Lobbareiden kanssa suhmurointi osinkoveropäätöksessä ei ole yksittäistapaus

Seura selvitti jo viime kesänä, keitä suositaan asiantuntijoina, kun päätetään verolaeista. Vastaus oli selkeä: talouselämän etuja ajavia lobbareita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kansanedustaja Pia Viitanen (vasemmalla) ei kertonut Seuralle viime kesänä, milloin hän on viimeksi ehdottanut verojaostoon kutsuttavaa asiantuntijaa. Kuva: Tommi Tuomi.

Seura selvitti jo viime kesänä, keitä suositaan asiantuntijoina, kun päätetään verolaeista. Vastaus oli selkeä: talouselämän etuja ajavia lobbareita.
Teksti:
Mirka Heinonen

Hallituksen kiistelyä aiheuttanut päätös osinkoverouudistuksesta perustui laskelmiin, jotka saatiin elinkeinoelämän lobbareilta, uutisoitiin tänään.

Seura selvitti jo viime kesänä, keitä kuullaan asiantuntijoina, kun valmistellaan verolakeja. Kävimme selvitystä varten läpi 60 eduskunnan verojaostossa valmisteltua lakia.

Vastaus ei jättänyt tulkinnanvaraa.

Talouselämän etuja ajavia lobbareita oli kutsuttu verojaoston kuultaviksi sata kertaa. Tavallisten ihmisten kuten työntekijöiden asialla olevia lobbareita kutsuttiin asiantuntijoiksi vain 27 kertaa.

Pyysimme valtio-opin professori Matti Wibergiä kommentoimaan selvitystä.

”Pääoma on yliedustettuna, työ aliedustettuna”, Wiberg totesi.

”Verolakeihin vaikuttaa pieni piiri: esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n, Keskuskauppakamarin ja Veronmaksajien Keskusliiton veroasiantuntijat. SAK on pihalla kuin lumiukko.”

Juttu ilmestyi Seurassa 25-26/2012. Voit lukea koko jutun tästä linkistä.

 

X