Kirjailija Terhi Rannela rajoitti someaikansa varttiin päivässä: ”Uskon, että vanhanaikaiset kirjeet tekevät vielä paluun”

Kirjailija Terhi Rannela uskoo, että vanhanaikaiset kirjeet tekevät vielä paluun.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kirjailija Terhi Rannela uskoo, että vanhanaikaiset kirjeet tekevät vielä paluun.
(Päivitetty: )
Teksti: Eveliina Lauhio

”Olen somen kohtuukäyttäjä. Päivitän kirjailijablogiani pari kertaa kuussa. Blogi on minulle sormiharjoitus, jonka kirjoittamisella aloitan työpäivät. Instagramissa ihailen pilates-ohjaajia, japanilaista kalligrafiaa ja luontokuvia pari kertaa viikossa. Läheiseni tavoitan Whatsappista.

Facebook-sovelluksen poistin viime syksynä, koska sen intensiteetti oli minulle liikaa. Joskus tuntui siltä, että sadat ihmiset kävivät kovaäänisiä keskusteluja työhuoneessani enkä kuullut omia ajatuksiani. En halua olla perillä somekohuista. Minulla on menossa hyvä luova kausi, joka edellyttää hiljaisuudelle altistumista.”

Yhteisöpalveluiden tietoturvaongelmat

”Somessa minua ahdistavat myös yhteisöpalvelujen tietoturvaongelmat ja se, etteivät firmat tee niille mitään. Emme saa yksityisyyttämme enää takaisin.

Ystävilleni Facebookista lähtemiseni ei tullut yllätyksenä, sillä olin käyttänyt palvelua hyvin vähän ja aiemminkin pitänyt pitkiä taukoja. Käytin sovellusta, joka rajoitti someaikani varttiin päivässä.

Facebookin poistamisen jälkeen meni pari viikkoa ennen kuin vaativa humina päässäni lakkasi. Sen sijaan että klikkaisin itseni sometorille saatan nyt hetkeksi vaikka sulkea silmät, lukea runon tai hauduttaa pannullisen teetä, rauhoittaa mieltäni.”

Some tuo iloa ja hyviä keskusteluja elämään

”Somessa on myös paljon hyvää. Se on tuonut elämääni lisää naurua ja hyviä keskusteluja. Ulkomailla asuessa somen käytännöllisyys on korostunut: se on vaivaton tapa pitää yhteyttä ystäviin.

Somesta huolimatta puoli miljoonaa suomalaista kärsii yksinäisyydestä. Olen mukana Setlementti Tampereen Kirje tuntemattomalle -vapaaehtoistoiminnassa, jossa olemme kirjoittaneet käsin yli 2 000 kirjettä esimerkiksi vanhuksille, nuorille ja päihdekuntoutujille. Palaute on ollut koskettavaa. Kirje on koettu niin harvinaiseksi yllätykseksi, että sitä on kuvattu jopa ”extreme-kokemukseksi pienessä muodossa.

26

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 3/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X