Hyvä seksielämä alkoi vaihdevuosissa

Heli Heino, 52, eli seitsemän vuotta selibaatissa, eikä kaivannut seksiä eikä miestä elämäänsä. Kun vaihdevuodet alkoivat, kaikki muuttui.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Heli Heinolla oli Venuksen vuosi -kirjaa kirjoittaessaan kutsumus: kertoa seksuaalisuuden ja itsensä löytämisestä vaihdevuosi-ikäisenä.

Heli Heino, 52, eli seitsemän vuotta selibaatissa, eikä kaivannut seksiä eikä miestä elämäänsä. Kun vaihdevuodet alkoivat, kaikki muuttui.
(Päivitetty: )
Teksti: Miia Saari

En tarvitse enää parisuhdetta enkä seksiä. Se ei tuota niin paljon nautintoa, että sitä kannattaisi kaivata. Tämä oli nyt tässä. Tämä miesasia.

Näin Heli Heino ajatteli kahdeksan vuotta sitten, 44-vuotiaana. Hän oli eronnut kuusi vuotta aiemmin poikansa isästä, eivätkä miessuhteet sen jälkeenkään olleet tuoneet iloa Helin elämään. Päinvastoin.

Pettymys miehiin huipentui päivään, jolloin Heli sairastui influenssaan ja makasi voimattomana vuoteessa. Hän soitti tajunnan rajamailta miesystävälleen ja kysyi, voisiko tämä tuoda ruokaa hänen alakouluikäiselle pojalleen. Poika oli elänyt pääsiäismunilla ja paahtoleivällä, sillä Heli ei päässyt sängystä ylös. Jääkaappi oli tyhjä, sillä aikeena oli ollut viettää pääsiäinen sukulaisissa.

Mies ei tuonut ruokaa lapselle. Ei tullut auttamaan. Sen jälkeen Helin päätös oli selvä. Miehiin ei voinut luottaa, elämä on taatusti parempaa ilman.

Ja se olikin.

Helin oli voitettava epävarmuutensa ennen kuin uusi suhde pääsi syvenemään © Laura Vesa

 

Heli oli onnellinen äitiydestään. Hän oli kasvattanut poikansa yksinhuoltajana siitä saakka, kun lapsi oli täyttänyt neljä. Hän pääsi 45-vuotiaana opiskelemaan unelmiensa ammattiin, toimittajaksi, ja tekemään unelmiensa työtä Tyrvään Sanomissa.

Hän oli pyrkinyt Tampereen yliopistoon lukemaan tiedotusoppia jo 18-vuotiaana kuuden ällän ylioppilaana, mutta jäänyt niukasti rannalle. Kostoksi hän oli mennyt sihteeriopistoon Helsinkiin.

Vuodet kuluivat, eikä Heli kaivannut elämäänsä miestä, seksistä puhumattakaan. Kerran viikossa hän antoi itselleen orgasmin hieromasauvallaan, se riitti. Miehen kanssa Heli ei koskaan ollut saanut orgasmia.

Elämä ilman miestä oli Helille helppoa senkin vuoksi, ettei hänellä ollut vahvaa identiteettiä naisellisena naisena. Se taas johtui vaikeasta lapsuudesta. Sen Heli tosin ymmärtää vasta nyt, terapian tuloksena.

”Muistikuvani mukaan minua ei lapsena katsottu, koskettu eikä kasvatettu. Olen kokenut, että sukupuolenikin oli pettymys. Siksi itsetuntoni naisena on aina ollut heikko,” Heli sanoo.

Heli oli tyytyväinen elämäänsä, mutta sitten tapahtui jotain. Jotain todella yllättävää. Jotain sellaista, mikä muutti Helin elämän täydellisesti.

 

Öisin Heli alkoi hikoilla, ja hänen sydämensä alkoi muljahdella. Vaihdevuodet alkoivat. Siitä Heli oli vain tyytyväinen. Ne varmasti vapauttaisivat hänet viimeisistäkin seksihaluista.

Vaihdevuosissa naisen seksielämä loppuu. Näin Heli ajatteli. Hän ei voinut aavistakaan, että silloin hänen omansa vasta alkaa.

