Kajonin kuljettajalle tuomio vammaisen lapsen heitteillepanosta - Isä: ”Ihmisiä ei saa kohdella kuin tavaralähetyksiä”

Kuljetusyhtiö Kajon syyllistyi 2017 laiminlyönteihin kyyditessään vammaisia lapsia Espoossa. Keskiviikkona yksi tapauksista johti tuomioon. Lapsen isä toivoo ratkaisusta varoittavaa ennakkotapausta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuljetusyhtiö Kajon on tunnettu koulukyyti- ja vammaiskuljetuksistaan.

Kuljetusyhtiö Kajon syyllistyi 2017 laiminlyönteihin kyyditessään vammaisia lapsia Espoossa. Keskiviikkona yksi tapauksista johti tuomioon. Lapsen isä toivoo ratkaisusta varoittavaa ennakkotapausta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Heinonen

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus määräsi sakkoja kuljettajalle, joka hylkäsi kehitysvammaisen tytön oman onnensa nojaan.

Kuski haki lapsen koulun iltapäivätoiminnasta ja jätti tämän yksin kotikerrostalon rappukäytävän oven eteen syyskuussa 2017.

Espoon kaupungin ja Kajonin välisen kuljetussopimuksen mukaan erityislasta ei olisi saanut jättää yksin, vaan hänet olisi pitänyt saattaa vanhempansa luo.

Seura kertoi tuomioon johtaneesta tapauksesta ensimmäisen kerran viime helmikuussa.

”Talon rakennustöitä viimeisteltiin siihen [tapahtuman] aikaan ja hyväonnisesti rakennusmies oli jättänyt pääoven auki. Hän käveli sisään rappuun, josta löysimme hänet itkemästä”, lapsen isä Mika-Erik Walls muisteli tuolloin Seuralle.

”Meillä oli puolen vuoden ajan vaikeuksia saada hänet taksiin. Hän näkee tapauksesta edelleenkin ajoittain painajaisia. Erityislapset ovat, nimensä mukaisesti, erityisiä”, Walls kertoi.

Puhelua ei kuulunut

Tilanne oli vaarallinen, sillä kerrostalon piha-alueella oli rakentajien raskasta kalustoa ja liikennettä.

Vanhemmat olivat tapahtuman aikaan perheen toisen lapsen kanssa talon takapihalla, josta ei nähnyt etupihalle. Kuljettajan olisi pitänyt soittaa lapsen vanhemmalle, mutta puhelua ei kuulunut.

Kuljettaja kertoi yrittäneensä soittaa lapsen isälle. Käräjäoikeuden mukaan Mika-Erik Wallsin puhelutiedoista kävi kuitenkin ilmi, ettei hänelle soitettu tuona päivänä Kajonilta.

Lopulta huolestunut isä soitti iltapäivätoimintaan, ja sai kuulla, että lapsi oli jo lähtenyt koululta. Kun isä meni tarkistamaan etupihaa, hän kuuli talon avonaisesta ovesta itkua.

Rappukäytävästä löytynyt lapsi oli hysteerinen, vanhemmat kertovat oikeuden pöytäkirjan mukaan.

Velvollisuus huolehtia kehitysvammaisesta

Tuomion mukaan kuljettaja aiheutti vaaraa lapsen hengelle ja terveydelle. Oikeus tuomitsi kuljettajalle 50 päiväsakkoa, mikä tarkoitti kuskin tuloilla 400 euroa.

Oikeuden mukaan heitteillepanon tunnusmerkistön täyttymisen kannalta olennaista oli se, että kysymyksessä oli kehitystasoltaan 4-5-vuotiasta vastaava aistirajoitteinen lapsi, josta kuljettaja oli velvollinen huolehtimaan.

Kuljettaja ei myöskään voinut tietää, pääseekö lapsi turvallisesti kotiin, oikeuden päätöksessä todettiin.

Kajonin kuski kertoi käräjäoikeudelle, että hän oli saanut työnantajalta vain yhden päivän koulutuksen erityislasten kuljetuksiin, eikä ollut kovin kokenut kuljettaja.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Osapuolet voivat hakea ratkaisuun muutosta valittamalla hovioikeuteen.

”Mitä tahansa olisi voinut tapahtua”

Seura tavoitti Mika-Erik Wallsin torstaina.

”Toivon, että tuomio jää voimaan, ja että tästä tulee varoittava ennakkotapaus: kaikkein heikoimmassa asemassa olevien heitteillepanosta on viime kädessä rikosoikeudellinen seuraamus”, hän totesi.

Kaksi vuotta kestänyt oikeustaistelu oli Wallsin mukaan perheelle raskas.

”Jaksoimme sen, koska asialla on laajempaa yhteiskunnallista merkitystä. Ihmisiä ei saa kohdella kuin tavaralähetyksiä. Lapsellemme olisi voinut tapahtua mitä tahansa.”

Wallsin mukaan tuomio on tärkeä signaali kuljetusyhtiöille, jotka kuljettavat lapsia, vanhuksia ja vammaisia.

”Nämä firmat ja heidän kuskinsa ovat paljon vartijoina.”

Kaupungin tutkintapyynnöt kaatuivat

Wallsin perheen tapaus ei ole ainoa laatuaan.

Joulukuussa 2017 Espoo teki tutkintapyynnön yhteensä 12:sta saman kaltaisesta Kajonin vammaiskuljetuksiin liittyvästä tapauksesta. Kaupunki pyysi poliisia selvittämään, oliko niissä syyllistytty heitteillepanoon tai johonkin muuhun rikokseen.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos selvitti tutkintapyyntöä puolen vuoden ajan, kunnes se päätti, syyttäjää konsultoituaan, kesäkuussa 2018, ettei rikoksia ollut tapahtunut.

Seura kävi läpi ratkaisun perusteluja. Ne olivat hämmentävät.

 

 

X