Seuran arkistosta: Arvostettu neuvottelija, aliarvostettu politiikko - Tällainen mies on 80 vuotta täyttävä Martti Ahtisaari

Huomenna 80 vuotta täyttävä Martti Ahtisaari on arvostettu neuvottelija ja aliarvostettu politiikko.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Martti Ahtisaari täyttää 80 vuotta.

Huomenna 80 vuotta täyttävä Martti Ahtisaari on arvostettu neuvottelija ja aliarvostettu politiikko.
(Päivitetty: )
Teksti:
Seura

Aliarvostettu valtiomies

”Samalla Kosovossa on tapahtunut merkittävää, rauhanomaista edistystä Ahtisaaren suunnitelman pohjalta. Kosovon lisäksi Ahtisaari on onnistunut Namibiassa, Pohjois-Irlannissa ja Acehissa. Ahtisaaresta säteilee osapuolia yhdistävää henkilökohtaista karismaa, hän ottaa tilan haltuunsa. Hän osaa kuunnella: kuunteleminen on usein tärkeämpää kuin puhuminen, vaikka Ahtisaari tekeekin itse johtopäätöksensä.

Ihmiset ovat unohtaneet jopa sen, että siirryimme EU:hun juuri Ahtisaaren johdolla. Silloisen perustuslain mukaan presidentti päätti ulkopolitiikasta. Esko Aholla oli pääministerinä ulkopoliittisesti paljon vähemmän valtaa kuin Matti Vanhasella tänään. Jos rauhan Nobel ei nyt muuta käsityksiä Ahtisaaresta, Suomen kansa ei ymmärrä paljon mitään.”

Jaakko Iloniemi, veteraanidiplomaatti 

 

Profeetta vieraalla maalla

”Meni hulinaksi. Kansanedustaja Laukkanen räväytti kännykkänsä auki ja alkoi hihkua, että Ahtisaari on saanut Nobelin. Kyllä se tuli minulle yllätyksenä. Hän on ollut ehdolla jo neljä kertaa.

Täytyy muistaa, että tämä on palkinto Ahtisaaren elämäntyöstä. Vaikka CMI on Ahtisaaren kotipesä, me olemme olleet siinä työssä mukana vain tämän vuosikymmenen ajan.

Ahtisaaren menestys rauhanneuvottelijana perustuu siihen, että hän haluaa tietää faktat. Eikä hän ole koskaan suostunut siihen, että vain puhutaan. Tulosta on tultava, ja se asettaa odotuksia. Kun Ahtisaari istuu pöydän päähän, neuvottelevat osapuolet odottavat, että jotain tapahtuu. Hän osaa kuunnella ja puuttua asioihin.

Hän teki 40 vuotta töitä YK:ssa ja oli vain kuusi vuotta Suomessa presidenttinä. Hänen virkakaudellaan tehtiin isoja, hankalia päätöksiä, kuten Suomen liittyminen EU:n jäseneksi. Sellainen jättää jännitteitä jälkeensä. Minulle tulee hänestä myös mieleen vanha sananlasku, jonka mukaan kukaan ei ole profeetta omalla maallaan.”

Kalle Liesinen, kriisinhallinnan asiantuntija

Presidentti Martti Ahtisaari vuonna 2011. © Mirva Kakko/Kuvaryhmä/SKOY

Valttikorttina ulkopuolisen rooli

”Monen arvio, omanikin, oli, että Sorsa ei tulisi valituksi. Ahtisaari tuli järjestelmän ulkopuolelta, ja hän kykeni paikan täyttämään. Hänen toiminnassaan näkyi kyllä sitten poliittisen kokemuksen puute. Hän ei saanut sellaista otetta sisäpolitiikasta, mitä olisi ehkä itse toivonut”,

Hän on itse Nato-jäsenyyden kannalla. Mutta monet hänen tehtävistään ovat olleet sellaisia, että jos hän olisi tullut Nato-maasta, häntä tuskin olisi voinut käyttää.

