Sotakeräilyn kuusi kuuminta kohdetta

Militaria on yhä suositumpi keräilyalue. Suomessa on tuhansia sota-aiheisesta keräilystä kiinnostuneita – myös nuoria. Mitkä ovat halutuimmat keräilykohteet?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sota-aiheinen keräily innostaa myös nuoria. Kuva: Pekka Nieminen.

Militaria on yhä suositumpi keräilyalue. Suomessa on tuhansia sota-aiheisesta keräilystä kiinnostuneita – myös nuoria. Mitkä ovat halutuimmat keräilykohteet?
(Päivitetty: )
Teksti:
Antero Raevuori

Varsinkin toiseen maailmansotaan liittyvä esineistö – pienempi ja suurempi – houkuttelee tällä hetkellä militaria-keräilijöitä.

Keräilykohteiden kirjo on laaja: muistomitaleita, kunniamerkkejä, joukko-osastojen tunnuksia, pukuja, lakkeja, miekkoja, pistimiä, valokuvia, kirjeitä. Kaupaksi käyvät yhtä hyvin Suomen armeijan pussihousut mallia –36 kuin saksalaisten SS-upseerien tikarit ja vyöt.

Himotuimpia kotimaan markkinoilla ovat hyvin harvoin myyntiin tulevat Mannerheim-ristit myöntökirjoineen. Museovirasto on asettanut niille maastavientikiellon.

Myös Suomen vapaussotaan liittyvä esineistö kiinnostaa. Vöyrin sotakoulun punainen pienoislippu käy kaupaksi varsinkin, jos siinä vielä on lueteltu vöyriläisten taistelutie vuonna 1918: Vilppula, Ruovesi, Vaskivesi ja lopuksi Messukylä, Lapinniemi, Tampere.

Halutuimmat esineet

Asiantuntijoiden mukaan militaria-keräilyn tämän hetken kuusi kuuminta kohdetta ovat nämä:

1. Mannerheim-risti. Viimeksi myydyn hinta oli noin 35 000 euroa.

2. Sodanaikaiset merkki- ja asukokonaisuudet. Kokonaisuudet ovat sitä arvokkaammat, mitä korkeammasta sotilasarvosta on kyse.

3. Talvi- ja jatkosodan muistoristit. Esimerkkejä halutuimmista ovat Summan risti ja Äänisen risti.

4. Sota-aiheiset valokuvat. Kun kuvauskohteena ovat taistelut, panssarit, lentokoneet, tykit ja muut vastaavat, houkuttelevuus lisääntyy.

5. Valkoisten ja punaisten vapaussodan aikaiset merkit ja tunnukset.

6. Lotta- ja suojeluskuntamerkit ja -tunnukset sekä esineistö.

X