Heli ei ollut edes vilkuillut miehiä vuosiin, mutta nyt hän huomasi pohtivansa, millainen panomies bussipysäkillä seisova ventovieras olisi.

Hän alkoi tuijottaa tv-suosikkinsa Batmanin haaroväliä uusin silmin.

Helistä alkoi tuntua siltä, että Avara luonto ja herkullinen iltapala eivät enää riitäkään hänelle lauantai-illan kohokohdiksi.

Helin alkoi tehdä mieli miestä.

Ja ajatus miehestä alkoi nakertaa hänen tyytyväisyyttään elämään.

Hetken Heli pohti poistavansa ongelman ostamalla miesprostituoidun palveluksia, mutta se olisi vaatinut liikaa vaivaa. Hänen olisi ensin pitänyt takuuvarmasti selvittää, ettei mies ole ihmiskaupan uhri.

Heli etsi miestä myös treffipalveluista, muttei kyennyt huonon itsetuntonsa vuoksi kertomaan itsestään mitään myönteistä.

Sitten Heliä alkoi itkettää.

Hän itki sitä, että poika muutti pois kotoa. Hän itki vaikeaa ja pelon täyttämää lapsuuttaan. Hän itki epäonnisia suhteitaan. Hän itki väärin täytettyä pakettikorttia postissa. Tuntikausia ja taukoamatta.

Ja alkoi ymmärtää, että itkulla on jotain tekemistä myös vaihdevuosien kanssa.

Eräänä päivänä, kesken itkun, Helin puhelin soi.

 

Tiedän mukavan miehen, joka etsii kumppania. Eronnut vuosi sitten. Nimeltään Ali Helin.

Näin Helin tuttava kertoi, ja Heli suostui sokkotreffeille.

Heli ja Ali pitivät toisistaan ensinäkemältä, mutta romantiikkaa häiritsi se, että Heli ei saanut itkuaan loppumaan. Hän tuli usein treffeille vuolaasti itkien.

”Seurustelun alku oli Alin puolelta säälinsekaista. Hän harkitsi monta kertaa, voiko jatkaa seurustelua, koska olin niin huonossa kunnossa”, Heli kertoo.

Heli on harrastanut kirjoittamista koko ikänsä. Ali ehdotti, että Heli alkaisi kirjoittaa tuntojaan ylös. Jos se itku sillä talttuisi.

Ei talttunut, mutta treffien jälkeen Heli saattoi kirjoittaa päivän tapahtumia ylös neljäkin tuntia yhteen putkeen. Ja tiesi heti, että on kirjoittamassa kirjaa.

”Ali jaksoi ihmeekseni odottaa ja katsoa, millainen nainen sieltä itkun takaa ilmestyy. Hän sijoitti kärsivällisesti aikaa sen selvittämiseen, kuka minä oikeasti olen”, Heli sanoo.

Itku oli vain yksi Helin ja Alin onnen esteistä. Heli sai tuta, millaista on aloittaa uusi suhde vaihdevuosi-iässä.

Kovin seksuaalinen sellainen.

 

Jo ajatus riisuutumisesta toisen nähden tuntui aluksi vaikealta, sillä Heli oli ennen Alia ollut seitsemän vuotta selibaatissa.

”Vartalon paljastaminen toiselle oli aluksi ihan kauheaa, koska olin varma, että olen huono ja ruma. Olen tosin aina kokenut olevani ruma. Lapsena minulle sanottiin, että täytyykö sun kävelläkin noin rumasti.”

Epävarmuus seksistä ja koko suhteesta alkoi kadota puolen vuoden kuluttua. Silloin Helin itku loppui. Parin välille syntyi molemminpuolinen luottamus siitä, että suhdetta jatketaan.

Helin epävarmuus katosi, koska Ali näytti haluavan häntä riippuvista rinnoista ja sairaista jaloista huolimatta. Ja kovasti halusikin.

Alin kanssa Heli on saanut ensimmäistä kertaa elämässään kokea, millaista ilotulitusta seksi voi naiselle tarjota.

