Mykoplasma ja keuhkokuume yhtä aikaa

Vesku Koivusalo sai mykoplasman ja keuhkokuumeen. Niiden jälkeen häneltä poistettiin keuhkoista kasvain.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Vielä ei ollut minun aikani lähteä”, Vesku Koivusalo miettii.

Vesku Koivusalo sai mykoplasman ja keuhkokuumeen. Niiden jälkeen häneltä poistettiin keuhkoista kasvain.
(Päivitetty: )
Teksti:
Tomi Olli

Viimeinen vuosi on ollut muusikko Vesku Koivusalolle, 46, raskas. Vuosi sitten käynnistyi Vimpelissä, Etelä-Pohjanmaalla vaimon ja kolmen lapsen kanssa asuvan miehen sairauskierre, kun kuume otti hänestä tiukan otteen.

”Vaimoni patisti minua lääkäriin, mutta ajattelin perinteisen suomalaisen miehen tavoin, ettei minussa mikään ole vialla. Lähdimme kuumeestani huolimatta matkalle, missä tilani heikentyi”, Vesku Koivusalo muistelee.

”Hakeuduin lopulta Oulun yliopistolliseen sairaalaan lähes 40 asteen kuumeessa, joka oli kestänyt jo useita päiviä.”

Vesku Koivusalo ei kuitenkaan saanut kaipaamaansa apua. Kävi päinvastoin, sillä hänelle määrättiin vääränlaisia antibiootteja.

”Sopimaton antibioottikuuri veti elimistöni entistä lujemmalle oksentelun vuoksi. Jouduinkin toisen kerran lääkäriin, jolloin minusta otettiin keuhkokuva. Kuumetokkurasta huolimatta tunsin ajan pysähtyvän hoitajan kertoessa keuhkossani näkyvän jotain ylimääräistä.”

Kotona Vimpelissä kunto heikkeni edelleen. Kuume velloi korkealla jo kolmatta viikkoa ja myös oksentelu jatkui. Mies ei enää kyennyt liikkumaan omin voimin.

”Pelastuksekseni koitui terveyskeskuksemme lääkäri Leena Uusitalo. Romahdettuani kirjaimellisesti hänen luokseen, sain diagnoosin pahasta mykoplasmasta ja keuhkokuumeesta”, Vesku Koivusalo kertoo.

”Hän määräsi minulle tupla-annoksen oikeanlaista antibioottia, jota söin yli kuukauden. Olenkin varma, että ilman häntä olisin entinen rokkari”, Vesku kiittelee.

Kasvaimen kimppuun

Heikossa kunnossa ollut mies ei jaksanut edes miettiä keuhkolöydöstä. Voinnin kohentuessa tuli kuitenkin tutkimusten aika. Tuolloin paljastui keuhkokasvain.

”Tutkimuksissa tehty varjoainekuvaus aiheutti hengenvaarallisen reaktion, sillä allergisuuteni vuoksi kasvoni paisuivat ja hengitys oli pysähtyä. Onneksi selvisin säikähdyksellä.”

Samalla kävi ilmi, ettei kasvainta voida tutkia ilman leikkausta. Vesku Koivusalo sai myös kuulla, että leikkaus olisi todella kivulias, sillä kasvain on keuhkojen alla.

Mies vetäytyi vuorokaudeksi autotalliin.

”Laitoin musiikin soimaan ja pohdin elämää. Vaimo ja lapset kävivät välillä katsomassa miten pärjään. He tiesivät, että tarvitsen aikaa miettiä.”

”Ennen operaatiota juttelin vaimoni kanssa siitäkin mahdollisuudesta, että minulta lentää lusikka nurkkaan. Pääasiassa keskityimme kuitenkin positiivisiin asioihin.”

Taivaanmerkit eivät olleet suotuisat Vesku Koivusalon lähtiessä maaliskuisena aamuna Seinäjoen keskussairaalaan.

”Lunta pyrytti ja näkyvyys oli vain muutamia metrejä. Ajattelin sen merkitsevän Koivusalon lähtöä.”

Elämänarvot uusiksi

Paluu leikkauksesta todellisuuteen oli herättävä, sillä kipu oli viiltävä. Pian hän sai kuitenkin rauhallisen mielen.

”Koin heräämössä helpottavan tunteen. Vaikka en ole erityisen hengellinen, tunsin kuin joku olisi kuiskannut korvaani: sinä selviät. Lisää voimaa sain kuultuani kasvaimen olleen hyvänlaatuinen. Olenkin äärettömän kiitollinen Seinäjoen keskussairaalan henkilökunnalle ensiluokkaisesta hoidosta.”

Kotona tunteet ottivat niskalenkin raavaasta miehestä ja vedet valuivat silmäkulmista.

”Tajusin, ettei vielä ollut aika pakata soittokamoja lopullisesti, sain uuden keikan.”

Vaikka Vesku Koivusalolla on edelleen jonkin verran kipuja, hän on päässyt takaisin työn pariin.

”Sain myös valmiiksi uuden albumini Varastettu hetki, missä käyn läpi muun muassa sairauden tuomia ajatuksia. Kehotankin kaikkia joilla on epämääräisiä tuntemuksia hakeutumaan tutkimuksiin, sillä huomenna voi olla myöhäistä.”

Seura 50/2012

Mykoplasma saattaa olla oireeton

A Mykoplasma on bakteeri, joka voi levitä kosketuskontaktissa tai pisaratartuntana, kertoo Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen apulaisylilääkäri Leena Uusitalo. Jos perheessä tai koululuokassa joku sairastaa mykoplasmaa ja muille tulee samoja oireita, on syytä epäillä tartuntaa.

B Mykoplasmaa voidaan epäillä, mikäli kuume on sahaavaa ja pitkittynyttä, keuhkoissa oleva tulehdus kestää pitkään, yskä on voimakasta ja pitkittynyttä tai vointi on tavallista voimattomampi ja väsyneempi. Myko­plasma ei kuitenkaan aiheuta oireita kaikille tartunnansaajille.

C Tauti todetaan verinäytteiden avulla etsimällä niistä vasta-aineita. Hoitomuotona käytetään antibioottikuuria, joka kestää mykoplasman vakavuuden mukaan kymmenestä päivästä jopa reiluun kuukauteen. Lievissä tapatuksissa hoidoksi riittävät kuume- ja yskänlääkkeet, riittävä nesteen juonti sekä lepo.

X