Olavi Virta tuskin juhlisi tänään

Laulajamestarin perheessä ei vietetty syntymäpäiviä eikä juuri muitakaan merkkipäiviä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Olavi Virralla ei ollut tapana viettää syntymäpäiviään, ei ainakaan perheen parissa.

Laulajamestarin perheessä ei vietetty syntymäpäiviä eikä juuri muitakaan merkkipäiviä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Anna Muurinen

Jos laulajamestari Olavi Virta eläisi, miten hän juhlistaisi syntymäpäiväänsä? Virran syntymästä tulee tänään kuluneeksi sata vuotta.

Tuskin mitenkään. Virran vanhin tytär Ilse Hammar, 72, ei muista, että hänen lapsuudenperheessään olisi koskaan vietetty isän syntymäpäiviä.

Muutenkaan syntymäpäiviin ei kiinnitetty huomiota. Perhe juhli yhdessä oikeastaan vain jouluisin. Virralla oli tapana tuoda lapsille matkoilta ja keikkamatkoilta lahjoja ja muita tuliaisia, joten erityisiä syntymäpäivälahjoja ei kukaan kaivannutkaan.

Mutta omana 16-vuotispäivänään Ilse sai kokea, millaista on viettää synttäreitä Olavi Virran tapaan. Ilsen syntymäpäivä sattui helluntain aikaan, ja he olivat kahdestaan kotona Pauli-veljen kanssa. Helsingin Kruununhaassa sijainneelta kotipihalta löytyi paljon kavereita, ja nuoret juhlistivat päivää soittamalla pianoa ja gramofonia.

Iltapäivällä, kesken hauskanpidon, isä yllättäen soitti onnitellakseen Ilseä. Tämä oli hyvin epätavallista, joten se jäi nuoren naisen mieleen poikkeustapauksena. Kun isä ehdotti, että hän toisi kakun ja Ilse voisi kutsua heille kotiin ystäviä juhlimaan, Ilse oli hyvin helpottunut – olihan heillä jo tupa täynnä innokkaita tanssijoita.

Kerrankin lupaus piti

Muutamaa tuntia myöhemmin keikkamatkalta palaava laulaja ilmestyi kotiin kermakakun ja suuren ruusukimpun kanssa. Ilse oli hämmästynyt, että isä kerrankin muisti antamansa lupauksen.

Virta kätteli vieraat ja kyseli heiltä kuulumisia. Tervehdittyään hän meni nukkumaan.

Iltakymmeneltä isä nousi ylös ja tuli ilmoittamaan, että juhlat ovat ohi. Hän toivotti kaikille ystävällisesti hyvää yötä, ja vieraat lähtivät.

Ilsen mieleen on jäänyt, kuinka hyvältä tuntui kerrankin saada jutella isän kanssa ihan kahdestaan, syödä keittiössä voileipiä, vailla kiirettä minnekään.

”Tämän aivan erityisen päivän lopuksi isä paljasti, miksi hän oli halunnut yllättää minut. Hän sanoi hyvin lämpimästi: Kerranhan sitä vain täytetään 16 vuotta. Hyvää yötä, tyttöni mun,” Ilse Hammar muistelee edelleen hyvin liikuttuneena.

 

X