Seuran gallup: Kansa ottaisi Fennovoimasta aikalisän

Ukrainan kriisi on tehnyt suomalaiset aiempaa varovaisemmiksi Pyhäjoen venäläisrahoitteista ydinvoimalaa kohtaan. Yli 60 prosenttia hyllyttäisi koko hankkeen, ilmenee Seuran Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Ukrainan kriisi on tehnyt suomalaiset aiempaa varovaisemmiksi Pyhäjoen venäläisrahoitteista ydinvoimalaa kohtaan. Yli 60 prosenttia hyllyttäisi koko hankkeen, ilmenee Seuran Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Seura teetti Taloustutkimuksella tuoreen kyselyn, jossa tiedusteltiin, mitä mieltä suomalaiset ovat hankkeen jatkosta venäläisen Rosatomin kanssa. Näin kysyttiin: pitäisikö Suomen taloudellisena pakotetoimena luopua yhteistyöstä venäläisten kanssa ydinvoimalahankkeessa?

Selvä enemmistö (63%) hyllyttäisi hankkeen.

Vastaajista 17 prosenttia oli sitä mieltä, että hankkeesta tulisi luopua kokonaan. Lähes puolet, 46 prosenttia, pitäisi aikalisän ja katsoisi asiaa uudelleen muutaman vuoden kuluttua.

Vain 30 prosenttia vastaajista jatkaisi hanketta entiseen tapaan. Seitsemän prosenttia ei kertonut kantaansa.

Miehet (43%) suhtautuivat hankkeen jatkamiseen selvästi myönteisemmin kuin naiset (16%). Kriittiset äänenpainot olivat erityisen voimakkaita ylempien toimihenkilöiden ja asiantuntijoiden keskuudessa. Heistä vain 26 prosenttia jatkaisi hanketta entiseen malliin.

Poliittisella kentällä sosiaalidemokraattien kannattajat (42%) olivat suopeimpia hankkeen jatkamisen suhteen. Vihreässä Liitossa (14%), RKP:ssä (21%) ja Vasemmistoliitossa (22%) jatkamisen kannalla oli selvä vähemmistö.

Yhdenkään puolueen kannattajien enemmistö ei halunnut jatkaa Fennovoiman suhteen entiseen malliin.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen löytää tutkimustuloksista kaksi ristikkäistä asiaa.

”Tässä painaa päälle kaksi ristikkäistä asiaa: samat henkilöt, jotka yleensä kannattavat ydinvoimaa, ovat myös lähtökohtaisesti Venäjä-vastaisia. Päätä siinä sitten, kun pitää punnita kahden vaiheilla: voittaako energian nälkä vai periaatteellinen ryssäviha?”

”Ei ihme, että esimerkiksi perussuomalaisten kannattajat ovat jakautuneita, vaikka periaatteessa heidän luulisi ajattelevan asiakeskeisesti energiahuolto edellä. Mielenkiintoista kyllä, keskustan kannattajissa on kaikkein vähiten (9 prosenttia) niitä, jotka panisivat Rosatom-yhteistyölle kertakaikkisen stopin”, Rahkonen sanoo.

Puolen kansan kannattama aikalisä asiassa merkitsisi, että asia siirtyisi seuraavan eduskunnan käsiteltäväksi.

Olisiko sellainen ajatus ylipäätään mahdollinen?

”Aikataulut, budjetit, kaikki on viritetty tähän ajankohtaan. Ellei päätöstä saada, syntyy valtavan suuri epävarmuus”, Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Pekka Ottavainen vastaa.

”Jos nyt aletaan hidastella, menetetään se kaupallinen hyöty, joka on saavutettu. Ja me olemme saaneet hyvän kaupan. Totta kai sen riskit ovat vastaavasti suuremmat.”

X