Suomessa myytävät sotaesineet houkuttelevat myös venäläisiä

Sapeli 13 000 euroa, hopeinen tarkk’ampujarykmentin merkki 17 000 euroa. Tällaisia hintoja on viime aikoina maksettu joistakin militaria-kohteista suomalaisissa huutokaupoissa. Venäläisetkin ovat aktivoituneet.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Varsin harvinainen ja upea, keisarillisen Venäjän kunniamerkkijärjestelmään kuulunut ns. kultainen sapeli myytiin Tampereen Huutokauppakamarin huutokaupassa runsas vuosi sitten 13 000 euron vasarahintaan.

Sapeli 13 000 euroa, hopeinen tarkk’ampujarykmentin merkki 17 000 euroa. Tällaisia hintoja on viime aikoina maksettu joistakin militaria-kohteista suomalaisissa huutokaupoissa. Venäläisetkin ovat aktivoituneet.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pentti Avomaa

Sodankäyntiin liittyviä historiallisia esineitä myydään paljon, ja kysyntä näyttää olevan kasvamassa. Uusia keräilijöitä on tullut paljon esimerkiksi Venäjältä, ja he ostavat niin Suomesta kuin muualtakin erityisesti tsaarin Venäjän aikaista militariaa.

Niin venäläiskeräilijöitä kuin läntisiä keräilijöitäkin näyttää kiinnostavan erityisesti myös natsi-Saksaan liittyvä esineistö. Muun muassa kunniamerkit, upseerimiekat ja jopa univormut ovat kysyttyjä.

Aate ja keräily ovat kuitenkin eri asioita: jotkut nettikaupat painottavat jo etusivullaan, että vaikka he myyvät natsi-Saksaan liittyviä esineitä, he eivät missään nimessä kannata sen edustamia aatteita.

Myös suomalainen sota-ajan esineistö näyttää kiinnostavan kansainvälisestikin. Kansainvälisillä alan nettimyyntisivuilla tunnetaan hyvin esimerkiksi Aimo Lahden suunnittelema Suomi-konepistooli. Suomalaisaseita on maailmalle virrannut muun muassa Puolustusvoimain huutokaupoista.

Maailman suurimmassa nettihuutokaupassa eBayssä haku ”Finland military” tuottaa yli 300 tulosta, joista moni kuitenkin on sota-ajan postimerkkejä. Pari mielenkiintoisempaa kohdettakin oli tarjolla Latviasta: puna-armeijan topografiset kartat Tampereelta, Kuopiosta ja Lahdesta vuodelta 1976 – varustettu kuulemma Top Secret -maininnalla venäjäksi. Kartoissa on muun muassa mainittu katujen nimet ja strategisesti tärkeät paikat.

Esimerkkejä vasarahinnoista

Hagelstamin huutokaupassa joulukuussa hopeisen rykmenttimerkin hinta huutomaksuineen nousi runsaaseen 17 000 euroon eli yli 10-kertaiseksi arviohinnasta. Kyseessä oli ilmeisesti korkea-arvoiselle upseerille kuulunut harvinainen merkki. Sen alkuperä oli 5. suomenmaalainen tarkk’ampujarykmentti, joka toimi Pietarissa 1908–17.

Merkissä oli mestarileima IL kyrillisin kirjaimin. Merkin korkeus oli 58 mm ja pituus 43 mm. Rykmentin miehet eivät olleet Suomen kansalaisia, vaan se koostui tsaarin armeijan Suomeen (muun muassa Mikkeliin) sijoitetuista venäläisistä sotilaista.

Vertailun vuoksi: Niin ikään urheudesta sotilasarvoon katsomatta myönnetty Mannerheim-ristin ritarimerkki myytiin Hagelstamin huutokaupassa runsas vuosi sitten myöntökirjeineen 45 000 eurolla.

Avomaa_Nordfront_1

Saksan pohjoisrintaman erilaisia Nordfront-asevelimerkkejä kaupataan alan kansainvälisissä huutokaupoissa ja nettikaupoissa 200–300 eurolla, ja kysyntää näyttää riittävän. Eri versioita on ainakin 3. Joissakin on takana valmistajan nimi Veljekset Sundqvist Hopeatakomo Oy, mutta se ei takaa aitoutta. Merkki on hopeaa ja emalia.

 

X