Syöt tietämättäsi ulkomaista kananmunaa

Moni suomalainen elintarvikevalmistaja käyttää tuotteissaan muun muassa ulkomaista kananmunajauhetta kotimaisen kananmunan sijaan. Vain Hyvää Suomesta -merkki takaa kananmunan kotimaisuuden.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yksi kilo munajauhetta vastaa noin viittä kiloa tuoreita munia.

Moni suomalainen elintarvikevalmistaja käyttää tuotteissaan muun muassa ulkomaista kananmunajauhetta kotimaisen kananmunan sijaan. Vain Hyvää Suomesta -merkki takaa kananmunan kotimaisuuden.
Teksti:
Aino Vitikainen

Useat Suomessa valmistetut elintarvikkeet sisältävät ulkomaista kananmunaa. Seura kysyi pistokoemaisesti Pirkalta, Vaasanilta ja Saarioiselta ulkomaisen kananmunan käytöstä. Kaikilla oli valikoimissaan kananmunajauhetta sisältäviä tuotteita. Kananmuna oli peräisin esimerkiksi Puolasta, Ruotsista ja Yhdysvalloista. Raaka-aineen alkuperä ei tule esille tuotteen pakkauksesta.

Kuluttajaliitosta kerrotaan, että tällä hetkellä ainoa keino varmistua kananmunan suomalaisuudesta on Hyvää Suomesta -merkki.

”Kananmuna on elintarvikkeissa pimeä kohta. Kuluttajat eivät ehkä ymmärrä, miten paljon sitä käytetään elintarviketeollisuudessa”, Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi kertoo.

Viime vuonna Suomeen tuotiin kaikkiaan noin 2,2 miljoonaa kiloa ulkomaista kananmunaa. Samaan aikaan Suomen kananmunateollisuus painii noin 9 miljoonan kilon ylituotannon kanssa.

Suurin osa tuonnista on elintarviketeollisuuden käyttöön meneviä munavalmisteita: jauhetta, rikotuista munista tehtyä munamassaa tai kuorittuja ja valmiiksi keitettyjä munia. Suomen tiukat salmonellasäädökset rajoittavat kuorimunien tuontia kuluttajamyyntiin.

Yrityksillä ei ole intressiä kertoa kuluttajille ulkomaisen kananmunan käytöstä.

Muun muassa Vaasanin mukaan kananmunajauhe ei ole kotimaista munaa halvempaa ja se on täysin korvaava tuote tuoremunalle. Yli vuoden säilyvällä jauheella tasataan yrityksen mukaan kananmunan kulutushuippuja. Kananmunajauhetta ei valmisteta lainkaan Suomessa.

Sen lisäksi, että kuluttaja syö tietämättään ulkomaisia kananmunia, hän ei myöskään tiedä mitään munavalmisteiden tuotantotavasta.  Asia ei ole aivan yhdentekevä. Juuri kananmunia ostaessaan kuluttajat ovat valmiita satsaamaan luomuun.

”Se on yksi iso tuoteryhmä, joka ostetaan luomuna, koska tuote on monen lompakolle sopiva eikä hintaero tavalliseen kananmunaan ole kovin suuri”, Marniemi sanoo.

Seura vieraili puolalaisessa jättikanalassa. Lue koko juttu Seurasta 27/2014.

X