Zero Waste -ajattelutapa ja Marttojen siivousvinkit vertailussa – Mihin kaikkeen Marseille-saippuaa sopii käyttää?

Kysyimme Suomen Zero Waste yhdistykseltä ja Martoilta, miten he ohjeistavat siivouksen arkisissa kysymyksissä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kysyimme Suomen Zero Waste yhdistykseltä ja Martoilta, miten he ohjeistavat siivouksen arkisissa kysymyksissä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

Siivouksesta voi olla montaa eri mieltä. Onko vesi riittävä puhdistusaine ja mihin kaikkeen marseille saippuaa voi käyttää?

Kysyimme Suomen Zero Waste yhdistykseltä ja Martoilta, miten he ohjeistavat siivouksen arkisissa kysymyksissä.

Zero Waste kannustaa miettimään, mitä oikeasti tarvitsee

Zero Waste ajattelutapa, joka kannustaa vähentämään jätettä ja kannustaa ihmisiä pohtimaan, mitä oikeasti kotonaan tarvitsee.

Vastaajana toimi yhdistyksen varapuheenjohtaja Helena Marttila, joka on myös kirjoittanut kemikaalicocktail-blogiin kemikaalien vähentämisestä omassa elämässään.

Martoilta vastasi kodinhoitoon ja kodin talouteen erikoistunut asiantuntija Teija Jerkku.

© iStock

Miten lakanat kannattaa pestä – ja kuinka monta niitä kotiin tarvitaan?

Zero Waste -aatetta noudattavat sekä Martat ovat sitä mieltä, että pienelläkin lakanamäärällä tulee toimeen, jos omistaa kuivausrummun. Suurin ero löytyy suositeltavasta pesuaineesta.

Martat suosittelevat, että lakanat on hyvä pestä 60-asteessa. Pesuaine valitaan värin mukaan eli vaaleille valkopesuainetta ja värillisille kirjopesuainetta. On hyvä suosia ympäristömerkittyjä pesuaineita ja annostella ohjeen mukaan.

”Monet zeroweistaajat valmistavat pyykinpesuaineen itse esimerkiksi Marseille- tai muusta ekosaippuasta ja soodasta. He myös käyttävät pyykkietikkaa huuhteluun. Tarvittaessa voi laittaa sappisaippuaa tahroihin ennen pesua”, vastaa Helena Marttila Zero Waste -yhdistyksestä.

 Martat: Lakanoita tarvitaan ainakin kaksi per henkilö. Tyynyliina kannattaa vaihtaa viikon tai parin välein. Pesu 60 asteessa, valko-tai kirjopyykki pesuaineella.

Zero Waste: Mikäli omistaa kuivausrummun, yksikin lakanasetti per henkilö voi riittää. Pesuun monet zeroweistaajat valmistavat itse pesuaineensa tai ainakin suosivat kartonkipakkauksessa olevaa ympäristöystävällistä pesuainetta.

Voiko Marseille-saippua käyttää astioiden- tai pyykinpesussa?

Oliiviöljysaippua eli Marseillen saippua on monen Zero Waste -ajattelutapaa noudattavan perusvarustukseen.

Aito Marseille-saippua sisältää vain oliiviöljyä ja soodaa ja monet käyttävät sitä niin  konepyykin kuin astioiden puhdistukseen.

Marttojen mielestä saippua ei kuitenkaan sovi konepesuun.

”Marseille-saippua sopii pyykin käsinpesuun ja tahrojen poistoon, ei konepesuun”, vastaa Marttojen Teija Jerkku.

© iStock

Zero Waste -yhdistys neuvoo liuottamaan saippuan, mikäli sitä käyttää konepesussa.

”Pyykinpesukoneessa marseille liukenee hitaasti: 60-asteinen pesu riittää, mutta lyhyessä 40-asteen hienopesussa hiutaleet vain pyörivät koneessa liukenematta. Alhaisemmillakin asteilla pyykkiraaste toimii, kunhan sen liuottaa ennen pesua kuumaan veteen, esimerkiksi pesupallossa, jonka voi laittaa suoraan pesukoneen rumpuun”, vinkkaa Helena.

