Härskit mökkihuijarit ovat kesän riesa – Varmista, että vuokraamasi kesämökki on oikeasti olemassa

Tiina oli joutua mökkihuijauksen uhriksi. Sattumalta hän huomasi, että kahdella vuokranantajalla on sama tilinumero.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

VANHASTA PUUSTA TEHDYT M…KIT KORISTEEKSI, 28.8.2006 © KARI HAUTALA/KUVARYHM€/SKOY

Tiina oli joutua mökkihuijauksen uhriksi. Sattumalta hän huomasi, että kahdella vuokranantajalla on sama tilinumero.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Ihalainen

Nettipetosten määrä on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Yksi esimerkki tyypillisestä nettipetoksesta on jokakesäinen riesa ja lomakauden painajainen: mökkihuijaus.

Kesämökkien vuokramarkkinoilla liikkuu huijareita, jotka tarjoavat vuokralle olemattomia mökkejä. Yleensä huijari perii vuokralaiselta ennakkomaksun ja antaa osoitteen, joka johtaa keskelle metsää. Jotkut taas saattavat tarjota vuokralle oikeaa mökkiä, mutta perivät jälkikäteen vuokralaiselta ylimääräisiä maksuja ilman perusteita.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Sami Salo kertoo, että mökkihuijauksista tehdään rikosilmoituksia tasaiseen tahtiin. Nettipetosten tekijät jäävät usein kiinni, sillä jos vahinko on jo tapahtunut, heidät pystyy jäljittämään tilinumeron kautta.

”Pelkän netti-ilmoituksen tai sähköpostiosoitteen perusteella huijarin henkilöllisyyden tunnistaminen on vaikeaa ellei mahdotonta.”

 

Huijari osaa olla uskottava

Viime kesänä hyvinkääläinen Tiina Rautanen oli vähällä joutua huijauksen uhriksi.

Noin viikkoa ennen juhannusta hän etsi perheelleen vuokramökkiä. Aikaa juhannukseen oli enää viikko, joten lähes kaikki mökit olivat varattuja. Tori.fi-kauppasivustolta kuitenkin löytyi kaksi vapaata mökkiä.

Molemmat ilmoitukset näyttivät kaikin puolin aidoilta. Niissä oli tarkka kuvaus mökistä ja pihapiiristä sekä useita valokuvia sisältä ja ulkoa.

”Ilmoituksista ei olisi mitenkään voinut arvata, että kyseessä on huijaus”, Rautanen kertoo.

Molemmat mökit sijaitsivat Näsijärven rannalla. Toista vuokrasi nainen, toista mies. Ilmoituksen mukaan he olivat eri paikkakunnilta, eikä mikään vihjannut, että he olisivat jotenkin liittyneet toisiinsa.

Rautanen laittoi viestiä useille vuokranantajille, mutta nämä kaksi ilmoittajaa vastasivat mökkien olevan vielä vapaana. Molemmat pyysivät 300 euron ennakkomaksua.

”Sekään ei herättänyt vielä epäilyksiä, koska monet vuokranantajat pyytävät maksua etukäteen.”

Rautanen laittoi molemmille viestiä. Heille ei voinut soittaa, sillä ilmoituksessa luki vain sähköpostiosoite.

”Olisin halunnut soittaa, koska minulla oli paljon kysymyksiä. Voiko koirat ottaa mukaan? Missä on lähin naapuri? Näitä asioita ei lukenut ilmoituksessa.”

Kumpikaan ei suostunut puheluun.

 

Hyvä tuuri pelasti juhannusrahat

Naispuolinen vuokranantaja vastasi sähköpostilla olevansa sairaalassa. Hänen ystävänsä oli kuulemma loukkaantunut vakavasti, joten hän ei voinut puhua puhelimessa.

”Kuitenkin samaan aikaan tuli koko ajan viestiä, että maksakaa nyt se ennakkomaksu, koska kyselijöitä on niin paljon.”

Mieskään ei voinut puhua puhelua, koska hän oli kuulemma töissä.

Rautanen oli kirjannut molempien mökkien tiedot ylös paperille. Sattumalta hän huomasi, että näillä kahdella vuokranantajalla oli sama tilinumero.

”Silloin tajusin, että kyseessä on huijaus.”

Rautanen soitti poliisille. Hän olisi halunnut tehdä rikoisilmoituksen, jotta kukaan muu ei mene lankaan. Poliisi kuitenkin sanoi, että huijareita on liikkeellä niin paljon, etteivät he ehdi tutkia tapausta.

”Hän käski olla onnellinen siitä, että emme menettäneet rahojamme.”

Rautanen tiedusteli huijareilta sähköpostilla, miksi heillä on sama tilinumero. Sen jälkeen ilmoitukset katosivat.

”Seuraavalla viikolla siellä oli lisää samanlaisia ilmoituksia.”

 

Tunnista huijaus ajoissa

Tänä vuonna Rautanen ei yrittänyt vuokrata mökkiä Tori.fi-sivun kautta.

Jos joku kuitenkin haluaisi vuokrata mökin sitä kautta, Rautanen neuvoo soittamaan vuokranantajalle. Puhelin on luotettavampi yhteydenpitokanava kuin sähköposti.

”Kannattaa myös katsoa mökin osoite ja googlettaa se. Joskus huijarit antavat osoitteen, joka johtaa keskelle ei-mitään.”

Kiinteistötunnuksen perusteella voi myös selvittää mökin todellisen omistajan. Joskus huijari saattaa vuokrata oikeaa mökkiä, joka on yksityishenkilön omistuksessa.

Rikoskomisario Sami Salo on samoilla linjoilla. Kun vuokraa mökin yksityiseltä henkilöltä, kannattaa ottaa häneen yhteyttä muutenkin kuin sähköpostilla.

”Varuillaan pitääkin olla, mutta kannattaa muistaa, että suurin osa mökkimarkkinoilla on rehellisiä ihmisiä.”

X