Kojonkoski lypsi Humua

Huippu-urheilun muutostyöryhmän tiedotustilaisuuksien videointiin kului 35 000 euroa. Mika Kojonkoski laskutti yhtiönsä kautta vielä Norjan pestinsä aikana kymppitonnin kuukaudessa. Muutosjohtamiskonsulteille meni 40 000 euroa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mika Kojonkoski teki Norjan mäkimiesten valmennuksesta irronneella ajalla Humun töitä ja laskutti siitä firmansa kautta. Kuva: Miguel Vera/SKOY.

Huippu-urheilun muutostyöryhmän tiedotustilaisuuksien videointiin kului 35 000 euroa. Mika Kojonkoski laskutti yhtiönsä kautta vielä Norjan pestinsä aikana kymppitonnin kuukaudessa. Muutosjohtamiskonsulteille meni 40 000 euroa.
Teksti:
Ari Korvola

Kokonaiskuva Huippu-urheilun muutostyöryhmän Humun rahankäytöstä pysyy hämäränä siihen asti, kun Olympiakomitea saa kevään aikana valmiiksi viime vuoden tilinpäätöksen. Sen jälkeen voidaan julkistaa myös vuosien 2011 ja 2010 paperit, lupaa Olympiakomitea.

Joitain tiedonmurusia kuitenkin putoaa jo nyt Humun opetus- ja kulttuuriministeriölle toimittamista tukianomuksista ja toimintakertomuksista.

Kansainvälistä humua

Pyörää ei tarvitse keksiä itse alusta lähtien. Humu määritteli ”kansainvälisen benchmarkingin” tavoitteeksi kerätä tietoa ja ”mallintaa eri maiden huippu-urheilujärjestelmiä”.

Oli siis matkustettava Norjaan, Kanadaan, Sveitsiin ja Ranskaan, oli järjestettävä ”kansainvälinen foorumi” kanadalaisen, uusseelantilaisen ja hollantilaisen mallin esittelemiseksi, kertoo vuoden 2011 toimintakertomus.

Yllättävä summa tässä yhteydessä putkahtaa esille kohdassa Norja.

Mika Kojonkoskelle, joka toimi Norjan mäkijoukkueen päävalmentajana vielä keväällä 2011, on merkitty tammi–huhtikuulta 2011 yhteensä 29 582 euron kuluerä. Ilmeisesti Kojonkoski nosti tuplapalkkaa, Norjasta yhtä ja Humusta yhtä.

Kun Humun pääjoukko aloitti työnsä syyskuussa 2010, Kojonkoski tuli mukaan vasta vuoden vaihteessa. Norjalaisten kanssa hän kertoo sopineensa sivutoimista, jos ne eivät häiritse hänen päätyötään. Norjan työstä irtoavalla ajalla hän siis teki Humun töitä – ja laskutti Humua firmansa kautta.

”Bright Eyes & Sport laskutti työn sopimuksen mukaan perustuen minun tekemiin työryhmäpäiviin (päivät 12 tuntia?), sekä muuhun valmistelevaan ja suunnittelutyöhön”, kertoo Kojonkoski sähköpostiviestissään.

30 000 euroa sisälsi Kojonkosken mukaan työkorvauksen, matka- ja majoituskustannukset sekä alv:n mutta ei ulkomaanlentoja.

”En malta olla sanomatta, että korvaus Humusta oli alle puolet siitä, mitä edellisen työnantajani maksama palkka oli. Ja tulin tähän urheiluhengessä vapaahtoisesti?” Kojonkoski kirjoittaa.

Muutosjohtamista

”Urheilijakohtaamisista” syntyneitä laskuja Humu maksoi 2011 yli 40 000 eurolla. ”Haastattelut, ostopalvelut, Lehtimäki & Halme” kirjauksella kuluja on syntynyt 32 714 euroa. Kirjatut haastattelut on toistaiseksi pidetty piilossa.

Konsulttikielinen 40-sivuinen loppuraportti on saanut ilmeisesti voimakkaan tartunnan muodikkaasta muutosjohtaminen-trendistä.

Työhön on palkattu Innotiimi-yritys, jonka konsultit ovat luennoineet ja virittäneet ryhmätöillä humulaisia muutosjohtamiseen. Rahaa tämä on kysynyt 32 000 €. Ilmeisesti aukkoja on paikannut vielä M-Brain-firma vajaalla 9 000 eurolla.

Humu-viesti

Alusta lähtien oli selvää, että viestintä ja media ovat keskeisiä tekijöitä Humun työn onnistumisessa. Siksi työryhmä pyöritti työnsä ohessa maan johtavia urheilutoimittajia.

”Tavattiin säännöllisesti urheilutoimittajista koostuvaa mediaryhmää”, kertoo vuoden 2011 toimintakertomus.

Järjestely ilmeisesti myös auttoi. Arviot Humun loppuraportin ja 2,5 miljoonan euron yhteensopivuudesta alkoivat – ei heti raportin julkistuksesta joulukuun alussa 2012 – vaan vasta kolme kuukautta myöhemmin.

Videohumu

Viestinnän hovihankkijaksi Humu on valinnut espoolaisen ”digitaalisen viestinnän tavaratalon” Playmakers Oy:n. Yrityksen sisältöjohtaja Ari Mennander kertoo, että Humulle tehty työ on ollut ”teknistä tekemistä”.

”Meiltä tilattiin kaikkien Humun tiedotustilaiusuuksien ja parin muun tilaisuuden dokumentointi ja videointi 2010–12”, Mennander kertoo.

Tästä työstä Playmakers Oy:lle on Humun papereiden mukaan maksettu 35 000 €.

Yritys myös valmisti Ylelle helmikuussa TV2:ssa esitetyn Humun työtä käsittelevän tunnin mittaisen dokumentin. Ohjelmassa käytettiin osin Humulle kuvattua materiaalia. Mahdollisesta jääviysongelmasta Seura kertoi 14.2.2013.

Hämärää

Valtaosa Humun kuluista aiheutui palkoista. Niiden yksityiskohtaisempaan erittelyyn ei Olympiakomitea toistaiseksi lähde. Leasingautoja Humun rahoista ei työryhmän jäsenille otettu – ne ja niiden tallivuokrat opetusministeriö veti heti kättelyssä yli. Niinpä leasingautot kustansi Olympiakomitea – yhteisö, joka saa toimintaansa valtion tukea.

Opetus- ja kulttuuriministeriön saamat yhteenvedot kertovat pitkälti kokonaislukuja. Pimentoon jää toistaiseksi, mitä tarkoittaa ”asiantuntijapilotointi, vuosi 2011 20 000 €”, tai kohdassa Lajiliittoyhteistyö ”lajipolkutyö (ostop.) 69372 € ”.

X