Kannattaako sijoittaa? Asiantuntija vastaa: osakeindeksirahastot turvaavat tulevaisuuden

Mietitkö, kannattaako sijoittaa ja mihin? ”Säästäminen pitäisi aloittaa jo taaperoiässä. Summa ei ole ratkaiseva, vaan aikajänne”, sanoo asiantuntija.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Indeksirahastot ovat hyvä vaihtoehto, jos ei halua, että matti on kukkarossa tulevaisuudessa.

Mietitkö, kannattaako sijoittaa ja mihin? "Säästäminen pitäisi aloittaa jo taaperoiässä. Summa ei ole ratkaiseva, vaan aikajänne", sanoo asiantuntija.
(Päivitetty: )
Teksti:
Päivi Ekola

Maailmalta valuu ristiriitaisia uutisia globaalista taloustilanteesta. Pörssiromahdusta povataan monesta suunnasta. Professori Sixten Korkman sanoo jutussamme, että kurssien epävakaus on viime vuosikymmeninä mieluummin lisääntynyt kuin vähentynyt.

Ammattisijoittajat, kuten eläkeyhtiöt ja muut suursijoittajat ovat ilmoittaneet keventäneensä osakesalkkujaan. Kuitenkin samaan aikaan tavallisten sijoittajien käsitykset pörssikursseihin ovat muuttuneet optimistiset. Miten siis on, kannattaako sijoittaa ja mihin?

”Säästäminen pitäisi aloittaa jo taaperoiässä. Summa ei ole ratkaiseva, vaan aikajänne”, sanoo Eeva Grannenfelt.

Hän työskentelee elinkaarirahoitusratkaisuihin keskittyvässä Grannenfelt Finance -yrityksessään.

Sijoittamisen ydin: korkoa korolle

 ”En suosittele kovin hanakasti asuntosijoittamista. Pääkaupunkiseudulla olemme etuoikeutettuja, sillä olemme kasvavaa aluetta. Mutta yleisesti ottaen asuntosijoittamisessa on uhkansa: eriytymisen lisäksi vuokralaisetkin ovat aina riski.”

Niinpä Grannenfelt kehottaa muutakin sijoittamista ja puhuu korkoa korolle -ilmiöstä. Joka vuosi voidaan sijoittaa alkuperäisen sijoitussumman lisäksi myös kaikkien aiempien vuosien tuotot. Pieneltä vaikuttavasta summasta kehittyy 20 vuoden kuluttua kohtuullinen omaisuus.

Esimerkiksi: Jos kuukausisijoitus on vaikka 50 euroa, kahdenkymmenen vuoden päästä neljän prosentin vuosikorolla omistat jo lähes 21 000 euroa. Netistä löytyy laskureita, joiden avulla voi sijoittamistaan suunnitella.

”Säästämisessä suunnitelmallisuus on tärkeää. Näin saadaan myös eläkeasiat kuntoon. On järkevää, että jokainen hoitaisi pienen määrän työeläkevastuustaan itse sijoittamalla”, Grannenfelt muistuttaa.

Osakeindeksirahastot kasvattavat pesämunan

Hyvä lähtökohta on säästää joka kuukausi. Koska korot ovat nollassa, ei raha tuota säästötilillä. Niinpä jos ei ole aikaa paneutua yksittäisiin osakkeisiin ja niiden kannattavuuteen, ovat osakeindeksirahastot tavallisen sijoittajan ratkaisu. Niitä myyvät rahastoyhtiöt.

Nämä ovat niin sanottuja passiivisia sijoitusrahastoja, joita ohjaa jokin matemaattinen kaava tai indeksi. Indeksirahastot ovat yleensä siis passiivisia rahastoja. Niillä ei ole lainkaan aktiivista salkunhoitajaa, joka vaikuttaisi omilla mielipiteillään rahaston toimintaan ja päätöksiin. Näin se on myös aika turvallinen ratkaisu. Samalla hallinnointi on halpaa ja sijoittajalta perittävät kulut pieniä aktiivisiin rahastoihin verrattuna.

Aika on rahastosijoittajan paras apulainen ja suuret jatkuvat kulut rahastosijoittajan suurin vihollinen.  Pienet kulut ovat varsinkinkin pitkäaikaissäästäjän kannalta erittäin tärkeitä, sillä kulut ovat suoraan pois tuotosta. Indeksirahastojen hallinnointipalkkiot ovat noin 0,5 prosentin luokkaa. Merkintäpalkkio on usein vain prosentin osia tai jopa ilmainen. Aktiivisten osakerahastojen merkintä- ja lunastuspalkkiot vaihtelevat paljon: yleensä ne ovat 1,4‒2,0 prosenttia.

Tiedätkö mihin naapurisi kuluttaa? Tee testi!

”Suomesta rahasta puhuminen on vaikeaa. Ei haluta pröystäillä, siksipä tärkeä rahastonhoitokin vaietaan”, sanoo Eeva Grannenfelt Grannenfelt Finance -yhtiöstä.

Varsinkin nuoret ovat haastavassa tilanteessa, sillä heille ei puhuta raha-asioista eikä säästämisestä. Ei oikein koulussa, eikä kotonakaan. Tai jos puhutaan, se on harvojen etukoikeus.

”Koulujen olisikin lisättävä vastuuta talousasioista ja säästämisestä, jotta eriarvoistuminen ei jatkuisi”, Grannenfelt sanoo.

Esimerkiksi pelit voisivat toimia säästämään oppimisessa. Sekin voisi hahmottaa säästämisen ja kuluttamisen suhdetta, jos ymmärtäisi, mihin ihmiset rahansa kuluttavat.

Suomalaiset ovat kohtalaisen rauhallisia rahankäyttäjiä, mutta silti rahaa käytetään tasaisesti erilaisiin menoihin. Huomaan itse usein miettiväni, kuinka paljon muut käyttävät rahaa ja mihin. Talouteni.fi-sivustolta löytyy ajankohtainen testi liittyen suomalaisten rahankäyttöön.

Testissä arvaillaan muun muassa sitä, kuinka paljon suomalaiset kuluttavat rahaa lemmikkeihin, urheiluun, autoon ja lomailuun. Testi on nopea tehdä, ja siitä näkee myös helposti missä määrin muut ovat arvailleet oikein ja väärin.

 

 

X