Liukastuminen mursi lonkan

Naapurukset Maila Sistonen ja Marja Paavola tietävät, mitä harmia liukas keli voi tuottaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Marja ja Maila ovat koiraihmisiä, joiden on päästävä lenkille liukkaimmillakin keleillä. Kun terrieri Cora ja villakoira Rommi vetävät, ulkoiluttajilla on työ pysyä pystyssä.

Naapurukset Maila Sistonen ja Marja Paavola tietävät, mitä harmia liukas keli voi tuottaa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna-Kaisa Hongisto

Maila Sistonen, 76, mursi lonkkansa kaaduttuaan liukkaalla reilut kolme vuotta sitten.

Tuolloin joulukuussa maassa ei vielä ollut lunta. Vaikka hän oli jo usean vuoden ajan käyttänyt talvikeleillä nastapohjaisia kenkiä, lähti hän nyt mökille päiväreissulle tavallisissa lenkkikengissään.

Suunnitelmissa oli ulkoiluttaa terhakkaa Cora-terrieriä ja palata illaksi kotiin.

Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, kun Maila kaatui tiehen jäätyneen lammikon päälle ja satutti pahasti vasemman lonkkansa.

Hän tiesi heti, että apua oli saatava.

Sisukkaasti hän käveli itse autolle ja ajoi parinkymmenen kilometrin matkan Eräjärveltä kotiinsa Oriveden keskustaan. Hän ei tiedä, miten selvisi ajoreissusta.

Kotoaan hän soitti terveyskeskukseen ja pääsi lopulta ambulanssilla Tampereelle ensiapuun. Siellä hänellä todettiin reisiluun kaulan murtuma.

”Röntgenkuvauksen jälkeen lääkäri tuli iloisena kertomaan, että murtuma on hyväasentoinen”, Maila Sistonen kertoo.

Hänen oma olonsa ei ollut iloinen. Ensimmäisen yön hän joutui odottelemaan reisiluu murtuneena. Myöhään seuraavana iltana hänelle tehtiin leikkaus, jossa luuhun laitettiin kolme ruuvia.

Murtumasta ei ole onneksi jäänyt suurta pysyvää haittaa. Murtuneen jalan polvea kylläkin särkee joskus.

Soimasiko hän itseään siitä, että käveli liukkaalla ilman apuvälineitä?

”Kyllä olin niin pahoillani siitä. Nastakengillä en olisi kaatunut.”

Nykyisin hän on hyvin varovainen liikkuessaan pihalla.

Postin hän kuitenkin hakee laatikosta aamutossuissa.

Iskiasvaiva pahenee

Maila Sistosen naapurin Marja Paavolan, 74, krooninen iskiasvaiva eli lonkkahermosärky pahenee liukkailla keleillä.

Iskiasvaiva on peräisin kotitapaturmasta, joka aiheutti välilevyn pullistuman. Marja maalasi kotonaan seinää aivan katonrajasta ja kurkotteli seisten yhdellä jalalla. Silloin välilevy luiskahti paikoiltaan.

Tapaturman jälkeen Marja sai selkänsä kuntoon sinnikkäällä kävelylenkkeilyllä. Nykyäänkin hän lenkkeilee villakoiransa Rommin kanssa kahdesti päivässä.

Liukkaalla alustalla kävellessä hänen selkänsä kuitenkin jännittyy, minkä seurauksena iskias alkaa vaivata. Kipu tuntuu ristiselässä ja säteilee puuduttavana koko jalan matkalta isoonvarpaaseen asti.

”Kun kävelen tavallisilla talvisaappailla, joilla en voi astua napakasti, tunnen kyllä kivun seuraavana yönä”, Marja kertoo.

Hän on aiemmin käyttänyt ken-kien kantapäihin sidottavia liukumista estäviä remmejä, mutta Mailan suosituksesta hänkin on hankkinut tänä talvena nastakengät.

”Nyt astun ihan reippaasti jäätikölläkin”, Marja sanoo.

”Kahdeksanvuotias tyttärentyttäreni pohti, onko mummusta tullut vanha, kun hän on hankkinut sellaiset kengät. Itse ajattelen, että hyvien kenkien hankkiminen on hyvinvoinnin merkki.”

Marja kokee myös kävelysauvat hyviksi apuvälineiksi. Ne tekevät kävelyasennosta ryhdikkään.

Marjan ja Mailan lenkkien varrelle sattuu usein eräs tunneli, joka on varsinainen pääkallonpaikka. Se on keväisin täynnä jäätä.

Marjan mielestä aina ei voi kuitenkaan varoa. On uskallettava liikkua siitä huolimatta, että kaatuminen voi olla kohtalokasta.

”Jos kaatuu, ei kaadu enää yhtä notkeasti kuin kaksikymppisenä”, Marja pohtii.

Seura 08/2013

Kaatuminen tulee kalliiksi

A Liukastuminen voi aiheuttaa nyrjähdyksiä, venähdyksiä, ruhjeita ja luunmurtumia. Tyypillisiä vammoja ovat ranne- ja käsimurtumat. Vakavimpia seurauksia on lonkkamurtumista ja kallovammoista.

B Kaatumiset ja liukastumiset johtavat Suomessa vuosittain noin 160 000 lääkärikäyntiin. Yhden kaatumistapaturman kustannukset ovat keskimäärin 6 000 euroa. On arvioitu, että tie-, katu- ja piha-alueilla sattuvat kaatumistapaturmat aiheuttavat vuosittain noin 420 miljoonan euron kustannukset.

C Työterveyslaitos on tehnyt laboratorio-oloissa tutkimuksen, jossa selvisi, että nastakengät ehkäisevät kaatumisia tehokkaasti. Myös kenkään kiinnitettävistä erillisistä liukuesteistä on tutkimuksen mukaan jonkin verran hyötyä.

Tapaturmien ehkäisyssä auttavat myös pihojen ja teiden talvikunnossapito hiekoituksineen sekä kiireen välttäminen talviliukkailla. Myös lihaskunnon ja tasapainon kehittämisestä on apua.

X