Kosmetiikka-allergia hankaloittaa elämää

Allergiaa hoidetaan välttämällä oireiden aiheuttajaa. Kosmetiikka-allergikolle se on vaikeaa, sillä kemikaaleja on kaikkialla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mia Siltala ihmettelee, miksi pyykinpesuaineetkin on hajustettava. Puhdas pyykki ei tarvitse ylimääräistä tuoksua.

Allergiaa hoidetaan välttämällä oireiden aiheuttajaa. Kosmetiikka-allergikolle se on vaikeaa, sillä kemikaaleja on kaikkialla.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Kosmetiikka-allergikko saa lukea purkkien tuoteselosteet tarkasti ja olla silti varuillaan. Vaikka tuote sopii itselle nyt, niin ei ole ikuisesti, sillä tuotteiden koostumuksia muutellaan. Mia Siltala, 49, tuntee muutokset ihollaan.

Tähän havahduin

Vuosi sitten liukastuin rappusissa. Sain jalkaani haavan, joka ei meinannut parantua – ei, vaikka käytin monenlaisia sidetaitoksia ja haavanhoitovoiteita. Heräsi epäily, että syy huonosti paranevaan ihooni olisi haavanhoitotuotteissa. Ihollani oli vesirakkuloita, se punoitti ja sitä kutisi sietämättömästi. Kasvoni oireilivat samalla tavalla. Sain lähetteen allergiatesteihin.

Vastaanotolla

Minulle tehtiin sairaalassa niin sanottuja epikutaanitestejä, joissa selkään teipataan testattavia aineita sisältäviä lappuja. Kyseessä on viivästynyttä kosketusallergiaa selvittävä testi, jonka tuloksia saa odottaa viikon. Tuona aikana ihoa ei saanut kastella.

Suihkuun pääsy viikon jälkeen tuntui ihanalta. Laitoin sampoon päähäni ja säpsähdin: mitä sampooni mahtaa sisältää?

Siinä oli metyylikloori-metyyli-isotiatsolinonia eli ainetta, jolle olin juuri saanut kuulla olevani allerginen. Lisäksi olin allerginen kuudelle muulle aineelle, joita löytyy niin kodin kemikaaleista kuin iholle ja hiuksiin laitettavasta kosmetiikasta.

Olen meikannut nuoruudesta asti lähes päivittäin. Nykyään se on huomattavasti haasteellisempaa. Ajattelin, että tästedes poistuisin kotoa lippalakki silmillä.

Näin hoidettiin

Kosmetiikka-allergiaa hoidetaan välttämällä oireita aiheuttavia aineita. Heitin kaikki kemikaalit kaapeista roskiin: pyykinpesuaineet, tiski- ja siivousaineet, saippuat ja voiteet.

Uusien hankkiminen on ollut haasteellista: tuoteselosteet on kirjattu pakkauksiin pienellä präntillä ja kemikaalit usein myös koodein.

Allergiasairaalan kuntoutushoitaja ohjasi minut Helsingin Allergia- ja Astmayhdistykseen. Lähetin sinne allergiatestieni tulokset ja sain postissa listauksen tuotteista, joiden pitäisi sopia minulle. Aina nekään eivät sovi. Tuotteiden kokeilu on kallista, sillä minulle sopimattomat tuotteet päätyvät roskiin.

Siivouksessa käytän allergikoille markkinoituja tuotesarjoja. Esimerkiksi mäntysuopaa en voi käyttää, sillä se sisältää luonnonhartsia. Saan oireita jo, kun kosketan mäntysuovalla kostutettua siivousliinaa. Samaa luonnonhartsia on laastareissa.

Tässä ja nyt

Joudun jatkuvasti lukemaan tuoteselosteita. Koska allergioita on useita ja oireeni tulevat viiveellä, saan olla varuillani: käsilaukussani on aina antihistamiini- ja kortisonilääkkeitä. En koskaan voi olla ihan varma, mikä reaktion aiheutti.

Allergiani hankaloittaa matkailua, sillä useat hotellit käyttävät liinavaatepyykissään ja siivouksessaan minulle sopimattomia pesuaineita. Kotimaassa on onneksi allergikoille sopivia huoneita ja yhdelle hotelliketjulle on myönnetty allergiatunnus.

Suomalainen kosmetiikka on parasta. Pakkausmerkinnät ovat selkeitä ja niihin voi luottaa. Oma, nuoruudestani huimasti kutistunut meikkipussini sisältää nykyään lähes pelkästään kotimaista kosmetiikkaa.

Allergioilla on tapana laajeta. Pelkään, että kohta ihoni ei kestä enää mitään. Sitten olen luonnontilassa aamusta iltaan – ilman lippalakkia.

 

 

Yllättävän yleinen allergia

A Noin joka kymmenes suomalainen on kosmetiikka-allerginen. ”Yleisimmin allergiaa aiheuttavat hajusteet, säilöntäaineet ja hiusvärit”, kosmetiikkaneuvoja Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä kertoo.

B Hajusteita ja säilöntäaineita löytyy esimerkiksi voiteista, sampoista, pesunesteistä ja deodoranteista. Hiusväreistä hapetettavat kevyt- ja kestovärit ovat ongelma hiusväriallergisille.

C Tuotelistauksen itselle sopivista tuotteista voi tilata Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen Allergiaportaalista kosmetiikka-allergia.fi. Allergiatunnus helpottaa valintoja.

Seura 02/2015

X