Jari Tervo pop-ikoni Hawkingista: ”Ennustan professorille pitkää elämää elokuvissa, televisiossa, musiikissa ja T-paidoissa”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Teksti:
Jari Tervo

Nuori mies seisoo fyysikko Stephen Hawkingin edessä. Nuorukainen on kirjoittanut esseen, jonka maailmankuulu tutkija on lukenut. Professori Hawking, on kunnia ja etuoikeus saada tavata teidät, nuori mies saa sanottua. Tiedän, Hawking vastaa.

Valitettavasti tämä ei ole minun muistoni. Kohtaaminen on amerikkalaisesta komediasarjasta Rillit huurussa, jonka yhdessä jaksossa Hawking vieraili. Hän piipahteli piirroshahmona myös Simpsoneissa. Hänen elämäänsä pohjautuen on tehty kaksi elokuvaa. Ennustan myös Hawkingin poismenon jälkeen professorille pitkää elämää elokuvissa, televisiossa, musiikissa ja T-paidoissa.

En pysty arvioimaan Hawkingin ansioita fyysikkona. Ne, jotka pystyvät, pitävät häntä loistavana mustien aukkojen tutkijana. Fysiikan jättiläisten Isaac Newtonin ja Albert Einsteinin rinnalle he eivät häntä kohota.

Pink Floyd sämpläsi Talkin’ Hawkin’ kappaleeseensa professori Hawkingin puhetta: ”Miljoonia vuosia ihminen eli niin kuin eläimet, mutta sitten tapahtui jotain, joka vapautti meidän mielikuvituksemme, me opimme puhumaan, opimme kuuntelemaan.”

Hawking väittää Pink Floydin kappaleessa, että ihmiskunnan suurimmat saavutukset ovat syntyneet puhumalla. Näin lausuu suurmies, jonka terveyden on runnellut ALS-tauti ja joka käyttää puhesyntetisaattoria puheensa tuottamiseen. Pink Floyd nappasi Stephen Hawkingin puhetta British Telecomin televisiomainoksesta. BT on brittiläinen telekommunikaatioyritys.

Mainoksessa Hawkingin pyörätuoli rullaa atsteekkien muinaisten temppeleitten käytävillä ja antiikin raunioilla. Tai tarkennetaan, kun on kyse mainoksesta: Hawkingin näköinen hahmo kulkee temppeleitä ja raunioita muistuttavassa ympäristössä.

Mainos liikutti Pink Floydin kitaristi David Gilmouria. Hän halusi tehdä jotain Hawkingin puheen pohjalta. Siitä huolimatta, että hän epäili, ettei Hawking ollut itse kirjoittanut mainostekstiä.

Gilmourin perusteltu epäily avaa kiinnostavia horisontteja. Kevin, määräaikaiscopy, palaa fish&chips-lounaalta, joka on huuhdeltu alas pintillisellä Guinnessia. Esimies antaa kiireellisen työtehtävän. Siis jotain kohottavaa on sutaistava perjantai-iltapäivänä ennen kuin pääsee viikonlopun viettoon? Täältä pesee.

Onko loppujen lopuksi mitään merkitystä sillä, kirjoittaako mainostoimiston copy tekstiä aikamme tunnetuimman fyysikon suuhun?

Pop-kulttuurissa ei. Fysiikassa kyllä.

X