”Nyt, vaihdevuosi-ikäisenä, koen olevani enemmän nainen kuin koskaan ennen. Ja minulla on harmaat hiukset ja ryppyjä. En olisi voinut ikinä uskoa tätä.”

Seurustelun aloittamisessa yli viisikymppisenä on eräs ehdoton etu.

”Kumppani ei edes tiedä paremmasta, eikä voi murehtia menettäneensä jotain sellaista, johon aikoinaan rakastui. Hän rakastuu suoraan niihin riippurintoihin.”

Mutta miten Helin pimppi reagoi siihen, että sinne tunkeuduttiin seitsemän vuoden tauon jälkeen?

 

Niin. Helin pimppi. Se onkin lähes pääroolissa kirjassa Venuksen vuosi, joka syntyi Helin ja Alin yhteistyönä.

Tämä ei muuten ole naurun tai kauhistelun paikka, sillä vain hyvin hoidettu pimppi mahdollistaa aktiivisen seksielämän myös vaihdevuosissa ja sen jälkeen.

”Itse katsoin ensimmäisen kerran pimppiäni peilillä vasta vuosi sitten. Järkyttävää. Ei ihme, etten arvostanut sitä, kun en edes tuntenut sitä.”

Helin pimppi reagoi Aliin aluksi hiivatulehduksella ja sitten arkuudella. Heli ei käytä hormonikorvaushoitoa, sillä suvussa on rintasyöpää.

Nykyisin Heli tarkistaa pimppinsä kunnon lähes päivittäin ja päättää, tarvitseeko se tänään paikallishormonia, jota otetaan kaksi kertaa viikossa, kosteusvoidetta tai maitohappobakteereita.

”En halua, että pimpin huono kunto tulee esiin niin, että kun Ali koskee siihen, kirkaisen. Haluan pysyä kärryillä pimppini kunnosta ja huoltaa sitä.”

Pimpin pitämiseen rakastelukunnossa kuluu päivässä muutama minuutti ja rahaa useampi kymppi kuukaudessa.

”Se on paljon rahaa, mutta toisaalta ehkäisyyn ei kulu rahaa, sillä Alille on tehty vasektomia.”

 

Suhteelle aiheuttivat haastetta pimpin arkuuden lisäksi myös kuukautiset. Ne kun tulevat vaihdevuosi-ikäiselle milloin mitenkin.

”Nyt ne kestävät kymmenen päivää. Odotamme Alin kanssa kovasti, että pääsemme niistä eroon.”

Mutta vielä on karkaileva pissa käsittelemättä.

Eräällä kävelyretkellä Helin oli pakko tunnustaa Alille, ettei voi hölkätä, koska rakko on täynnä ja hän pelkää pissan lirahtavan housuun. Normaalisti Helin pissa pysyy aisoissa, mutta yllättävissä oloissa voi tapahtua vahinko.

Sitä Ali ei olisi halunnut kuulla.

”Hänelle tuli inhoa kuvastava mikroilme kasvoille. Ali on hyvin sietokykyinen ja lempeä, mutta hänenkin sietokyvyllään on rajansa. En halua koetella sitä.”

Heli ei enää otakaan pissankarkailua puheeksi ja varoo muutenkin luomasta Alille itsestään kuvaa lääketieteellisenä tapauksena. Mutta jos Helille ilmaantuu pimppiongelma, hän kertoo siitä Alille heti, sillä se vaikuttaa rakasteluun.

”Ehkä joka neljäs rakastelukerta pitää keskeyttää arkuuden vuoksi, mutta ei se haittaa, sitten jatketaan käsin. Liukuvoidetta käytämme nykyään aina. Siten ei tarvitse tarkkailla, riittääkö liukkaus, vaan voin vain nauttia ja rentoutua alusta asti.”

Mitä pimpille vaihdevuosien jälkeen tapahtuu, sitä Heli ei vielä tiedä.

”Tästä aiheesta ei juuri käydä keskustelua, joten asia on itsellenikin vielä arvoitus. Toivottavasti vaihdevuosien loppuminen ei sammuta seksuaalisia halujani. Mutta nyt on vaikea uskoa, että niin kävisi.” V

 

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X