika mikä tahansa, on hyvä muistaa, että avattu tuote ei säily yhtä hyvin kuin avaamaton.

Lue lisää aiheeseen liittyen:

Lehmäleirillä katoaa pelko ja ajantaju – lypsäminen alkaa utareiden pesulla

 

Aiheuttaako maito matala-asteista tulehdusta, joka lisää kuolleisuusriskiä?

 

X