Hän kuitenkin muistuttaa, että siivoukseen ja ihon pesuun käytettävä saippua on rasvapitouksiltaan erilaista.

”Jos käyttää ihonhoitoon tarkoitettua saippuaa pyykkiin, siirtyy saippuoitumaton rasva tekstiiliin eikä se pese sitä silloin niin puhtaaksi. Pidemmän päälle ylirasvoittunut saippua kertyy siivouksessa pinnoille, pyykinpesussa koneen putkistoihin (ilman säännöllisiä pesuja 95 asteessa) tai kankaan kuituihin jättäen ne ”tahmaisiksi”.”

Jotkut zeroweistaajat käyttävät pelkkää ruokasoodaa astianpesuun.

Martat: Marseille-saippu sopii käsipyykkiin mutta ei konepesuun.

Zero Waste: Marseille-saippua sopii vaatteiden konepesuun, jos sen liuottaa etukäteen. Soveltuu hyvin myös astioiden käsinpesuun: palasaippuaa on helppo ”annostella” suoraan harjaan sipaisemalla.

Kuinka montako pyyhettä yksi ihminen tarvitsee?

”Vähintään pari pyyhettä per henkilö. Ja jos treenaa paljon, voi olla käytännöllistä, että on useampiakin. Kylpypyyhe on hyvä pestä ainakin pari kertaa kuukaudessa, treenipyyhkeitä useamminkin. Käsipyyhkeet on hyvä vaihtaa noin kerran viikossa”, neuvoo Marttojen Teija Jerkku.

Zeroweistaajilla tähän pätee sama sääntö kuin lakanoissa, onko kotona tarvetta useammalle pyyhkeelle?

”Puuvilla, josta froteepyyhkeet tehdään, tarvitsee valtavat määrät vettä. Yhden puuvillakilon tuottamiseen tarvitaan 20 000 litraa vettä, saman verran kuin yksi suomalainen kuluttaa 130 päivässä”, kertoo Helena Marttila.

Martat: Pari pyyhettä per henkilö riittää. Käsipyyhkeet kannattaa pestä kerran viikossa, kylpypyyhe pari kertaa kuukaudessa.

Zero Waste: Sama kuin lakanoissa, kuinka montaa oikeasti tarvitsee?

Tarvitaanko eri tiloille ja pinnoille omat pesuaineet?

Martat suosittelevat, että kodissa olisi käsiastianpesuaine, yleispuhdistusaine ja hapan puhdistusaine. Lisäksi halutessaan wc:n puhdistusaine.

”WC:n voi pestä myös yleispuhdistusaineella, mutta wc:n puhdistusaineet sisältävät hajua paremmin poistavia aineita. Neutraali käsiastianpesuaine ja mieto yleispuhdistusaine sopivat kaikille pinnoille ja ne poistavat myös rasvalikaa. Hapanta ainetta tarvitaan, jos on esimerkiksi kalkkisaostumia”, sanoo Marttojen Teija Jerkku.

© iStock

Helena Marttila käyttää vessanpönttöön käsitiskiainetta.

”Jos aine tepsii hankaliin rasvajäämiin, pähkäilin että se todennäköisesti puree myös vessassa. Valtava puteliasenaali kemikaaleineen kuormittaa luontoa paitsi käytettäessä myös jo ostettaessa, sillä monet puhdistusaineiden raaka-aineet ovat öljypohjaisia ja valmistettu uusiutumattomista luonnonvaroista.”

Monet zeroweistaajat valmistavat siivoussuihkeen etikasta, haaleasta vedestä ja eteerisestä öljystä.

Martoilla myönnettään, että monesti pärjää ilman vahvempia aineita. Myös Marttojen nettisivulta löytyy vinkkejä, miten ruokakaapin aineita voi käyttää siivoamiseen.

Martat: Kotona olisi hyvä olla käsiastianpesuaine, yleispuhdistusaine ja hapan puhdistusaine.

Zero Waste: Usein ero pesuaineissa syntyy vain mielikuvissamme ja tuoksussa, joka puhdistustehon kannalta on täysin turha. Myös pesuaineissa vähemmän on vähemmän.

X