Vauhdin hurmaa viinarallissa

Viinaralli Tallinnassa kiihtyy. Prisma aikoo lähiaikoina avata myyntiliikkeensä Tallinnan viinarannassa eli Golgatalla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Viinaralli Tallinnassa kiihtyy. Prisma aikoo lähiaikoina avata myyntiliikkeensä Tallinnan viinarannassa eli Golgatalla.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Toivonen

Kävin äskettäin tutustumassa suomalaisasiakkaiden pyörittämään viinaralliin Tallinnassa. Reportaasin aiheesta voi lukea tällä viikolla Seuran (4/2013) sivuilta.

Tallinnan matka oli hätkähdyttävä. Rutinoituneena Viron-kävijänä kohtasin aivan uuden ja ällistyttävän Tallinnan, pienen kaupungin kaupungissa, jota tavallinen laivamatkailija ei välttämättä kohtaa koskaan.

Suomalaiset henkilö-, farmari- ja pakettiautot, jopa kuorma-autot ja bussit lastataan siellä täyteen alkoholia. Ja kaikki tämä sataman normaalien kulkureittien varrella, sopivasti vain vähän piilossa.

Olutta ja lonkeroa, viinaa ja viinejä kuljetetaan suomalaisten autoihin jopa trukeilla. Suurimmillaan kauppoja tehdään tuhansien eurojen edestä asiakasta kohden.

Viinarallissa suomalaiset tyhjentävät kokonaisia valtavia hyllyjä pumppukärryillään ja rattaillaan, jotka voisivat kokoluokkansa ja ympäristönsä puolesta kuulua paremminkin tukkuvarastojen koliseville käytäville.

Vodkarallia reunustavat myös juomapisteet, joissa reippaat virolaisnaiset jakavat janoisille suomalaisille ilmaisia viinamaistiaisia.

Viimeisenä uutuutena myös Suomen vähittäistavarakaupan markkinajohtaja, S-ryhmään kuuluva Prisma aikoo lähiaikoina avata myyntiliikkeensä Tallinnan viinarannassa, Golgatalla. Prisma pitää siellä avajaisensa ensimmäisenä suomalaisena elintarvikeketjuna, joka myy myös alkoholia.

Alkoholin hinta on viinarallin pikataipaleiden varrella todella halpaa. Sadat miljoonat eurot palavat jo pelkästään Suomen menettämiä verotuloja ajatellen.

Mitä tästä oikein pitäisi ajatella?

Kukin päättäköön ihan itse. Myös terveydestään.

Itse en heittäisi ensimmäistä kiveä. Euroopan unionissa ihmisten ja tavaran – myös alkoholin tuonti omaan käyttöön – on vapaata ja lain sallimaa.

Toiseksi asia muuttuu vasta trokareita ja ravintoloitsijoita ajatellen. Vaikka tuliaisalkoholin myynti muille ihmisille – saati ravintolan asiakkaille – on jyrkästi kiellettyä, Suomessa käytävä pimeä kauppa Viron viinalitroilla on mittavaa.

Kokonaan eri juttu on, kuka haluaa ja viitsii vääntäytyä moisen rallin erikoiskokeille. Pitäisi hankkia isommat ajopelit ja kaikki, äheltää ja voimistella satamavarikolla hikipisarat silmillä viinalastien ja sohjon keskellä.

Entä sormien heristelijät ja moralistit? Sellaisia riittää aina. Joku on jo kauhistellut sitäkin, kuinka suomalaisasiakas voi kerryttää S-bonuspisteitään ostamalla Prismasta viinaa Virossa.

Mikä meteli nousisikaan, jos Prisma ottaisi suomalaiselta bonukset pois ja jakaisi pisteet vodkasta vain virolaiselle. Tai venäläiselle.

Syntymäpäiville lähtevä viinalasti on Tallinnan viinarannassa vasta puolillaan. Pumppukärryt tuovat kohta lisää. Kuva: Kari Hautala.

Syntymäpäiville lähtevä viinalasti on Tallinnan viinarannassa vasta puolillaan. Pumppukärryt tuovat kohta lisää. Kuva: Kari Hautala.

X