Kolumnisti Markku Kuisma: Pitäisikö uskoa – kaalivaltion generalissimus hallitsee koko maailmaa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Markku Kuisma on historian professori Helsingin yliopistossa.

Teksti: Markku Kuisma

Venäjä pettää aina, yhtä varmasti kuin talvea seuraa kevät. Ei näinä aikoina siis kovin suurella varmuudella, mutta ihan riittävällä pitämään identiteettimme peruspilareita yllä.

Päälle kaatuvinta esimerkkiä ei tarvitse kaukaa hakea. Neljä vuotta on odoteltu luihujen ryssien suurta marssia länteen tai edes pienten vihreiden miesten ilmaantumista kotinurkille. Iltalehdet, päivänsanomat ja ylet ja alet ovat pelotelleet pelokkaimmat puolikuolleiksi kauhusta hälyotsikoillaan ja aukeaman kokoisilla kuvillaan päälle vyöryvistä panssariarmeijoista.

Mutta ei, taas se vanha vainooja petkutti. Ja samalla koko länsimaisen laatumedian uskottavuus rojahti jälleen yhtä pykälää alemmas.

Vika ei ole laatumediassa, joka uskollisen yksiäänisesti huutaa samaan suuntaan samoin sävelin. Syy on kärsimättömissä lukijoissa. Kristuksen toista tulemistakin on odotettu pari vuosituhatta. Monta kertaa on ollut ihan täpärällä. Eivät lapsukset ajankohdan ennakoinnissa saa uskoa horjuttaa.

Ei pidä eristää kriisipesäkkeitä vaan kärjistää, sekin meille on mediassa opetettu. Kun yksi hölmö uhoaa, meilläkin on oikeus olla yhtä hölmöjä.

Universumin yksinvaltiaaksi mediassa korotettu Putin, tämä kaikessa ylivoimainen miljardööriveijari, kiittää. Sitä kiitosta ahneimmat jo kärkkyvät. Putinhan valitutti Yhdysvaltain presidentiksi miljardööriveljensä Trumpin.

Siinä sivussa taikuri sytytti itsenäisyyskapinan Kataloniassa, erotutti Britannian EU:sta, puhalsi tyhjästä äärioikeistolaisia liikkeitä, nosti ja kaatoi valtionjohtajia (jos Trumpin niin miksei myös Merkelin, Macronin ja Niinistön?) ja niin edelleen. Ideana oli hajottaa unionia, joten arvata saattaa, että pirulainen syötti Brysseliin myös idean eurosta ja synnytti päälle eurokriisin. Nehän uhkasivat muutama vuosi sitten todellakin pistää EU:n päreiksi.

Komea suoritus kaalivaltion generalissimukselta. Länsimedian viestien langat yhteen punomalla kuvasta tulee kaikkiaankin veikeä: takapajuisen rosvovaltion ryövärikapitalisti johtaa narsistisen torvensoittaja-kapitalistin välityksellä maailmanhistorian mahtavinta ja väkivaltaisinta roistovaltiota. Yhdysvallat puolestaan on lännen ja NATO:n johtava voima, johon myös EU nojaa. Koko usa-nato-eu- arvoyhteisönippu istuu toisin sanoen tukevasti Putinin taskussa!

Suomi on ilmoittanut hyppäävänsä ”osana länttä” vaikka pää edellä kaivoon. Sinnepä sitten, kun maailman rikkaimmaksi ja taitavimmaksi kohotettua Putinia huvittaa uuden isäntämaamme trumpetilla käskeä? Siinäpä se globaalin markkinatalouden ydin? Vastaan väittäminen on kateutta, jota menestys aina herättää?

X