Seura paljasti valelääkärin vuonna 1970

Seura paljasti peräti 13 vuotta Maarianhaminassa lääkärinä toimineen huijarin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran vuonna 1970 julkaistu kohuartikkeli huijarilääkäristä herätti huomiota kaikkialla Suomessa. Kuvissa valelääkäri Erik Backlund sekä hänen vastaanottoapulaisensa Karin Lönnqvist. Suuressa kuvassa Backlundin vastaanottohuone.

Seura paljasti peräti 13 vuotta Maarianhaminassa lääkärinä toimineen huijarin.
Teksti:
Hannu Teider

Viime vuosien valelääkärikohut eivät ole uusia ja ainutlaatuisia Suomessa. Seura paljasti jo keväällä 1970 Maarianhaminassa työskennelleen huijarilääkärin.

Huijarilääkäri Erik Helge Backlundin vastaanotolla ehti käydä tuhansia ahvenanmaalaisia. Backlund jäi kiinni 60-vuotiaana. Hän toimi myös koko Ahvenanmaan vt. kunnanlääkärinä.

Ruotsissa syntynyt Backlund ei olisi paljastunut valelääkäriksi ilman pohjoismaisen käytännön muuttumista. Backlund olisi joutunut hankkimaan kotimaastaan Ruotsista tarvittavat todistukset, joilla saattoi työskennellä kaikissa Pohjoismaissa. Backlundilla ei virallisia todistuksia ollut lainkaan olemassa.

Suomen lääkintöhallitus oli hyväksynyt Backlundille lääkärinoikeudet alun perin väärennettyjen opintotodistusten perusteella. Backlund oli väärennösten mukaan valmistunut Lundin yliopistossa lääketieteen lisensiaatiksi, tietysti kiitettävin arvosanoin.

Hän aloitti väärennetyillä papereilla lääkärintyöt Suomessa 19. joulukuuta 1956 Pietarsaaren maalaiskunnassa. Sen lisäksi Backlundilla oli yksityispraktiikka Pietarsaaren kaupungissa.

Hän muutti 1963 Maarianhaminaan, jossa jatkoi lääkärin tointa.

Lääkintöhallitus ei tarkistanut kertaakaan Backlundin pätevyyttä, vaikka se myönsi lääkärinoikeudet aina viideksi vuodeksi kerrallaan.

”Huijariksi en häntä missään vaiheessa osannut epäillä, mutta näin jälkeen päin muistan hänessä omituisia piirteitä. Kuittiakaan hän ei antanut, käski vain pihistää lääkärinpalkkiot muualta kuin talousrahoista”, kertoi Backlundin potilas Seurassa (18/1970).

Backlund oli tuloillaan vuosikaudet Maarianhaminan verokalenterin kärkipäässä. Paljastumisen jälkeen hän muutti veljensä luokse Ruotsiin odottamaan oikeudenkäyntiä ja vankeustuomiota.

Hän jätti perheensä; 17 vuotta nuoremman vaimonsa Heidin ja pariskunnan kaksi yhteistä lasta Maarianhaminaan. Toista kertaa aviossa olleen Backlundin lapset olivat tuolloin 7- ja 9-vuotiaita.

Backlundin kouluikäinen tytär häpesi isänsä tekoa niin paljon, että kieltäytyi menemästä kouluun.

X