Sähköyliherkkyys laittoi elämän uusiksi

Sähköherkkyys pakotti Hannu Rytilän muuttamaan elämänsä. Silti helpotti, että oireille tuli selitys.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hannu Rytilä on muuttanut usein, koska ei voi asua kerrostalossa, jossa on kaukolämmitys. ”Kaukolämpö-putket tuovat tullessaan voimakkaita magneettikenttiä, joihin reagoin.”

Sähköherkkyys pakotti Hannu Rytilän muuttamaan elämänsä. Silti helpotti, että oireille tuli selitys.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Puhto

Ikänsä tietokoneiden parissa työskennellyt it-asiantuntija Hannu Rytilä, 52, herkistyi sähkömagneettiselle säteilylle. Sähköherkkyys on vienyt työkyvyn ja mullistanut miehen elämän.

Tähän havahduin

Herkistyin vähitellen.

Seitsemän vuotta sitten käteni alkoivat vapista. Huomasin, että vapina paheni aina, kun tulin kotiin. Allergikkona epäilin, että talossamme oli hometta ja oireeni johtuisivat siitä. Muutimme pois, mutta oireet muuttivat mukanani ja pahenivat.

Vapisin, olin hermostunut, ahdistunut ja kärsin sumuisesta olosta, niin sanotusta aivosumusta.

Tein töitä yrittäjänä asiakkaiden tietokoneita asentaen ja jatkoin koneiden asennusta illalla kotona.

Neljä vuotta sitten näin televisiosta sähköherkistä kertovan suomalaisdokumentin Teknokratiapakolaiset. He kuvasivat samoja oireita, joista itse kärsin.

Vastaanotolle

Vuosien varrella olen käynyt lääkäreillä sekä julkisella että yksityisellä puolella. Valtaosa lääkäreistä ei usko koko sähköherkkyyteen. Ne jotka uskovat, eivät tiedä, mitä tälle voisi tehdä.

Asiallisimmat lääkärit ovat kuunnelleet ja kohdelleet minua oman tilanteeni asiantuntijana. Avuksi olen kuitenkin saanut vain rauhoittavia lääkkeitä.

Näin hoidin

Ainoa toimiva hoito sähköherkkyyteen on sähkömagneettisen altistuksen minimoiminen elinpiiristä.

Kun oivalsin, mistä oireeni johtuivat, sammutin työhuoneeni wlan-tukiaseman, jonka ääressä olin istunut vuosia. Kotona oli heti helpompi olla.

Oireilin vahvasti myös dieselautossani. En ollut tiennyt, että kyseinen moottori tuottaa vahvat sähkömagneettiset kentät. Sopiva auto, 12 vuotta vanha bensavolkkari, löytyi kokeilemalla. Mitä uudempi auto on, sitä enemmän siinä on säteilyä tuottavaa elektroniikkaa.

Altistuksen lähteiden hahmottaminen on hankalaa, koska oireet tulevat viiveellä. Ainoastaan kännykkään reagoin heti.

Jouduin muuttamaan monta kertaa. Ensimmäinen paikka, jossa voin melko hyvin, on tämä vastarakennettu kotitalomme.

Talossa on suojatut sähköjohdot, eikä lähistöllä ole kännykkätukiasemia tai voimalinjoja. Valo tulee halogeeneista, televisiona on 50-tuumainen uusi tv, sillä ne eivät aiheuta oireita. Ruoan laitan kaasulla, pölyt imuroin keskusimuriin. Tietokoneeni on vähän säteilevä miniläppäri, josta pääsen metrin päähän erillisen näytön ja näppäimistön ansioista. Kännykkää en käytä kuin tekstiviesteihin.

Teknisestä kehityksestä kannattaa ottaa hyöty irti, mutta estää sen aiheuttamat haitat. Esimerkiksi wlan tai mokkula kannattaa asentaa niin, että 5–3 metrin läheisyydessä ei oleskella.

Oirehtimisessa on kysymys altistuksen pituudesta. Minäkin kestän hetken mitä vain. Mitä kauemmin altistus kestää, sitä vaikeammaksi olo tulee.

Tässä ja nyt

Vaikka voin kotona melko hyvin, liikkuminen kaupungilla on haasteellista. Kaikkialla on kännyköitä, langattomia verkkoja ja tukiasemia. Saan oireita myös kauppojen kylmälaitteista ja loisteputkivalaistuksesta.

En pysty enää olemaan työelämässä. Pääsin vuoden vaihteessa kuntoutustuelle, työkyvyttömyyseläkkeen esiasteelle.

Olen silti sinut tilanteeni kanssa ja haluan auttaa muita sähköherkkiä esimerkiksi juuri valmistuneella kirjasella Sähköherkän selviytymisopas.

Seura 44/2014

Sähkö kuormittaa kaikkia

A Sähköherkkyys on sitä, että sähkömagneettinen tai mikroaaltojen säteily haittaa aivojen toimintaa ja solujen aineenvaihduntaa. Tällä on yhteys moneen vaivaan ja sairauteen, Tampereen yliopiston informaatiotieteen laitoksen tutkija Mikko Ahonen sanoo.

B Oireet ovat aluksi satunnaisia: päänsärkyä, muistihäiriöitä, iho-oireita. Altistuksen pitkittyessä terveys romahtaa. Ihminen voi herkistyä eri taajuusalueille ja teknologioille.

C Oireet helpottuvat, kun vähentää sähkömagneettisen säteilyn elinympäristöstään minimiin. Sähkömagneettisten kenttien aiheuttama kuormitus koskee meitä kaikkia. Sähköherkät ovat niitä, jotka vain reagoivat ensimmäisenä.

 

X