Näin saat tietää, viekö armeija sodan uhatessa veneesi – Merivoimat kiertänyt satamissa

Puolustusvoimilla on oikeus poikkeustilassa ottaa käyttöönsä ajoneuvoja. Myös veneet kuuluvat armeijan listalle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suuret ja nopeat veneet kiinnostavat Merivoimia. Samoin veneet, jotka pystyvät puskemaan jään läpi. Veneitä Uivassa venenäyttelyssä Helsingissä elokuussa 2013.

Puolustusvoimilla on oikeus poikkeustilassa ottaa käyttöönsä ajoneuvoja. Myös veneet kuuluvat armeijan listalle.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Teider

Seuran saamien tietojen mukaan Merivoimien edustajia on liikkunut satamissa kartoittamassa ja tarkistamassa nykyistä venekalustoa.

”Tiedossa on perää, tosin nykyhetken tilannetta en tiedä”, Merivoimissa aikaisemmin palvellut Eero Karhuvaara Pääesikunnan viestinnästä sanoo.

”Puolustusvoimat ei ole ainoa viranomainen, jonka kriisiajan toimintakyky osittain perustuu ottomateriaaliin. Veneet ovat yksi tällainen materiaali.”

Puolustusvoimien käyttöön poikkeusoloissa pakkolunastettavien ajoneuvojen määrää ei kerrota. Lukumäärä lienee useita kymmeniätuhansia ajoneuvoja.

Vaikka Merivoimien väkeä on jalkautunut satamiin, ensisijaisesti veneet valitaan Puolustusvoimien joukoille venerekisterin tietojen perusteella.

Suuria ja nopeita

Tavallisen mökkiveneen omistajan kulkupeliin armeija ei kajoa.

Puolustusvoimat on kartoittanut käyttöönsä lähinnä suurikokoisia alumiiniveneitä ja nopeakulkuisia sekä tilavia matkustajaveneitä. Niitä voidaan muokata nopeasti niin siviilien kuin tavaroidenkin kuljetuksiin.

Myös jään läpi puskevat isommat alukset ovat armeijan mieleen. Alukset vastaisivat talvikelillä huoltokuljetuksista saariin ja saaristoihin.

”Puolustusvoimilla on laajat otto-oikeudet kaikkeen kriisioloissa maanpuolustusta hyödyttävään materiaaliin, jos valmiuslaki astuu voimaan. Tämä koskee siis autojen ja veneiden lisäksi muutakin materiaalia”, Merivoimien tiedotuspäällikkö Annele Apajakari sanoo.

Ajoneuvojen haltuunotto armeijalle vaatii lainmukaiset hallintomenettelyt. Ilman valmiuslain astumista voimaan puolustusvoimilla ei ole oikeutta kajota yksityisomaisuuteen.

Sinunkin veneesi?

Veneen ja auton omistaja voi halutessaan käydä tiedustelemassa ajopelinsä kohtaloa oman sotilasalueen aluetoimistossa.

Julkisuuslain perusteella Puolustusvoimat on velvollinen kertomaan kulkuvälineen omistajalle, onko hänen autonsa tai veneensä armeijan lunastuslistalla. Tosin tarkistuskäyntiä kannattaa siirtää myöhemmäksi ruuhkan vuoksi.

”Tällä hetkellä on erittäin kiireistä reserviläiskirjeen aikaansaaman kiinnostuksen vuoksi”, Apajakari huomauttaa.

Ajoneuvon luovuttamisesta armeijan käyttöön, kulumisesta ja mahdollisista vahingoista maksetaan omistajalle korvaus.

X