Hiusväriallergia vei hiukset

Erään kampaamokäynnin jälkeen Irene Wichmannin päänahka alkoi kutista. Allergia räjähti hetkessä ja hiuksia lähti niin, että hän pelkäsi kaljuuntuvansa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Irene Wichmann on melko tyytyväinen hiustensa nykytilaan. Hiuksia on kasvanut runsaasti takaisin ja harmaus on saatu peittoon kasviväreillä. Hän kaipailee kuitenkin vähän räväkämpiä sävyjä.

Erään kampaamokäynnin jälkeen Irene Wichmannin päänahka alkoi kutista. Allergia räjähti hetkessä ja hiuksia lähti niin, että hän pelkäsi kaljuuntuvansa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Marja Aalto

Hiusväriallergia alkaa usein lähes varottamatta ja allergisoivat vaikutukset ovat yksilöllisiä. Hiusväriallergian tyypillisimpiä oireita ovat punoittava, kutiseva ja jopa turvonnut päänahan iho.

Hiusväriallergia oireili ensin päänahan kutinana

Irene Wichmann, 60, oli huomannut jo muutaman kerran kampaajalla käytyään, että päänahka kutisi hiusten värjäyksen jälkeen. Lopulta allergia tuli kuitenkin kertarysäyksellä.

”Yks kas vaan whum! Päänahkaani levisi punaista, kutisevaa ihottumaa”, Irene muistelee. ”Ensin luulin, että väriaine oli ottanut taas kiinni päänahkaan. Niin oli käynyt muutaman kerran aiemmin. Ihoni on atopian takia kuivunut ja siksi väriaine varmaankin tarttui hiuspohjaan.”

Sillä kertaa punaisuus ei ollutkaan hiusväriä, vaan ihottumaa, joka levisi leviämistään. Vasta kun korvantaukset menivät rikki ja alkoivat valua visvaa, hän ymmärsi mitä oli tapahtunut.

”Tiesin heti, mistä se johtui, vaikkei minulla ole aiemmin ollut muita allergioita kuin nikkeliallergia Se oli ihan selvästi hiusväriallergiaa, koska oireet tulivat hyvin pian kampaajalla käyntini jälkeen. Yhdellä ystävälläni on ollut sama vaiva, vain pahempi. Hänellä turposi koko pää.”

Ihan vähällä ei pääsyt Irenekään. Ihottuma levisi punaisena silmien ympärille.

”Silmänympärykset menivät haavoille. En voinut ajatellakaan, että peittäisin niitä meikkaamalla.”

Hän kävi lääkärillä ja sai kortisoniliuosta ja -voidetta, mutta ne eivät heti auttaneet. Liuoksen vahvuutta lisättiin useammankin kerran. Vasta ihotautilääkärin antama resepti oli sen verran vahva, että iho alkoi rauhoittua.

”Siinä vaiheessa hiuksia oli alkanut lähteä niin, että loppujen lopuksi menetin varmaan kaksi kolmasosaa hiuksistani.”

Hän kysyi, jatkuuko hiustenlähtö loputtomiin ja tuleeko hänestä kalju. Siihen lääkäri ei osannut vastata, kuin: ”Valitettavasti ei voi tietää; hiukset joko lähtevät kokonaan tai eivät.”

Hiusväriallergia hellitti kortisonilla

Irene otti tilanteen melko tyynesti.

”Ajattelin, että elämässä voi tulla vastaan ikävämpiäkin ylläreitä. Päätin, että ostan peruukin, jos tulen kaljuksi. Sikäli ulkonäkö harmitti, että opettajana joudun olemaan työkseni ihmisten silmissä. Alussa mietin, kerronko oppilailleni, mistä on kyse, mutta lopulta se jäi sanomatta.”

Nyt hän osaa jo nauraa muistoille.

”Olin lopulta aika hurjan näköinen. Hiukseni ovat luonnostaan melko harmaat. Kun juurikasvua oli puoleen päähän, olivat hiukset harvenneet aika tavalla. Puolesta päästä tyveen loput hiukset olivat tummaa lilaa. Ja vielä silmäni olivat punaiset kuin tomaatit!”

Normaali kosmetiikan käyttö piti lopettaa siksi aikaa, kun iho oli rikki. Hän sai neuvon käyttää apteekin hajusteetonta perusvoidetta, mutta sekään ei tuntunut hyvältä. Luomukampaajan vinkki kookosöljystä osoittautui toimivaksi, joskin työlääksi.

”Rasvasin sillä päänahkani ja nukuin huppu päässä.”

Lopulta kortisoni ja aika auttoivat ja iho rauhoittui.

Hiusväri allergiselle

Irene Wichmann tietää, ettei hän voi enää koskaan käyttää normaaleja hiusvärejä eikä myöskään kestovärjäyttää kulmakarvoja; niissäkin käytetään samoja kemikaaleja. Kun on kerran herkistynyt, pahenevat oireet jokaisella käytöllä.

Harmauteen hänen ei ole kuitenkaan tarvinnut tyytyä. Hän alkoi käydä ekokampaajalla, joka käyttää värjäämiseen vain kasveja, kuten pakurikääpää ja keittää värit itse. Hiusten kasvua hän on vauhdittanut syömällä ravintovalmistekapseleita.

”Ekokampaajani suosittelee nokkosteetä. Siinä on paljon piitä, joka auttaa hiustenkasvua.”

Irene on yrittänyt neuvoa tytärtään, että tämä hillitsisi omaa hiustenvärjäysintoaan. Se on hankalaa.

”Nykyään on niin paljon mahdollisuuksia: hiukset voi värjäyttää vaikka turkoosiksi. Olen yrittänyt sanoa, ettei ainakaan yhtenään vaihtaisi väriä.”

Lue myös: Aiheuttavatko hiusvärit syöpää? Asiantuntija vastaa

Hiusvärit herkistävät

Hiusvärit ovat voimakkaimpia kemikaaleja mitä kosmetiikassa käytetään. Ne voivat aiheuttaa vakavia allergisia reaktioita. Iho voi kutista ja turvota niin pahasti, että silmät muurautuvat umpeen. Voi tulla hengitysvaikeuksia ja rytmihäiriöitä. Herkistyminen tulee usein viiveellä.

Pahin allergisoiva aine on parafenyleenidiamiini eli PPD. Siitä käytetään usein johdannaisia. Niinpä et löydä sitä aineosaluettelosta pelkkää PDD:tä etsimällä. Jos olet joskus ottanut tatuoinnin mustalla hennalla, sinulla on muita suurempi riski herkistyä hiusväreille. Musta henna on käytännössä PPD:tä, eli luonnon henna ei ole sen ongelma.

Älä anna lasten värjäyttää hiuksiaan. Mitä nuorempana aloittaa, sitä suurempi riski on herkistymiselle. Alle 16-vuotiaille ei suositella värjäyksiä lainkaan.

Seura 28/2013

Lue myös: Saiko uusi kasvovoide ihon punoittamaan? Näin tunnistat kosmetiikka-allergian ja löydät tuoteselosteesta sen yleisimmät aiheuttajat

X