Hän on tarvittaessa suorapuheinen, ja hän kykenee saavuttamaan osapuolten luottamuksen. Se on hänelle ominainen luonteenpiirre, mikä näkyi jo presidenttikaudella. Hänen oli hyvin helppo lähestyä erilaisia ihmisiä.”

Erkki Tuomioja, kansanedustaja

 

Ensimmäinen globaali poliitikko

”Hän oli sovitteleva ja yhteistyötä rakentava presidentti. Mutta hänen virkakauttaan leimasi aika erikoinen asetelma. Ei voi sanoa, että presidentin tehtävät rajoittivat häntä, mutta ehkä hän ei pystynyt käyttämään niitä valtteja, joita hänellä kiistatta on. Martti Ahtisaari on ensimmäinen globaali suomalaispoliitikko, monenkeskisen diplomatian taitaja. Ehkä hän ei ollut presidenttinä omimmalla alueellaan.

Maailmalla hän on paljon merkittävämpi kuin mitä suomalaisesta julkisuudesta voisi päätellä. Varmasti palkinto saa aikaan sen, että hänen ansionsa ymmärretään Suomessa paremmin kuin ennen.

Palkinto vahvistaa Suomen kuvaa yhteistyökykyisenä, sovittelevana ja rauhaa rakentavana voimana. Se on paitsi totta, myös arvokasta. Se pitäisi osata käyttää hyväksi.”

Esko Aho

 

Presidentti Martti Ahtisaari ja Ruotsin kuningas vuonna 1994.
© Pekka Nieminen/SKOY

Karisma puree

”Ahtisaarella on rauhansovittelijan ja kokoajan karismaa ja auktoriteettia. Hän saa ihmiset istumaan samaan pöytään. Hänellä on kykyä olla sopivan maanläheinen. Ehkä se on se kansakoulunopettajan tausta.

Hän osaa olla läsnä. Lisäksi hän on sopivan periaatteellinen. Se on tietty osa auktoriteettia.

Presidenttinä hän altistui asiattomalle kritiikille. Kaikki jotka ovat seuranneet hänen työtään, näkevät, että hän tekee myös Suomelle pr:ää. Hän on osoittanut kykynsä toimia.

Ahtisaari tekee paljon työtä, joka täydentää Suomen ulkopolitiikkaa. Ulkoministeriö olisi voinut aikaisemmin havaita sen ja rahoittaa CMI:tä. Ahtisaari on henkilö, jolle kaikki maailman ovet aukeavat. Sellaista johtajaa ei olekaan, joka ei haluaisi keskustella hänen kanssaan. Hän käyttää vaikutusvaltaansa monien rauhanjärjestöjen hyväksi.”

Heidi Hautala, europarlamentaarikko

 

Maailman tunnetuin suomalainen

”Ahtisaari onnistuu neuvotteluissa, koska hän ei itse ole keskipisteenä, vaan saattaa osapuolet yhteen, katsoo että asiat puhutaan puhki ja jos lähentymistä tapahtuu, hän huolehtii että osapuolet sitoutuvat siihen. Tämä on poikkeuksellista, koska usein rauhanneuvotteluihin laitetaan entisiä valtiopäämiehiä, joilla on taipumus pällistellä valoissa. Ahtisaari tulee esille vasta sitten, kun on valmista kerrottavaa.

Maailmalla Ahtisaari on tunnetuin suomalainen, jos rallikuskit lasketaan pois. Suurin osa Ahtisaaren elämäntyöstä on tehty maailmalla. Suomi ei oikeastaan tarvinnut sellaisia palveluita, joita hän pystyy tarjoamaan eikä täällä oikein ymmärretty kuinka kansainvälinen presidentti meillä oli. Ehkä syynä oli nurkkakuntaisuus.”

Lasse Lehtinen

X