Diabetes kuriin elintavoilla

Ykköstyypin diabeetikko Susanna Vettenranta vaihtoi virallisten ravintosuositusten mukaiset ruoat vähähiilihydraattisiksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Nykyään olen energinen ja oloni on rauhallinen. Arvostan terveyttäni”, Susanna Vettenranta toteaa.

Ykköstyypin diabeetikko Susanna Vettenranta vaihtoi virallisten ravintosuositusten mukaiset ruoat vähähiilihydraattisiksi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Tuija Tiitinen

”Yksi lääkäri sanoi minulle, että olen lääketieteellinen ihme, koska sain ruokavaliolla verensokerit pysymään melko tasaisina”, kertoo Susanna Vettenranta, 42.

”Ykköstyypin diabeteksessa vaarana on esimerkiksi jalkojen amputointi ja munuaisvaivat. Minulla ei onneksi ole toistaiseksi ollut niitä vaivoja.”

Tähän havahduttiin

Olin viisivuotias, kun mummolassa alettiin ihmetellä, miksi join ja pissasin jatkuvasti. Lisäksi olin kuulemma väsynyt. Vanhemmat katselivat tilannetta hetken, mutta veivät minut nopeasti lääkäriin. Lääkäri tunnisti oireet heti ja lähetti minut Lastenklinikalle.

Ei tiedetä varmasti, onko diabetes perinnöllinen sairaus. Meidän suvussa ainakin veljeni sekä toisen veljeni lapsi sairastavat diabetesta.

Vastaanotolle

Lastenklinikasta muistan pitkät neulat, joilla otettiin jatkuvasti verikokeita ja pistettiin insuliinia. Siihen aikaan käytettiin irtoruiskuja ja -neuloja, jotka desinfioitiin käytön jälkeen. Sairaalassa myös vanhempani opetetiin pistämään insuliinia. Kun olin kuusivuotias, sain päähäni, että alan pistää itse insuliinin. Kukaan ei kuitenkaan muistanut kertoa, ettei neulaa saa survaista kokonaan ihoon.

Näin hoidettiin

Lapsena sain insuliinia sairaalassa kaksi kertaa päivässä. Sairaalassa sain myös tiukan ruokavalion, jossa kaikki piti mitata vaa’alla. Kaikki ruoka täytyi syödä, mitä eteen tuotiin.

Nykyään lapset, joilla on diabetes, saavat syödä mitä haluavat ja insuliini laitetaan tarpeen mukaan. Kun itse olin lapsi, tyyli oli sellainen, että kaikki, mitä ruoka-aineympyrässä on, on pakko syödä.

Kun pääsin sairaalasta kuukauden jälkeen pois, kontrollit jatkuivat säännöllisesti kolmen kuukauden välein. Verikokeilla seurattiin sokerien käyttäytymistä.

Kun olin 20-vuotias, kysyin ensimmäisen kerran lääkäreiltä, että miksi pitää syödä leipää ja perunaa niin paljon, ja sitten otetaan insuliinia suuri annos. En saanut kunnon vastausta kysymykseeni, joten jatkoin syömistä vanhaan malliin.

Lihoin vuosien aikana 30 kiloa, koska noudatin virallista ruokaympyrää.

Asia vaivasi minua ja aloin etsiä vaihtoehtoista konstia pitää diabetes kurissa. Löysin vähähiilihydraattisen ruokavalion ja aloin hiljalleen vähentää hiilihydraatteja ruoastani. Paino alkoi laskea, samoin kuin verenpaine ja kolesteroli. En ole sairastanut silmänpohjan rappeumaa enkä mu-nuaisvaivoja. Jalat ovat vielä omat, koska ääreisverenkierto toimii.

Tilanne nyt

Nykyään harrastan liikuntaa. Jossain vaiheessa innostuin liikaakin ja homma meni jo ylikunnon puolelle. Saatoin olla kolme tuntia zumbassa ja sen jälkeen vielä poljin kuntopyörällä tai menin kuntosalille.

Pääsin mukaan suureen diabetestutkimukseen, jossa käydään kaikki paikat läpi: luut, aivot, maksa ja sydän. Verisuonetkin tutkittiin. Ne olivat kaikki ihan terveitä, eikä ollut ahtaumia.

Pelkäsin, että minulle on kehittynyt rasvamaksa, koska syön paljon erilaisia rasvoja. Tulos hämmensi, sillä arvot olivat normaalit. Uskon, että hyvät arvot johtuvat siitä, etten juurikaan syö hiilihydraatteja.

Nykyään olen energinen ja oloni on rauhallinen. Arvostan terveyttäni todella paljon, sillä minä voisin olla nyt sokea, jolta on jalat amputoitu. Lisäksi voisin olla myös munuaiskoneessa.

Kävin vuosi sitten verikokeissa, jossa tutkittiin kaikki mahdolliset asiat. Kaikki arvot olivat hyvä, joten lääkärikin joutui toteamaan, että tämä näyttää toimivan.

Olen päättänyt, että sisulla elän ainakin yli 80-vuotiaaksi.

 

Seura 39/2014

Elinikäinen insuliinihoito

A Tyypin yksi eli nuoruustyypin diabeetikoita on Suomessa noin 50 000.

B Sairaus aiheutuu siitä, että elintoiminnoille välttämätöntä insuliinia ei erity elimistössä, koska insuliinia tuottavat haiman saarekesolut ovat tuhoutuneet.

C Sairautta hoidetaan jatkuvalla, elinikäisellä insuliinihoidolla. Verensokeria ja hiilihydraatteja on laskettava tarkasti, koska insuliiniannokset määrätään niiden mukaan. Liikunta ja oikea ravinto auttavat hoitamaan verisuonten terveyttä ja ehkäisevät muita sairauksia.

X